vaistai.lt

Trys mitai, kurie gali ne apsaugoti, o pakenkti (1115/0) 

Trys mitai, kurie gali ne apsaugoti, o pakenktiNors šiuo metu tiesioginės saulės ir nėra daug, tačiau svarbu neapsigauti – jos spinduliai pavojingi net ir pro debesis Tačiau tuo pačiu vasarą kartais esame linkę tinkamai nepasverti tykančių grėsmių savo sveikatai.

Dažnas iš vasaros nori gauti kuo daugiau, ypač jai besibaigiant, todėl rugpjūčio mėnesį svarbu nepersistengti ir pasverti visas rizikas. „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič pasakoja, kaip visgi vasaros laikotarpiu ne susigadinti sveikatą, o ją pagerinti. Specialistė aptaria keletą mitų, kurie yra susidarę apie vasaros sezoną.

Saulė gydo spuogus. Pirmasis mitas, kurį nuo šiol turėtų paneigti kiekvienas. Vos tik pasirodžius saulei, žmonės, turintys problematišką odą, kaitinasi joje, nepasverdami kitų grėsmių. Iš tiesų saulė spuogus džiovina. Tačiau tuo pat metu yra džiovinama ir visa oda.

Žinoma, yra tam tikrų gydymo rūšių ultravioletinių spindulių pagalba, tačiau spinduliai turi būti saugūs ir tam pritaikyti. Tiesioginiai saulės spinduliai nėra naudingi odai. Ją reikia saugoti, kad nenudegtume spuogų, nes tokiu atveju atsiranda dar daugiau bakterijų ir uždegiminių procesų.

K. Zacharevič rekomenduoja būtinai naudoti kremus nuo saulės su apsauga – nuo UVA ir UVB spindulių. Renkantis kremą, atkreipkite dėmesį į šią informaciją. Svarbu suprasti, kad pats įdegis yra odos apsauga – ji pakeičia pigmentaciją. Tačiau jei oda lupasi – tai yra nudegimas. Daugelis mano, jog nusilupusi oda yra normalu, tačiau nereikėtų į tai žiūrėti kaip į savaime suprantamą reiškinį. Besilupanti oda jau yra jos pažeidimas.

Akys negali nudegti saulėje. Akys yra itin jautrios ir nudegti tikrai gali. Jos yra viena jautriausių zonų, kurios žmonės nesaugo.

Žmogus, kurio akis pažeidžia ultravioletiniai spinduliai, skundžiasi intensyviu akių skausmu, ašarojimu, akys tampa jautrios šviesai, pablogėja matymas. Pirmoji rekomenduojama pagalba tokiu atveju – vėsus kompresas ant vokų, šalti dirbtinių ašarų lašai, tamsa.

Akinius nuo saulės dėvėti būtina, nes akys turi labai daug receptorių – yra jautrios ir į jas tiesiogiai patenka ultravioletiniai spinduliai. Taip pat akiniai gali apsaugoti nuo dulkių, smėlio, vėjo ar kitų svetimkūnių. Nesaugant akių tinkamai, viskas gali pasibaigti katarakta.

Aliejinių purškalų nuo saulės galima naudoti mažiau. Tai nėra tiesa – aliejaus pagrindu purškalus nuo saulės reikia naudoti lygiai tiek pat ir taip pat dažnai, kaip ir kitokio pagrindo apsaugą nuo saulės.

Svarbu nepamiršti, kad saulės kremus reikia tepti 15-20 minučių iki pasirodant saulėje. Žmonės dažnai daro klaidą, kuomet tik atėję į paplūdimį ima tepti kremu save ar artimuosius. Jau prieš pasirodant saulėje reikia tinkamai pasirūpinti, kad kremas spėtų įsigerti į odą ir turėtume išankstinę apsaugą nuo kenksmingų saulės spindulių.

Dar vienas svarbus faktas tas, jog priemonę, priklausomai nuo to, kokią pasirinkote, reikia tepti maždaug kas tris valandas, nes vandeniu, prakaitu ar liečiant odą, apsauga lengvai nusivalo.

Specialistė pasakoja, kad ypatingą dėmesį reikėtų skirti veido odai, nugarai, pečių juostai, apatinei kojų daliai – šios vietos dažniausiai nudega. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į vaikų odos apsaugą, nes jų oda dar jautresnė.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos