vaistai.lt

Susigrąžinus PSD įmokas, gali likti žala (958/0) 

Susigrąžinus PSD įmokas, gali likti žalaIš Lietuvos į kitas Europos šalis emigravę lietuviai, sumanę apsidrausti sveikatą dviejose šalyse, patys sau gali paspęsti spąstus. Nekreipdami dėmesio į tai, kad mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas reikia tik vienoje šalyje (paprastai ten, kur dirbama ir mokami mokesčiai), kai kurie tautiečiai nedeklaruoja išvykimo iš Lietuvos, savarankiškai moka joje PSD įmokas tam, kad galėtų nemokamai gydytis mūsų šalyje. Tuo pat metu sveikatos draudimo bei kitus mokesčius jie moka ir užsienio šalyje, kurioje gyvena, dirba.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos (Panevėžio TLK) teisininkai pastebi, kad dalis dvigubai apsidraudusiųjų tampa asmenimis, padariusiais žalą mūsų šalies Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetui. Tai emigrantai, mokėję PSD įmokas Lietuvoje ir gydęsi joje, tačiau vėliau pateikę „Sodrai" dokumentus, įrodančius, kad tuo pat metu sveikatos draudimo įmokas mokėjo kitoje Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės šalyje. „Sodra", gavusi tokius dokumentus, automatiškai jų pateikėjams grąžina Lietuvoje sumokėtas PSD įmokas.

„Kai gyvenamąją vietą Lietuvoje deklaravusiam asmeniui grąžinamos PSD įmokos, jis atitinkamai atgaline data tampa nebedraustas. Jei panaikinto sveikatos draudimo laikotarpyje asmeniui nemokamai buvo suteiktos sveikatos priežiūros paslaugos, apmokėtos PSDF biudžeto lėšomis, šios tampa suteiktomis neteisėtai (išskyrus būtinąją medicinos pagalbą), t. y. asmuo laikomas padaręs žalą PSDF biudžetui ir ją turi atlyginti", – teigia Panevėžio TLK Administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Vitkevičienė.

Teisės specialistė paaiškina, kad PSDF biudžetui padaryta žala nėra lygi mokėtoms ir sugrąžintoms PSD įmokoms: skolininkai privalo už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas sumokėti tiek, kiek jos kainuoja neapsidraudusiems PSD gyventojams. Kadangi šios paslaugos – brangios, tai ir žala, kurią tenka atlyginti, yra didelė.

A. Vitkevičienė tvirtina, kad pirmieji aprašytos situacijos skolininkai išaiškėjo tikrinant Panevėžio TLK veiklos zonos (Panevėžio ir Utenos apskričių) asmenų, kurie 2016 m. tapo skolingi PSDF biudžetui, sąrašus. Vienos emigrantės skola siekia beveik 1,5 tūkst. Eur, kito – apie 2,5 tūkst. Eur.            

Yra ir kitų atvejų, kai mūsų šalies gyventojai, būdami nedrausti PSD, nemokamai Lietuvoje ar kitoje Europos šalyje pasinaudoja sveikatos priežiūros paslaugomis, gauna kompensuojamuosius vaistus ir taip padaro žalą PSDF biudžetui.

Panevėžio TLK atkreipia dėmesį, kad visais atvejais žala išieškoma vadovaujantis Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus įsakymu patvirtintu Žalos PSDF biudžetui atlyginimo tvarkos aprašu. Žala išieškoma už tokią sumą, kokią ligonių kasos būna sumokėjusios gydymo įstaigai. Išieškojimas vykdomas už praėjusių 3 metų laikotarpį, tad padariusieji žalą raginimų ją atlyginti paprastai sulaukia po  1–2 metų.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos informacija

 

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos