vaistai.lt

Šventėms ruoškimės atsakingai (854/0) 

Šventėms ruoškimės atsakingaiArtėjant šv. Velykoms, svarbu tinkamai išsirinkti maisto produktus ir gaminti saugius, sveikus patiekalus. Ruošiantis šventėms, reikėtų iš anksto suplanuoti valgiaraštį, nutarti, ką gaminti patiems, o ką – įsigyti, kad patiekalų ar produktų netektų išmesti.

Maisto švaistymas – pasaulinė problema. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, beveik trečdalis pagaminto saugaus ir tinkamo vartoti maisto pasaulyje prarandama ar išmetama. Kasmet maisto atliekos pasaulyje sudaro 1,6 mlrd. tonų. Europos Sąjungoje (toliau – ES) – 88 mln. tonų. Preliminariais skaičiavimais, kiekvienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto, o kiekvienas Lietuvos gyventojas – apie 60 kg maisto, kuris galėtų būti suvartotas.

Maistas švaistomas dėl netinkamų apsipirkimo ir maisto ruošimo įpročių, planavimo stokos, reklamų ir akcijų. Tad eiti apsipirkti rekomenduojama peržiūrėjus turimas atsargas ir sudarius trūkstamų produktų sąrašą. Be to, reikėtų atsižvelgti į galimus suvartoti šių produktų kiekius ir užrašus ant pakuočių. Rekomenduojama greitai gendančių produktų, paženklintų užrašu „Tinka vartoti iki...“, įsigyti tik tiek, kiek ketinama suvartoti vienu metu, ir juos suvartoti pirmiausia.

Reikėtų peržiūrėti ir namuose laikomus maisto produktus. Jei pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, kuris nurodomas pateikiant užrašą „Geriausias iki ...“ arba „Geriausias iki ... pabaigos“, produktas dar yra tinkamas vartoti, t. y. jo pakuotė nėra pažeista (sukiužusi, aprūdijusi, mechaniškai pažeista ir pan.), produkto išvaizda nepakitusi, produktas neturi pašalinio kvapo, jo rekomenduojama neišmesti – panaudoti ruošiant maistą.

Greitai gendančius produktus derėtų įsigyti prieš pat šventes ir saugoti kaip nurodyta gamintojo ant pakuočių. Jei produktai išpakuoti, juos geriau laikyti šaldytuve sandariose dėžutėse, patikrinus šaldytuvų temperatūrą. Kai kuriuos vaisius ir daržoves (pvz.: pomidorus, avokadus, obuolius, citrusinius vaisius, bananus), kaip ir duonos bei pyrago gaminius be greitai gendančių įdarų, galima laikyti ir ne šaldytuve. Jei duonos nupirkta per daug, galima ją užšaldyti. Tai racionalus būdas išgelbėti daugelį maisto produktų ar per daug prisigamintų patiekalų.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos