vaistai.lt

Su privalomuoju sveikatos draudimu supažindinta apie pusantro šimto jaunuolių (808/0) 

Su privalomuoju sveikatos draudimu supažindinta apie pusantro šimto jaunuoliųPer pirmąją šių metų spalio pusę Panevėžio teritorinėje ligonių kasoje (TLK) apsilankė dar beveik 20 Lietuvos darbo biržos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (LDB) projekto „Atrask save" dalyvių, registruotų Panevėžio teritorinėje darbo biržoje. Jaunuoliams, turintiems aukštąjį įvairių sričių išsilavinimą, Panevėžio TLK tampa įstaiga, padedančia susiorientuoti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir sveikatos priežiūros sistemoje, įgyti darbinę veiklą pradedančiam asmeniui reikalingų bendrųjų žinių, su kuriomis, kaip pastebi jaunuoliai, kažkodėl nesupažindinama mokyklose. 

Dvi projekto dalyvių grupės, besisvečiavusios ligonių kasoje spalio mėnesį, buvo jau devintoji ir dešimtoji, nuo 2016 m. lapkričio mėn. aplankiusios Panevėžio TLK. Iš viso per metų laikotarpį apie PSD sistemą, jos principus ir teikiamas galimybes, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto išlaidas ir pajamas, PSD administravimą vykdančias institucijas, sveikatos priežiūros paslaugų teikimo tvarką išgirdo apie pusantro šimto jaunuolių, ieškančių darbo ir siekiančių įgyti daugiau žinių, praversiančių gyvenime.
 
Šį kartą itin skirtingų sričių – vadybos, kineziterapijos, socialinio darbo, teisės, ekonomikos, buhalterijos, rinkodaros, kompiuterinių sistemų derinimo, veterinarijos, menų, renginių organizavimo ir kt. – aukštąjį išsilavinimą įgijusių panevėžiečių, ligonių kasoje domėjosi: kiek laiko galioja Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK), išduodama bedarbiams; ar būtina vaikus iki 8 metų auginantiems tėvams registruotis Darbo biržoje, kad pasinaudotų PSD valstybės lėšomis; ką reikia žinoti apie PSD užsienyje dirbantiems ir gyvenantiems lietuviams; kaip PSD draustiems asmenims žinoti, kada už tyrimus gydymo įstaigoje reikia mokėti, o kada jie apmokami PSDF lėšomis; kaip ligonių kasoms pavyksta išreikalauti atlyginti PSDF biudžetui padarytą žalą ir kt.
 
Svečiams ne tik atsakyta į klausimus, bet ir plačiau papasakota apie visą sveikatos draudimo, sveikatos priežiūros sistemą,  parodytas filmas apie Panevėžio TLK 20 metų veiklą. 
 
Pranešimą apie PSD sistemą ir jos principus, PSDF biudžetą, pagrindines ligonių kasų veiklos sritis, Panevėžio TLK biudžetą ir įstaigos struktūrą, vidaus teisės aktus, pareigybes, galimybes įsidarbinti ligonių kasoje ir kt. skaičiusi Administravimo skyriaus vedėja Asta Levickienė akcentavo, kad draustis sveikatą PSD reikia nenutrūkstamai, o tai daryti Sveikatos draudimo įstatymas įpareigoja kiekvieną asmenį, gyvenamąją vietą deklaravusį Lietuvoje. Skųstis dėl to, kodėl reikia mokėti PSD, jei nesikreipi į gydytojus, anot A. Levickienės, nereikėtų, nes sistemos nauda, kai jaunas moka už seną, sveikas už sergantį, ir visi moka pagal gaunamas pajamas, labai gerai atsiskleidžia rimtai susirgus. Tik tada dažniausiai suprantama, kaip gerai, kad tau reikalingas tūkstančius eurų kainuojančias paslaugas apmoka kiti – sveiki ir darbingi.
 
Dviejuose susitikimuose buvo kalbėta, kuo skiriasi būtinoji medicinos pagalba nuo kitokios, kas lemia sveikatos priežiūros paslaugų įkainių dydį, kaip gauti paslaugas su šeimos gydytojo siuntimu ir duomenų apie suteiktas paslaugas ir jų kainas suvestines, kaip sužinoti, kada ir kur reikia mokėti už paties pasirinktas brangiau kainuojančias paslaugas, primintos prevencijos programos, apmokamos ligonių kasų lėšomis, pasakota, kuriais atvejais ligonių kasos gyventojams kompensuoja patirtas išlaidas, nemažai aiškinta apie galimybę gauti sveikatos priežiūrą vieną mėnesį po to, kai pasibaigia PSD, pateikta pavyzdžių, kaip asmenys pasinaudoja šia galimybe, tačiau iki mėnesio pabaigos nepasirūpina apsidrausti, todėl vėliau gauna sąskaitas sumokėti patiems už suteiktas paslaugas ir taip atlyginti žalą, padarytą PSDF biudžetui. Diskusijose su projekto „Atrask save" dalyviais dalyvavo Gyventojų aptarnavimo, Kontrolės ir Administravimo skyrių specialistai.
 
Panevėžio teritorinės ligonių kasos informacija

 

Informacija iš:

Valstybinė Ligonių Kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos