vaistai.lt

Tikroji priežastis, kodėl daugelis laboratorinių pelių yra baltos (390/0) 

Tikroji priežastis, kodėl daugelis laboratorinių pelių yra baltosFilmuose, tyrimų iliustracijose ir, galbūt, tikrose laboratorijose tikriausiai esate mate baltas peles. Žinoma, laboratorijose surastume ir rudų, ir net visiškai juodų pelių. Tačiau daugelis, atrodo, yra baltos. Kodėl?

Tos pelės, beje, yra albinosai - jos ne šiaip sau baltos. Balta spalva turi savų privalumų - tokias peles lengviau pažymėti, lengviau pastebėti jų odos pakitimus, kas yra labai svarbu tiriant įvairių vaistų poveikį. Tačiau tikroji priežastis, kodėl didelė laboratorinių pelių dalis yra baltos, slypi dar 20 amžiaus pradžioje.

Halsey J. Bagg memorialinė ligoninė Niujorke 1913 metais iš Ohajaus pelių pardavėjo įsigijo keletą pelių ir ėmė jas veisti. Kolonija vis plėtėsi - mokslininkai sistematiškai užtikrino grupės kraujomaišą. Žmonėms tai atrodo siaubingas dalykas, tačiau kraujomaiša tarp pelių ir laisvėje yra kur kas dažnesnis reiškinys, nei galima pagalvoti. 1920 metais kolonijos pelės, kurių veislė buvo įtvirtina BALB pavadinimu (Bagg ir Albino žodžių derinys), buvo pradėtos platinti po kitas laboratorijas.

Ir dabar praėjus 100 metų nuo to laiko laboratorijos visame pasaulyje tebenaudoja tas BALB/c peles. Ir jos vis dar veisiamos, nors jau turi daugiau nei du šimtus kartų. Nors yra ir kitų laboratorinių pelių veislių, BALB pelės yra labai populiarios (bet ne populiariausios).

Reikalas tame, kad jos naudojamos žmonių sveikatos tyrimams. Pavyzdžiui, jos gali pasitarnauti bandant naujus vaistus ar stebint vėžio plitimą organizme. Norint panaudoti gyvūną kaip žmogaus organizmo modelį, reikia žinoti visas jo organizmo charakteristikas. Kadangi BALB/c yra tokia sena veislė, šios pelės yra puikiai tinkamos tiksliems bandymams atlikti.

BALB/c pelės puikiai tinka vėžio, imunologijos ir širdies ligų tyrimams. Skirtingiems tyrimams naudojamos skirtingos šios veislės pelių atmainos. Pavyzdžiui, ši beplaukė BALB/c atmaina neturi T ląstelių, todėl beveik neturi jokio imuniteto.

Beje, nors didelė dalis laboratorinių pelių yra baltos, juodos C57BL/6 veislės pelės yra kur kas populiaresnės.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos