vaistai.lt

Šventinio persivalgymo pavojai širdininkams ir kaip jų išvengti? (653/0) 

Šventinio persivalgymo pavojai širdininkams ir kaip jų išvengti?Pernai „British Medical Journal“ paskelbto tyrimo duomenimis, infarkto ir insulto rizika didesnė kalėdiniu laikotarpiu. Šventinį persivalgymą tikriausiai yra patyręs ne vienas, tačiau ar iš tiesų žinote, kodėl šventinis persivalgymas kelia pavojų širdžiai ir kaip to išvengti?

Riebus maistas sukelia papildomą apkrovą įvairiems organams, tarp jų – ir širdžiai. Be to, „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje keliantys patiekalai prisideda prie padidėjusios širdies smūgio rizikos. Suklusti ir labiausiai atsirinkti, kiek ir ko valgo, turėtų jau patyrę infarktą, turintys per didelį cholesterolio kiekį ir sergantieji įvairiomis širdies ir kraujagyslių ligomis (ŠKL).

4 patarimai, padėsiantys apsaugoti organizmą ir širdį nuo persivalgymo:

Suplanuokite meniu iš anksto. Rekomenduojamas maisto porcijos kiekis žmogui – maždaug tiek, kiek telpa į delną. Vadovaujantis šia taisykle ir žinant svečių skaičių, galima nesunkiai suplanuoti reikiamo šventinio maisto kiekį. Parduotuvėje apsilankyti reikėtų jau turint patiekalų ir maisto produktų sąrašą, kitaip nesunku nukrypti nuo pirminio plano. Be to, svarbu iš anksto susitarti su svečiais – ar į šventę reikia atsinešti savo patiekalus ir kokius.

Venkite širdžiai nepalankių produktų. Jei tarp šeimos narių ar svečių yra sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis ar vartojančių cholesteroliui mažinti skirtus vaistus statinus, reikėtų „negundyti“ šių žmonių vengtinais patiekalais ir atidžiau rinktis produktus. Rekomenduojama vengti itin riebaus maisto, perdirbtos mėsos gaminių, saldžių kepinių, margarino, gazuotų gėrimų. Sergantiesiems ŠKL patariama vengti ir itin sūraus, spaudimą keliančio maisto. Į šį sąrašą patenka silkė, be kurios kalėdinis laikotarpis sunkiai įsivaizduojamas. Abejojantiems, kiek ir kokių patiekalų galima suvalgyti, patarimo reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją ar kardiologą.

Protingai panaudokite maisto likučius. Net jeigu visi patiekalai atrodo skaniai ir kyla noras kiekvieno paragauti – nevalgykite visko iš eilės, pasilikite kitai dienai. Jei jūsų šeimoje švenčiamos abi Kalėdų dienos, užuot gaminus naujus patiekalus, galima kūrybingai panaudoti pirmosios dienos ir Kūčių patiekalų likučius. Paukštienos, mėsos ar žuvies likučius galima sudėti į troškinį, sriubą ar salotas. Lygiai taip pat nesuvalgytą maistą galima pasilikti tarpušvenčių laikotarpiui, įdėti svečiams į namus arba – pavaišinti sunkiau besiverčiančius kaimynus ar pažįstamus.

Nepamirškite aktyvios veiklos. Užsiimti sportu iš karto po šventinių pietų tikrai nereikėtų, tačiau pasivaikščioti gryname ore – patartina. Blogiausia, ką galite padaryti, – nepakilti nuo stalo ar būti netoliese jo. Taip žmonės ima nevalingai užkandžiauti, tad tarp kelių patiekalų nėra padaroma pertrauka.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad šie patarimai turėtų padėti apsisaugoti nuo persivalgymo, tačiau sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis ar vartojant statinus – pagrindinius gydytojų rekomenduojamus ir išrašomus vaistus, mažinančius bendrojo cholesterolio kiekį, blogojo cholesterolio gamybą ir didinančius organizmui būtino gerojo cholesterolio kiekį – patartina vadovautis prižiūrinčio gydytojo mitybos nurodymais.

Svarbu nepamiršti, kad švenčių metu daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama bendrauti ir laikui su artimaisiais, o ne maistui. Kokybiškas laikas suteiks teigiamų emocijų, o ir širdis bus apsaugota nuo per didelio krūvio ir riebaus maisto.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos