vaistai.lt

Susitikime su jaunaisiais gydytojais – klausimų lavina ir sugriauti mitai (716/0) 

Susitikime su jaunaisiais gydytojais – klausimų lavina ir sugriauti mitaiNeseniai įvyko Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ir Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) atstovų susitikimas. Ligonių kasų specialistai džiaugėsi turėdami galimybę ne tik pristatyti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) sistemą, bet ir tiesiogiai atsakyti į visus jauniesiems medikams rūpinčius klausimus. Tikimasi, kad tokių aktyvių bendradarbiavimo iniciatyvų bus ir ateityje.

Susitikime VLK Tarptautinių reikalų skyriaus patarėja Jūratė Sabalienė skaitė pranešimą „Privalomojo sveikatos draudimo nauda". Diskusijos dalyviams buvo suteiktos bazinės žinios apie tai, kas yra PSD ir kuo jis skiriasi nuo privataus, buvo pristatyti pamatiniai PSD modelio principai ir kokios institucijos šį draudimą įgyvendina. Taip pat susitikime buvo pristatyta pati VLK institucija, aptarta kokios VLK ir teritorinių ligonių kasų funkcijos, apžvelgti artimiausi ligonių kasų veiklos prioritetai, paaiškinta, kuo skiriasi valstybės lėšomis draudžiami asmenys nuo kitų apdraustųjų ir kt.

Pristatydama finansinius rodiklius J. Sabalienė atkreipė dėmesį, kad Lietuva, deja, vis dar yra viena iš valstybių, skiriančių mažiausiai lėšų nuo bendrojo vidaus produkto sveikatos apsaugai (kaip ir Bulgarija, Rumunija). O aptardama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto pajamų dinamiką ir struktūrą patarėja pabrėžė, kad pagal Sveikatos draudimo įstatymą, ligonių kasų veiklos išlaidoms gali būti skiriama iki 2 proc. PSDF biudžeto lėšų. Tačiau faktiškai šioms išlaidoms Lietuvoje PSD vykdančios institucijos skiria ir naudoja apie 1 proc.

Diskusijos metu gydytojai aktyviai domėjosi stacionarinių ir ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų nustatymo metodikomis, sutarčių su gydymo įstaigomis sudarymo principais, stacionarinių paslaugų kainomis, paslaugų kontrolės mechanizmu, PSDF rezervu ir kokia tvarka jis gali būti panaudojamas, pacientų eilių stebėjimu, konsultacijų pas gydytojus specialistus apmokėjimu ir kitais jiems aktualiais klausimais. Į visus medikams rūpėjusius klausimus VLK atstovai  stengėsi išsamiai atsakyti, išaiškinti tvarkas, ir dažnu atveju netgi teko sugriauti nuo seno įsigalėjusius įsitikinimus.
 
Sutarta ateityje surengti dar ne vieną tokią VLK ir JGA diskusiją. Tikimasi, kad gilinant medikų žinias apie PSD sistemą, gydymo įstaigų finansavimą už paslaugas bei ligonių kasų veiklos principus, ne tik įnešama aiškumo sveikatos apsaugos sistemoje, bet ir gali būti efektyviau dirbama pacientų labui.

Šis susitikimas buvo inicijuotas dar gegužę, kuomet VLK atstovai buvo pakviesti dalyvauti JGA organizuotame ketvirtajame jaunųjų gydytojų forume „TransForm 4.0", kuriame buvo diskutuojama dėl vadybos procesų Lietuvos sveikatos sistemoje.

Renginio nuotraukas rasite čia​.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos