vaistai.lt

Sveikatos technologijų vertinimas vis dažniau taikomas priimant sprendimus sveikatos apsaugos sektoriuje (621/0) 

Sveikatos technologijų vertinimas vis dažniau taikomas priimant sprendimus sveikatos apsaugos sektoriujeMinistrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui keisti šiuo metu galiojančią tvarką, pagal kurią į kompensavimo sistemą įtraukiami nauji vaistai, už kuriuos pacientams yra apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Tuo tikslu siūloma įdiegti naują vertinimo sistemą, kuri leistų užtikrinti, kad kompensuojami būtų patys efektyviausi ir pacientams reikalingiausi vaistai.

Tai numatyta Farmacijos įstatymo pataisose, kurios dabar keliauja į Seimą ir ten bus toliau svarstomos.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, taip siekiama sukurti ir įdiegti sveikatos technologijų vertinimo sistemą Lietuvoje, įvertinus ne tik iki šiol galiojančią tvarką, ekspertų siūlymus, bet ir užsienio šalių patirtį.

„Naujas vertinimas skirsis nuo dabar atliekamo tuo, kad bus įvertinama ne tik, ar vaistas veiksmingas medicininiu požiūriu, bet ir  finansinė nauda, kurią atneš siūlomas kompensuoti vaistas. Bus vertinama, kiek kainuoja gydymo tokiu vaistu sukuriami kokybiški gyvenimo metai, pavyzdžiui, kaip mažėja hospitalizacijų, negalios ir slaugos poreikio skaičiai. O tai labai svarbu, norint užtikrinti, kad į kompensavimą būtų įtraukiami patys efektyviausi ir pacientams reikalingiausi vaistai“, – sako ministras A. Veryga.

Taip pat siūloma  nustatyti, kad  paraiškos įrašyti vaistą ar medicinos pagalbos priemonę į kompensavimo sąrašus bus teikiamos sveikatos apsaugos ministro įgaliotai institucijai, kuri atliks išsamų klinikinį ir ekonominį vertinimą.

Šios naujovės leistų užtikrinti kokybišką naują vaistų vertinimą, atsižvelgiant į jo klinikinį efektyvumą, kaštus bei pacientų poreikius. Neabejotinai, tai leistų racionaliau naudoti ir PSDF lėšas, bei darys įtaką sveikatos rodiklių gerėjimui, išlaidoms kompensuojamiesiems vaistams.

Svarbu ir tai, kad naujasis modelis atitiks daugumos Europos Sąjungos (ES) šalių gerąją praktiką ir tai nebūtų nauja. Na, o esant tokiam pat vaisto vertinimui kaip ir kitose ES šalyse, bus daugiau galimybių pasinaudoti kitų šalių atliktais siūlomų kompensuoti vaistų vertinimais, taip pat vykdyti bendras derybas dėl vaistų kainų su kitomis šalimis.

 

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos