vaistai.lt

Technologijų amžiaus bėda - gali būti, kad ir jūs esate patyrę šio sindromo simptomus (498/0) 

Technologijų amžiaus bėda - gali būti, kad ir jūs esate patyrę šio sindromo simptomusTechnologijos sukelia įvairių sveikatos problemų. Laikysenos pakitimai, rankų pirštų ir riešo skausmai, priklausomybė nuo interneto ar telefono - apie tai jūs jau esate girdėję ir galite nuo to apsisaugoti. Bet viena problema jus gali aplankyti netikėtai - ar esate patyrę vaiduokliškas vibracijas?

Fantominis skausmas - tai fenomenas, kuomet žmogus jaučia amputuotos galūnės skausmą. Tai - dažnesnė problema, nei galite pamanyti. Pats žodis „fantominis“ reiškia, kad jaučiama tai, ko nėra. Būtent todėl šis žodis apibūdina ir fantominės vibracijos sindromą.

Ar jums yra tekę pajusti vibraciją kišenėje, išsitraukti telefoną ir pastebėti, kad jums niekas neskambino ir niekas neparašė? Apie šį keistą fenomeną kalbama dar nuo praeito amžiaus pabaigos - tuomet menininkas Scottas Adamsas užsiminė apie fantominį pranešimo daviklio sindromą. 2003 metais jau buvo kalbama apie vibruojančius ir net skambančius telefonus. O jau 2007 metais šis fenomenas buvo tiriamas rimtai.

Manoma, kad fantominės vibracijos sindromą patiria 27,4-89% žmonių. Tiesa, kai kuriuos netikras vibracijos ar skambėjimo jausmas aplanko kasdien, kitus - kartą per dvi savaites. Kai kuriuos žmones šis jausmas išties erzina, nes jie niekada negali pasikliauti savo pojūčiais. Mokslininkai teigia, kad kartais padeda telefono perkraustymas į kitą kišenę ar sąmoningas vibracijos funkcijos išjungimas. Jokių vaistų ar kitokio gydymo, žinoma, nėra, todėl žmonėms, kuriuos fantominės vibracijos sindromas išties erzina, rekomenduojama kuriam laikui atsiskirti nuo technologijų.

Niekas nežino, kas sukelia fantominės vibracijos sindromą. Greičiausiai jis kyla dėl to, kad žmonės yra per daug prisirišę prie savo telefonų ir jų pasigenda, kai jų nelaiko rankose. Tai taip pat gali būti siejama su pareidolija - psichologiniu reiškiniu, kuomet įvairūs signalai yra suvokiami klaidingai, interpretuojant juos pagal tai, ko žmogus labiausiai tikisi. Pavyzdžiui, nevalingas kojos raumenų susitraukimas ar telefono trynimasis į kišenės medžiagą mums gali priminti vibraciją, nes būtent to tikimės toje kišenėje. Tai patvirtina ir faktas, jog fantominės vibracijos dažniau jaučiamos tada, kai žmogus laukia skambučio.

Vibracijos pojūtį gali imituoti ir raumenys ar net mūsų drabužiai, tačiau kai kurie žmonės girdi telefonų skambėjimą. Pavyzdžiui, maudydamiesi duše staiga išgirsta kaip kitame kambaryje skamba telefonas. Tiesa, ši iliuzija išsisklaido vos tik pašalinamas baltasis triukšmas (užsukamas vanduo) ir žmogus gali geriau įsiklausyti į aplinkos garsus.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos