vaistai.lt

Trijose Afrikos šalyse bus bandoma maliarijos vakcina (760/0) 

Trijose Afrikos šalyse bus bandoma maliarijos vakcinaPasaulio sveikatos organizacijos  (PSO) duomenimis, šių metų balandžio 30 d. į Ganą buvo pristatyta pirmoji pasaulyje maliarijos vakcina, kuria bus skiepijami vaikai iki 2 metų amžiaus. Ši nauja vakcina nuo maliarijos bus bandoma trijose Afrikos šalyse (Ganoje, Kenijoje bei Malavyje). Iki šiol nuo maliarijos buvo galima apsisaugoti tik reguliariai vartojant specialius vaistus.

Maliarija yra ypač pavojinga vaikams. Ganoje maždaug penktadalis visų vaikų yra užsikrėtę maliarija.

2017 m. pasaulyje maliarija susirgo 219 mln. žmonių, 435 tūkst.  mirė. Afrikos regione registruojama 92 % visų maliarijos atvejų ir 93 % mirties nuo jos  atvejų. Vaikai iki 5 m. amžiaus patiria didžiausią riziką susirgti maliarija. Apie 70 %  visų mirties nuo maliarijos atvejų sudaro vaikai iki 5 metų.

PSO atstovas Ganoje dr. Owen Kaluwa teigia, kad šis maliarijos kontrolės persilaužimas apima 30 metų pastangas sukurti vakciną, padedančią užkirsti kelią susirgti maliarija mažiems vaikams. Maliarijos vakcina gali išgelbėti dešimtis tūkstančių vaikų gyvybių.

Injekcinė vakcina buvo sukurta apsaugoti vaikus nuo pavojingiausios maliarijos formos, kurią sukelia P. falciparum parazitas. Bus vertinama, ar ši vakcina yra efektyvi taikant keturių dozių vakcinaciją.

Vakcina yra papildoma maliarijos kontrolės priemonė, kuri turi būti įtraukta į pagrindinį PSO rekomenduojamų maliarijos prevencijos priemonių paketą, įskaitant įprastą insekticidais apdorotų lovos tinklų naudojimą, patalpų purškimą insekticidais ir ankstyvą maliarijos diagnostiką ir gydymą.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena:

Ruošiantis keliauti į egzotines šalis reikėtų pasidomėti ar šalis nėra endeminė maliarijos atžvilgiu ir pasitarti su gydytoju dėl vaistų vartojimo. Svarbiausia maliarijos profilaktikos priemonė yra reguliarus antimaliarinių vaistų vartojimas ir apsauga nuo uodų įkandimų.

Keliautojai, kuriems pakilo temperatūra ar atsirado simptomų, panašių į gripą, kelionės metu ar iki vienų metų po kelionės endeminėse vietovėse nedelsiant turi kreiptis į medicinos įstaigą pagalbos ir informuoti gydytoją apie lankymąsi maliarijos rizikos zonoje, net jeigu ir vartojo vaistus nuo maliarijos.

DUK apie maliariją

Daugiau apie maliariją skaitykite čia.

Apie maliarijos vakciną skaitykite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos