vaistai.lt

Tai - ne desertas, o karių gyvybes gelbėsianti technologija: kada ją išvysime mūšio lauke? (Video) (1229/0) 

Tai - ne desertas, o karių gyvybes gelbėsianti technologija: kada ją išvysime mūšio lauke? (Video)Medicinos mokslas sparčiai žengia į priekį ir jau galime išgydyti ir tas ligas, kurios anksčiau atrodė neįveikiamos. Tačiau kai kurie sužeidimai vis dar yra labai sudėtingi nes ir šiuolaikinėms technologijoms, nes jiems gyvybei išgelbėti tiesiog pritrūksta laiko. Dabar ši desertą primenanti puta gali tai pakeisti.

„ResQ Foam“ – inovatyvi medžiaga, jau artimoje ateityje leisianti efektyviai stabdyti kraujavimą, net kai žaisda yra labai didelė. Nukraujavimas – viena iš pagrindinių mirties priežasčių šiuolaikiniame mūšio lauke. Didelės žaizdos kraujuoja per stipriai, kad kariai galėtų padėti savo bendražygiui turimomis priemonėmis, net jei numatytų veiksmų imasi iš karto.

JAV karinės pajėgos jau kurį laiką ieško būdų savo sužeistiems kariams išgelbėti. Tikslas – paprasta priemonė, galinti stabilizuoti sužeistojo būklę, kol jis bus transportuotas į karo lauko ligoninę. Ši priemonė turi būti saugi ir kiek įmanoma paprastesnė naudoti. „ResQ Foam“ išpildo šiuos reikalavimus, nes tai – žaizdoje išsiplečianti puta.

„ResQ Foam“ žaizdų negydo tik jas stabilizuoja ir stabdo kraujavimą. Ši medžiaga turi būti suleista specialiu prietaisu, kuris šiek tiek primena montažinių klijų švirkštą. Susimaišius dviem komponentams, puta yra aktyvuojama ir pradeda plėstis, stabdydama kraujavimą ir stabilizuodama žaizdą. Ji ne tik veikia efektyviau nei šiuo metu naudojami metodai, bet ir kur kas greičiau, todėl bus įmanoma išgelbėti daugiau karių gyvybių.

Tačiau „ResQ Foam“ bus pritaikoma ir civiliniame gyvenime. Visų pirma, aišku, ja pasinaudos greitosios pagalbos medikai, gelbėdami stipriai sužeistų žmonių gyvybes. Tačiau „ResQ Foam“ ginklai gali atsirasti ir JAV policijos automobiliuose ar kai kurių įmonių pirmosios pagalbos vaistinėlėse.

„ResQ Foam“ preparato demonstracija - sumaišius dvi medžiagas puta išsiplečia net 35 kartus

Teigiama, kad net 35 kartus išsiplėtusi puta gali laimėti net tris valandas, per kurias sužeistasis gali būti pristatytas į ligoninę ir atsidurti ant operacinio stalo. Tuomet „ResQ Foam“ gali būti labai lengvai pašalinama, kad gydytojai galėtų galutinai užverti sužeidimą. Akivaizdu, kad tai gali išgelbėti daugybę gyvybių ir civiliame, ir kariniame gyvenime.

2001-2011 metais JAV karinės pajėgos, Nypost.com duomenimis, prarado apie 5000 gyvybių, 90 % iš jų – dėl nukraujavimo. Daugelį šių karių buvo galima išgelbėti, jei jų būklė būtų buvusi stabilizuota iš karto – tai turimomis priemonėmis ne visada įmanoma. Dabar kraujavimas stabdomas tradiciniais preparatais – milteliais ir tvarsčiais. Reikalingas nuolatinis spaudimas, kuris, vėlgi, mūšio lauke ne visada gali būti įgyvendinamas tinkamai.

„ResQ Foam“ potencialas – didžiulis. Klinikiniai bandymai bus pradėti jau kitąmet, manoma, kad kažkuriuo panašiu metu preparatas pamažu bus pradėtas bandyti ir mūšio lauke.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos