vaistai.lt

Svarbi informacija žiedadulkėms jautriems gyventojams (864/0) 

Svarbi informacija žiedadulkėms jautriems gyventojamsOru plintančios žiedadulkės – svarbus išorinis aeroalergenas, kuris jautriems asmenims sukelia alerginio rinito požymius. Šiaulių universiteto aerobiologai, kurie nuolat stebi žiedadulkių kiekį ore, informuoja Lietuvos gyventojus, kad šiemet beržo žiedadulkių bus daugiau nei praėjusiais metais.

Pavasarinių alergeninių žiedadulkių koncentracija didėja. Balandžio mėnesio pabaigoje pagrindinis vaidmuo teks beržo žiedadulkėms, kurios gausiai byra saulėtomis ir sausomis dienomis net tuomet, kai naktimis žemės paviršių padengia šalnos. Šiemet beržo žiedadulkių sezonas šiek tiek vėluoja, bet prognozuojamas gausesnis nei praėjusiais metais.

Oru sklindančių žiedadulkių spektrą papildo ne tik vietinės, bet ir atkeliaujančios iš Rusijos ir Suomijos alksnio žiedadulkės. Taip pat aptinkama gluosnio, tuopos, kiparisinių augalų žiedadulkių.

Gyventojai, norintys žiedadulkių koncentracijos prognozę pasitikrinti dažniau, gali pasinaudoti inovatyviu įrankiu, skirtu personalinei alergijos simptomų prognozei – pasyfo.lt. Tai „Copernikus“ programos CAMS ir Suomijos meteorologijos instituto SILAM įrankis, skirtas modeliuoti žiedadulkių gausumą.

Šiaulių universiteto mokslininkai nuo šių metų balandžio mėnesio siūlo unikalią galimybę – visiškai nemokamai gauti alergijos žiedadulkėms prognozę Lietuvos ir Latvijos teritorijoje! Tokia prognozė kol kas pasiekiama tik „Android“ sistemos telefonuose (programėlę PASYFO galima atsisiųsti iš „Googleplay“ nemokamai).

Straipsnį pagal Šiaulių universiteto pateiktą informaciją parengė
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė
Ramunė Poliakovienė

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos