vaistai.lt

Trys istorijos. Kraujuojančios dantenos – metas susirūpinti? (837/0) 

Trys istorijos. Kraujuojančios dantenos – metas susirūpinti?Dantenų jautrumas ir kraujavimas – nemalonus, tačiau itin dažnas reiškinys, su kuriuo susidūrę neretai tik numojame ranka ir tikimės, jog praeis savaime. Kraujuojančios dantenos vargina įvairaus amžiaus žmones, tačiau, anot klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojo odontologo ortopedo Roberto Kirlio, šis simptomas dažnai įspėja apie kur kas rimtesnes sveikatos problemas. Trys pacientai dalijasi savo istorijomis, o jas komentuoja specialistas.

Eglė, 27 m. : „Iki nėštumo panašių problemų nesu turėjusi“

„Šiuo metu laukiuosi pirmagimio, už trijų mėnesių gimdysiu. Nėštumo pradžia buvo sunki – jaučiausi nusilpusi, nuolat pykindavo. Prieš mėnesį pastebėjau, kad dantenos tapo žymiai jautresnės, ėmė kraujuoti valantis dantis. Iš pradžių nustebau, nes tokių problemų iki nėštumo nesu turėjusi, tačiau pasidomėjusi supratau, kad didelė dalis moterų nėštumo metu susiduria su padidėjusio dantenų jautrumo problema. Vystosi ir dantų akmenys, tad svarstau, ar verta kreiptis į gydytoją apžiūrai ir registruotis burnos higienos procedūrai dar nėštumo metu, ar visgi apsilankymą planuoti po gimdymo? Ar galiu tikėtis, kad susilaukus vaikelio dantenos nebekraujuos?“

Gydytojas odontologas ortopedas R. Kirlys pastebi, jog hormoniniai pokyčiai organizme lemia padidėjusį dantenų jautrumą apnašoms. „Labai tikėtina, kad dantenos ir iki nėštumo buvo jautrios, tačiau nepastebėjote jokių simptomų, nes pakankamai gerai rūpinotės burnos higiena. Visgi nėštumo metu net ir esant gerai (bet ne puikiai!) burnos higienai, moteris dažnai kamuoja dantenų jautrumas ir kraujavimas. Delsiant pradėti gydymą uždegiminis procesas gali lemti dantenų tinimą ir epulių, kurias tenka šalinti operaciniu būdu, susidarymą, tad vizito pas specialistą nereikėtų atidėti“, – teigia gydytojas.

„Baigus vaikelį maitinti krūtimi dantenų dirglumas gali mažėti, tačiau daugiausia įtakos tam turės kasdienė burnos higiena. Esant poreikiui atlikti profesionalią burnos higieną nevertėtų laukti nėštumo pabaigos – procedūrą visiškai saugu atlikti ir besilaukiančioms“, – tęsia specialistas.

Gydytojas R. Kirlys atkreipia dėmesį, kad populiari nuomonė, jog dantų būklės pablogėjimą gali lemti nėštumas – tikrų tikriausias mitas, tai patvirtina ir moksliniai tyrimai. „Ne pats nėštumas, kaip fiziologinė būsena, lemia įvairias dantų problemas. Dažnu atveju įvairios dantų problemos atsiranda dėl pykinimo ir vėmimo nėštumo metu, o vėliau, jau gimus vaikeliui, visas dėmesys skiriamas mažajam šeimos nariui, dėl ko neretai nukenčia pačios moters burnos higiena. Norint turėti sveikus dantis ateityje, būtina nepamiršti savęs“, – patirtimi dalijasi odontologas.

Rimvydas, 40 m. : „Pirmuosius požymius pastebėjau prieš metus“

„Pirmuosius kraujuojančių dantenų požymius pastebėjau prieš nepilnus metus – kaskart išsivalęs dantis matydavau paburkusias ir nestipriai kraujuojančias dantenas. Iš pradžių to nesureikšminau ir maniau, kad naudoju per kietą šepetėlį. Specialiems minkštiems šepetėliams išleidau nemažai pinigų, o dantenų būklė vis prastėjo – kraujavimas tęsėsi, o kartais pastebėdavau ir tinimą. Prieš mėnesį konsultavausi su odontologu, kuris ryškių pakitimų nepastebėjo ir rekomendavo po valgio burną skalauti ramunėlių nuoviru. Dantenų kraujavimas nesiliauna, o tai verčia nerimauti.“

Gydytojas odontologas R. Kirlys teigia, jog, visų pirma, reikėtų apsilankyti pas specialistą, atliksiantį nuodugnius tyrimus, reikalingus tiksliai diagnozei nustatyti. „Tikėtina, jog vienokie ar kitokie dantų sveikatos pakitimai visgi yra, nes nuolatinis dantenų dirglumas ir kraujavimas dažnai yra vienintelis rimtesnės problemos požymis, kurio pacientai, visiškai be reikalo, nesureikšmina“, – pasakoja specialistas.

„Burnos skalavimas ramunėlių ar kitų žolelių nuovirais, kaip ir bet kokie kiti burnos higieną gerinantys metodai, nėra blogai. Visgi šią priemonę rekomenduočiau naudoti kaip prevencinę, o esant rimtesnėms dantų ligoms vertėtų pasikliauti profesionaliais metodais, galinčiais sustabdyti ligos progresavimą ir užtikrinti ilgalaikį rezultatą“, – įspėja gydytojas R. Kirlys.

Andžela, 56 m. : „Diagnozė – parodontozė – išgąsdino“

„Pirmuosius jautrių dantenų simptomus pastebėjau dar prieš pusantrų metų. Kurį laiką nekreipiau dėmesio, tačiau kai dantenų kraujavimas ir tinimas ėmė intensyvėti, apsilankiau pas odontologą. Diagnozė labai išgąsdino – progresuojanti parodontozė. Liūdina ir dabartinės gydytojo prognozės – pavieniai dantys jau tampa judrūs, tad vis didėja tikimybė jų netekti. Svarstau galimybę ateityje implantuoti prarastus dantis, tačiau baiminuosi dėl rezultato – ar dantų implantai ilgaamžiai, ar yra specialūs jų priežiūros reikalavimai parodontozės atveju?

Pasak gydytojo, prarastus dantis atkuriant implantais ir siekiant ilgalaikio rezultato, privalu laikytis griežtų burnos higienos taisyklių. „Rūpintis atkurtais dantimis reikėtų labai atidžiai – reikalingi puikūs burnos higienos įgūdžiai, o 3 ar 4 kartus per metus – ir profesionali burnos higienos procedūra. Taip pat esant periodonto patologijai svarbu nuolat sekti implantuotų dantų būklę – bent kartą per metus atliekame nuotrauką ir atidžiai stebime, ar nėra pavojingų pakitimų“, – aiškina R. Kirlys.

„Parodontozės, kaip ir daugelio kitų ligų atveju, labai svarbu suvokti, jog dantų būklę labiausiai lemia paties paciento požiūris ir pastangos, kasdieniai burnos higienos įgūdžiai. Parodontozės paplitimas yra didžiulis, o nemaža dalis žmonių, turinčių šią problemą, to gali visiškai neįtarti. Dantenų jautrumas ar kraujavimas – vienas dažniausiai pasitaikančių rimtos problemos požymių, tačiau jei pacientas rūko – didelė tikimybė, jog dantenų kraujavimo nebus. Lėtinė liga parodontozė vystosi nepastebimai, tad itin svarbu yra rūpintis puikia burnos higiena ir profilaktika“, – teigia gydytojas.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos