vaistai.lt

TYRIMAS: Dauguma lietuvių yra linkę rinktis generinius vaistus (899/0) 

TYRIMAS: Dauguma lietuvių yra linkę rinktis generinius vaistusVaistinių asociacijos atliktas tyrimas parodė, kad lietuviai yra linkę rinktis pigesnį generinį vaistą ir džiaugiasi, kai vaistininkas jiems pasiūlo būtent tokį vaistą. Toks tyrimas parodo, kad Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vaistų kainų mažinimo priemonės yra reikalingos ir būtinos.

 „Vaistinių asociacijos atliktas tyrimas parodė, kad SAM eina teisingu keliu ir kad žmonėms svarbu įsigyti efektyvius vaistus, kurių veiklioji medžiaga tokia pati, kaip ir originalių vaistų. Taip pat žmonės nori mokėti už šiuos vaistus pigiau, nei šiuo metu. Tai mus džiugina ir įkvepia eiti toliau, siekiant užsibrėžtų tikslų“, – sakė sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė Gira Krukienė.

Tyrimo rezultatai rodo, kad nors dauguma žmonių vis dar perka brangesnius vaistus, kuriuos rekomenduoja gydytojas, net 65 proc. jų nori, kad vaistininkas nurodytų pigiausią kainą ir džiaugiasi gavę šią informaciją. Taip pat dauguma žmonių pradėtų pirkti pigesnius generinius vaistus, jeigu nutiktų taip, kad rinkoje nebeliktų jų įprastai perkamų vaistų.

SAM tikslas – mažinti vaistų kainas ir tai bus daroma nuosekliai bei tiksliai, o ne imituojant procesus, nes SAM atstovauja pacientų interesus ir siekia, kad jie už vaistus mokėtų mažiau. Tuo tikslu SAM yra numačiusi priemones, kaip galima būtų padėti pacientams įsigyjant pigesnių vaistų, kurių gydomosios savybės yra tokios pat.

Vienas iš būdų mažinti vaistų kainas yra numatytas LRV nutarimo pakeitimu, kurio esmė – į kompensuojamųjų vaistų Kainyną nebus įtraukiami vaistai, kurių kaina bus daugiau nei 10 proc. didesnė nei pigiausių vaistų referencinėse šalyse kaina. Tai reiškia, kad patvirtinus naują Kainyną priemokos už vaistus sumažės apie 30 proc.

„Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad net 75 proc. žmonių galvoja, kad didžiausią įtaką kainai daro tinklai, vaistinės ir gamintojai. Šiuo metu vaistų gamintojams kaip tik yra duotas laikas, per kurį jie turi sumažinti deklaruojamas vaistų kainas arba priemokas gyventojams. Kitu atveju jų gaminami vaistai negalės patekti į Kainyną“, –  teigė G. Krukienė.

Lietuvoje žmonės už vaistus moka išties labai daug, tačiau sumažinti kainas yra tikrai realu. Tai padarius bus galima pradėti kompensuoti naujus aukštos terapinės vertės vaistus, kuriuos kompensuoti šiuo metu trūksta pinigų.

„Įsigaliojus naujajai tvarkai, bus sutaupyta nemažai lėšų, todėl į Kainyną bus galima įtraukti daugiau inovatyvių preparatų. Labai džiugu, kad šį klausima kelia ir vaistinių atstovai, nes vaistininkas yra tas žmogus, kuris nuolat bendrauja su pacientais, konsultuoja juos ir puikiai išmano vaistų sritį. Tai, kad vaistinės supranta kaip svarbu sumažinti vaistų kainas yra svarbus žingsnis. Tai parodo ir atliktas tyrimas“, – sako G. Krukienė.

Šiuo metu Kainyne yra daug vaistų, kurie sukurti seniai, tačiau jų kainos yra pakankamai aukštos, nors rinkoje yra jų pigesni analogai. Atsižvelgiant į vaistų vartojimo įpročius, lietuviai vis dar moka tiek, lyg jie būtų visai neseniai išrasti. Sumažinus tokių vaistų kainas, atsirastų daugiau lėšų kompensuoti inovatyvius, gyvybes gelbstinčius, didelės terapinės vertės vaistus, kurie iš esmės gerina pacientų sveikatos būklę, mažina negalią, o svarbiausia – ilgina pacientų išgyvenamumą.

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos