vaistai.lt

Švietėjiškas filmas pasakoja apie ypatingą kovą su mikrobais ir imuninę atmintį (1420/0) 

Švietėjiškas filmas pasakoja apie ypatingą kovą su mikrobais ir imuninę atmintįMilijardai mikrobų, pasirengusių įsiveržti į mūsų organizmą, knibžda ore, vandenyje, maisto produktuose, ant liečiamų daiktų. Jie didžiąją gyvenimo dalį išliekame sveiki, net nesužinome apie organizmo kovą su mikrobais, tačiau grėsmė užsikrėsti įvairiomis ligomis išlieka. Besidominčius savo sveikata, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai kviečia pažiūrėti kompanijos „Great Pacific Media” sukurtą ir lietuviškai įgarsintą filmą „Imuninė sistema: atpažinimas, puolimas, atmintis“  (angl. „The Immunological System: Recognition, Attack and Memory") apie organizmo kovą su mikrobais, imuninės sistemos veiklą.

Dar prieš tūkstantį metų Indijoje, Kinijoje ir Afrikoje žmonės sąmoningai užsikrėsdavo lengvos formos raupais, kad nuo ligos įgytų imunitetą ir taip apsisaugotų. 1798 m. Edwardas Jenneris nustatė, kad karvių raupai žmonėms suformuoja imunitetą nuo raupų. Šis atradimas davė pradžią šiuolaikinei imunizacijos praktikai. Devynioliktojo amžiaus pabaigoje imta skiepyti nuo kitų ligų sušvirkšiant sveikiems žmonėms susilpnintų arba negyvų mikrobų. Organizmo užkrėtimas silpnais arba negyvais mikrobais, siekiant suformuoti imunitetą, pradėtas vadinti skiepijimu.
 
Specialistų teigimu, tam, kad infekcinės ligos neplistų ir nekeltų grėsmės žmonių sveikatai – rekomenduojama paskiepyti 90-95 proc. populiacijos. Šiandien užkrečiamosios ligos kasmet sudaro iki 20 proc. visų registruotų ligų Lietuvoje, o vakcinomis galime kontroliuoti net 28 ligas. ULAC specialistai kviečia medikus ir visuomenę domėtis vakcinacija ir aktyviai užduoti klausimus apie skiepais valdomas užkrečiamąsias ligas. Konsultacijos vyksta darbo dienomis telefonu +370  638 53979.
 
Apie labiausiai mikrobais užterštas viešas vietas skaitykite čia.
 
Knygą „Jūsų nuostabioji imuninė sistema. Kaip saugomas jūsų kūnas“ – skaitykite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos