vaistai.lt

Sveikai maitintis vaikams patinka (1027/0) 

Sveikai maitintis vaikams patinkaMaitintis sveikai vaikai ir moka, ir gali. Žinoma, ne iš karto, o palaipsniui, skiepijant žinias, mokant ir aiškinant, koks maistas yra sveikatai palankus, kodėl “tamsūs” makaronai gali būti skanesni ir sveikesni nei įprastiniai. Laiko reikia suprasti, kad arbata, skani ir be cukraus.

Sveikai maitintis sutiko visa darželio bendruomenė

Kauno lopšelis - darželis “Rokutis” dar viena ugdymo įstaiga besidžiaugianti sveikos mitybos pokyčiais. Tam, kad pradžia būtų sėkminga ir nenuviltų – buvo apgalvoti visi galimi pavojai ir baimės. O jas nugalėti padėjo bendras visų, darželio ir tėvų, noras, kad vaikai augtų sveiki ir laimingi.

„Tiek darbuotojai, tiek dauguma tėvelių pritarė planuojamai mitybai, tik kai kuriuos gąsdino, kad vaikai nevalgys. Tėveliai buvo supažindinti su Ramintos Bogušienės knyga „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“, kurią nedvejodama užsakė darželio direktorė Ramutė Stanislovaitienė,“ – sakė Kauno lopšelio - darželio "Rokutis" dietistė Vilma Austrevičienė.

Tiesa, ankstesnis darželio meniu nebuvo blogas, bet norėjosi pokyčių, įdomesnių patiekalų. Be to, kasdien stebint vaikus, ką jie valgo, ką mėgsta, o ko ne – tiesiog atėjo laikas pokyčiams, kurių dėka – sveikesnis maistas ant darželinukų stalo.

Sveikatai palankiu maistu džiaugiasi ir darželio darbuotojai. Iš vienos pusės pokyčiai kartais gąsdina, bet, visa tai dėl vaikų, tam, kad jie augtų sveikesni.

„Virėja Dalė Juozūnienė pritarė sveikatai palankių maisto patiekalų įvedimui, labai džiaugėsi sandėlininkė Jolanta Gimžauskienė, ji kiekvieną kartą klausinėja tiekėjų dėl sveikesnių produktų, labai stengiasi, dėl vaikų gerovės,” – džiaugėsi darželio dietistė.

Darželio meniu – patrauklus vaikams

Šiuo metu darželio meniu atitinka visus reikalavimus. Sumažintos kalorijos, gėrimai nesaldinti, makaronai keičiami į viso grūdo, vietoj uogienių šaldytos uogos, džiūvėsėliai keičiami į sėlenas.

„Džiaugiamės galimybe naudotis Ramintos Bogušienės knyga. Jau gaminome žemaičių blynus su lęšių įdaru, verdame viso grūdo makaronus su malta kiauliena. Vaikams tiekiame troškintas morkas su ryžiais, varškę su žalumynais. Taip pat įvairios košės, pavyzdžiui viso grūdo avižinių dribsnių košė su obuoliais, cinamonu ir ypač tyru alyvuogių aliejumi,” – pasakoja Kauno lopšelio- darželio "Rokutis" dietistė Vilma Austrevičienė.
Tiesa, yra patiekalų, kurių vaikai ne labai mėgsta, bet kantrybės ir auklėtojų atsidavimo dėka, palaipsniui ši problema sprendžiama.

„Gaminome žemaičių blynus su lęšių įdaru, priešmokyklinukai puikiai valgė, o mažesni ne visi, nes jie nežinojo, kas yra šios kruopos. Troškintas morkas su ryžiais iš 6 grupių valgė tik keletas grupių, viena auklėtojos padėjėja vaikams žaidimo forma liepė paragauti tik po šaukštelį ir pasakyti kokia sudėtis. Taip beveik pusė grupės vaikučių suvalgė. Auklėtojos vaikams nuolat aiškina apie sveiką maistą, kodėl toks maistas ir kodėl jį reikia valgyti,” – patirtimi dalijosi dietistė.

Darbas sunkus – bet prasmingas

Kalbėti apie sveiką mitybą turime ne tik darželyje, bet ir namuose. Tik bendras visų darbas, gali duoti didžiulės naudos, kad mūsų vaikai pamėgtų sveiką maistą. Tik kartu turime rūpintis vaikų ateitimi, jų sveikata, kad mūsų vaikų vaikai turėtų taisyklingus maitinimosi įpročius.

„Be galo sunkus darbas vaikams „įtikti” šioje srityje, trūksta švietėjiško darbo. Norėtųsi kuo daugiau šviečiamosios medžiagos tėveliams – lankstinukų grupėse, paskaitų tėveliams, kad jie susipažintų su sveikatai palankios mitybos principais ir kuo daugiau jų namuose ugdytų sveikos mitybos įpročius savo vaikams,” – sako V. Austrevičienė.

Didžiausias pavyzdys - tėvai

„Vaikui parduotuvėje tėvas nesako: „Ne, nepirksime bulvių traškučių – nesveika”, jis siūlo: „gal tau nupirkt traškučių?“ Dėl to akivaizdu, jog tik kompleksinis vaikų ir juos supančių suaugusiųjų mitybos raštingumo didinimas ir sveikatai palankios mitybos įpročių formavimas gali prisidėti prie valgymo kultūros pokyčių Lietuvoje. Tai turi vykti ir namuose, ir darželiuose”, – sako mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Pasak iniciatyvos „Sveikatai palankus“ įkūrėjos Ramintos Bogušienės, 4 metų vaiko spintelėje darželyje radus saldainių ir bulvių traškučių ir paklausus tėvų, kodėl deda juos vaikui, nes jie įtraukti į draudžiamų maisto produktų sąrašą vaikų maitinimui, atsako: „O ką jūs prie kavos pyrago nevalgote? Vaikai nieko darželyje nevalgo, tai nors taip bus sotūs“. Taigi, akivaizdu, kad vis dar išlikęs sotumo kultas, nesuprantama, kad šiais laikais sergama ne iš bado, bet nuo menkaverčio maisto ir jo pertekliaus. Todėl tėvelių požiūris, supratimas ir valgymo kultūros formavimas turi didžiausią įtaką vaikų mitybos įpročiams.

Parengė: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė, tel. 8 645 17 472, .

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos