vaistai.lt

Tokiose vietose net atostogauti nereikėtų - užterštas oras sveikatą paveikia labai greitai (584/0) 

Tokiose vietose net atostogauti nereikėtų - užterštas oras sveikatą paveikia labai greitaiŽmonės žino, kad gyvenimas vietose, kur oras yra stipriai užterštas, yra kenksmingas sveikatai. Apie tai tikriausiai pagalvojate ir jūs, rinkdamiesi naują vietą gyvenimui. Tačiau naujas Kalifornijos universiteto Los Andžele atliktas tyrimas rodo, kad sveikatai pakenkti gali net ir trumpi apsilankymai užterštose vietose.

Mokslininkai pakvietė 26 nerūkančius ir sveikus jaunus žmones dalyvauti tyrime. Visi jie gyveno Los Andžele, bet ruošėsi praleisti kurį laiką Pekine. Dalyviai buvo padalinti į dvi grupes. Mokslininkai paėmė pirmosios grupės dalyvių kraują praėjus 8 savaitėms po atvykimo į Pekiną, antrosios - praėjus 6 savaitėms po atvykimo.

Los Andželas oro užterštumo prasme taip pat nėra labai švarus - juk tai didelis miestas su transporto spūstimis, pramone ir kitais taršos šaltiniais. Tačiau tyrimo metu kenksmingų dalelių koncentracija Pekine buvo 371 % didesnė nei Los Andžele. Lygindami kraujo mėginius, mokslininkai pašiurpo - tyrimo dalyvių organizmuose vos po kelių Pekine praleistų savaičių nustatytas 800 % didesnis teršalų kiekis nei prieš kelionę. Žinoma, tai turėjo stiprios neigiamos įtakos sveikatai - pablogėjo širdies uždegimo rodikliai, pakilo oksiduotų riebalų lygis, sutriko fermentų veikla. Apskritai, nors žmonės jautėsi taip pat, oro tarša paliko tam tikrų požymių jų organizmuose.

Tiesa, neilgam - po 4-7 savaičių po sugrįžimo į Los Andželą, šių žmonių organizmo rodikliai sugrįžo iki įprastų ribų. Tačiau mokslininkai teigia, kad šis tyrimas įrodo, jog net ir trumpalaikis susidūrimas su stipria oro tarša gali pakenkti širdžiai. Todėl kitas tyrimo etapas susikoncentruos būtent į šią sritį - mokslininkai bandys išsiaiškinti, kokią riziką sveikiems žmonėms kelia kelios savaitės užterštame mieste.

Mokslininkai neabejoja, kad sveikatai padaroma didesnė žala, jei į itin užteršto oro miestus keliaujama nuolat. Arba jei ten apsistojama ilgesniam laikui. Tačiau savo sveikatai kenkia ir tie, kurie į tokias vietas keliauja tik trumpa. Ko kas ta žala negali būti apskaičiuojama ar prognozuojama, bet mokslininkai jau turi kelis patarimus kaip ją sumažinti.

Jei keliaujate į aukšto oro užterštumo zoną, pasistenkite ten nesportuoti ir neužsiimti kita fiziškai alinančia veikla. Venkite intensyviausio eismo gatvių bei pramoninių rajonų. Gyvenkite vietose su oro grynintuvais ir juos naudokite. Stenkitės laikyti uždarus langus. Ir, jei sergate širdies ar kvėpavimo takų ligomis, stenkitės tokiose vietose būti kiek įmanoma trumpiau.

 

Parengta pagal:
Pro-Oxidative and Pro-Inflammatory Effects After Traveling from Los Angeles to Beijing: A Biomarker-Based Natural Experiment

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos