vaistai.lt

Trečdalyje mėginių iš Lietuvos ekologinių ūkių aptinkama chemijos likučių (1509/0) 

Trečdalyje mėginių iš Lietuvos ekologinių ūkių aptinkama chemijos likučiųĮ GRYNAS.lt redakciją parašęs skaitytojas pasidalino įtarimais, kad trijuose ekologiniuose ūkiuose, esančiuose Panevėžio rajone, neleistinai naudojami cheminiai preparatai. Ekologiniams ūkiams tręšti pasėlius chemija draudžiama. Šią informaciją patvirtino ir ekologinius ūkius sertifikuojančios viešosios įstaigos „Ekoagros“ atstovai. Jų teigimu, pernai spalio viduryje įtarimą sukėlusiuose ūkiuose buvo paimti mėginiai, ištirti laboratorijoje ir nustatyta, kad ekologinio ūkio statuso ūkiai turėti nebegali.

Ūkiai nebegali prekiauti ekologiška produkcija.

„Ekoagros“ sertifikavimo skyriaus vadovas Virginijus Masionis GRYNAS.lt patvirtino, kad iš tiesų buvo tirti trys ūkiai Panevėžio rajone - žemės ūkio bendrija „Berčiūnai“ bei dviejų ūkininkų Oksanos Puronaitės bei Vadimo Kovalevskio ūkiai. Vienas iš šių ūkių buvo mišrus, o du užsiėmė augalininkyste.

„Pranešimą gavome gal spalio 15 dieną. Kitą dieną išvažiavo mūsų darbuotojai patikrinti šių ūkių papildomai. Papildoma patikra daroma nepranešant, o pagrindinę darome kasmet ir pareiškėją informuojame. Dabar, kadangi gavome skundą, tikrintojai išvažiavo nepranešę. Nuvykę pamatė, kad buvo kažkas daryta, kilo įtarimas. Kai kurios rąžienos buvo apartos, kai kur jau pasėtos žieminės šių metų derliui. Sunku buvo įžiūrėti ką nors akivaizdaus, todėl įstaiga paėmė mėginius, kurie siunčiami į akredituotą laboratoriją Lietuvoje arba Vokietijoje. Buvo išsiųsti mėginiai visų trijų ūkių. O.Puronaitės ūkyje buvo rasta chemikalo, kuris naudotas tarybiniais laikais – dusto (DDT) likučių. Iš bendrovės „Berčiūnai“ ir V. Kovalevskio ūkio buvo tirti pesticidai, jų nerasta, o paskui dar papildomai ištyrėme ir radome glifosatų likučių“, - apie atliktus tyrimus ūkiuose pasakojo V. Masionis.

Visiems šiems ūkiams pritaikyta sankcija – viso ūkio nesertifikavimas. Tai reiškia, kad ekologinių ūkių savininkai šiuo metu nebegali disponuoti savo produktais. Vis dėlto sutartys su šiais ūkiais nėra nutrauktos, nes pareiškėjai priimtą sprendimą apskundė apeliacinei komisijai.

„Jeigu teismas arba aukštesnė instancija įrodys, kad mūsų įstaigos priimti sprendimai yra neteisėti arba nepagrįstai priimti, sertifikatai gali būti atstatyti“, - kalbėjo pašnekovas.

Visi trys ūkiai, kuriuose rasta neleistinų medžiagų, savo srityje nėra naujokai. Jie ūkininkauja jau seniai ir yra gana stambūs.
„Kaip girdisi ir iš pačių pareiškėjų jiems irgi buvo netikėta ir įtaria, kad galbūt kažkas piktybiškai tai padarė“, - sakė V. Masionis.

Ūkių laukus stebi ir per GPS

„Ekoagros“ sertifikavimo skyriaus vadovo teigimu, pažeidimų ekologiniuose ūkiuose yra nustatoma kasmet ir jų pasitaiko ganėtinai nemažai.

„Ir pernai, užpernai ėmėme apie šimtą mėginių ir kokiame trečdalyje iš jų radome kažkokių teigiamų rezultatų. Aišku, mėginiai gali būti imti ir keli iš vieno ūkio ir visi parodo, kad buvo naudota chemija. Nesakome, kad trečdalis ūkių yra nesertifikuojama“, - teigė V. Masionis.

Specialistas svarsto, kad taip nutinka dėl įvairių priežasčių. Tai gali būti pasekmė, atėjusi iš kitų reikalavimų.

„Kovoti su piktžolėmis ekologiniame ūkyje yra ganėtinai sudėtinga, turi būti sėjomaina, parenkamos veislės, geras įdirbimo būdas. Kadangi visi taupo pinigus, išmokos galbūt nėra tokios didelės, pareiškėjai bando papiknaudžiauti. Patikra vykdoma vienąkart per metus, jie galbūt galvoja, kad daugiau tikrintojas neatvažiuos ir neįsigilina, kad vykdomos ir papildomos patikros. Nebūtinai turiu atvažiuoti į kiemą, galiu šalia pro ūkį pravažiuoti, nes dabar turime tokią galimybę savo GPS aparatuose matyti visus ekologinius laukus važiuodami. Kilus įtarimui, kad laukas yra chemizuotas, galime pasižiūrėti, kieno jis“, - dėstė V. Masionis.

GRYNAS.lt primena, kad ekologiniuose ūkiuose neleistina naudoti absoliučiai jokių cheminių trąšų ir pesticidų. Leidžiamos naudoti tik organinės trąšos. Pagal reglamentą, kova su piktžolėmis turi būti vykdoma parenkant prisitaikančią gerą veislę, tinkamai įdirbant žemę ir taikant augalų kaitą.

Norint gauti ekologišką produkciją iš vienmečių augalų – javų, bulvių - taikomas dviejų metų pereinamasis žemės įdirbimo laikotarpis. Daugiamečiams augalams (sodo vaisiams, uogynams) taikomas trejų metų pereinamasis laikotarpis. Tai reiškia, kad tik ketvirtais metais toks ūkis gali gauti sertifikuoto ekologiško ūkio statusą.

Kaip Lietuva atrodo per ekologinių ūkių prizmę?

2013-aisiais metais sertifikuota apie 2570 ekologinių ūkių (įskaitant ir 15 žuvininkystės ūkių), t. y apie 172 tūkst. ha žemės. Vertinant visų žemės ūkių mūsų šalyje kontekste, ekologiniai ūkiai užimtų apie 6 proc.
„Žemaitijoje daugiau užsiimama gyvulininkyste – bus ekologiškas pienas, mėsa, nes jie turi daugiau ganyklų ir ateina su ekologiškais gyvuliukais. Apie Lietuvos vidurį, link Dzūkijos daugiau vyrauja augalininkystė. Link Šiaurės irgi gal daugiau gyvulių ūkių. Vyraujantys produktai - varpiniai bei ankštiniai javai“, - pasakojo „Ekoagros“ sertifikavimo skyriaus vadovas V. Masionis.

Rūta Levickaitė

 

 

Informacija iš:

Grynas

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos