vaistai.lt

Tuberkuliozė – kodėl didelė problema Trakuose dar labiau didinama? (1120/0) 

uberkuliozė – kodėl didelė problema Trakuose dar labiau Tuberkuliozė – viena grėsmingiausių, plačiai pasaulyje paplitusių lėtinių ligų, lemiančių didelį mirtingumą. Kiekvienais metais nuo šios ligos miršta beveik tiek pat žmonių, kiek ir nuo ŽIV. Lietuvos vaikų sergamumas tuberkulioze išlieka vienas didžiausių Europos Sąjungoje. 2012 metais registruota 13,9 tuberkuliozės atvejų 100 tūkstančių vaikų. Daugėja ir vaistams atsparios vaikų tuberkuliozės atvejų. Atvira tuberkuliozes forma sergantis asmuo yra toks pat pavojingas, kaip ir asmuo, besišvaistantis peiliu viešoje vietoje. Tačiau, jei pastaruoju atveju šis žmogus yra skubiai izoliuojamas, tai kodėl vaikštantieji tarp mūsų ir galintieji per metus užkrėsti, pasak statistikos, apie 30 žmonių yra paliekami likimo valiai?

Tuberkulioze šiandien galima lengvai užsikrėsti bet kur. Patys to nežinodami, užsikrėtusieji serga besimptome lėtine tuberkuliozės forma. Dėl šios priežasties reikia būti itin budriems, ypač atkreipti dėmesį į silpnesnę imuninę sistemą turinčius vaikus ir lėtinėmis ligomis sergančius asmenis, nes latentinė tuberkuliozė gali išsivystyti į aktyvią tuberkuliozės formą. Pasak medikų, delsimas nediagnozuojant ir negydant slaptosios tuberkuliozės formos gali būti labai rizikingas. Statistika rodo, kad apie 10 procentų visų užsikrėtusiųjų slaptąja tuberkulioze vis tiek ankščiau ar vėliau suserga aktyvia jos forma ir net apie 50 procentų iš jų miršta.

Todėl tai, kas pastaruoju metu vyksta Trakuose, kelia ne tik nuostabą, bet ir didelį nerimą – rajone, kuriame sergamumo tuberkulioze rodiklis didesnis už Vilniaus ir net už visos šalies vidurkį, uždaromas vienintelis iki tol veikęs šios itin pavojingos infekcinės ligos kabinetas. Tokį sprendimą pernai spalį priėmė Trakų rajono savivaldybės taryba, nutarusi savo nuosavybės teise valdomus pastatus, kuriuose ir įsikūręs tuberkuliozės kabinetas, perduoti UAB „Trakų vandenims“, taip siekdama padidinti įstatinį bendrovės kapitalą.

Sprendimo aiškinamajame rašte nurodoma, kad šį pastatą numatoma paskirti UAB ,,Trakų vandenys“ abonentiniam skyriui įsteigti, ir nė žodžio apie veikiantį tuberkuliozės kabinetą, apie riziką, poveikį visuomenės sveikatai, kas yra privalu išdėstyti sprendimo prieduose...

Nors nuo 2002 metų šalyje užregistruojama vis mažiau naujų tuberkuliozės atvejų, kaip minėjau, Trakų rajone tuberkuliozės sergamumo rodiklis yra didesnis už Vilniaus regiono ir Lietuvos vidurkį. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2011 metais Trakų rajone buvo užregistruoti net 37 nauji tuberkulioze susirgę ligoniai (rodiklis 100 tūkstančių gyventojų – 59,8, o Vilniaus regiono rodiklis tuo pačiu laikotarpiu – 42,2). 2012 metais Trakų rajone registruoti 42 aktyvios tuberkuliozės atvejai, iš jų – 4 židiniai Bražuolės kaime, kuris yra vos už kelių kilometrų nuo Trakų.

Pagal Trakų ligoninės pateiktą informaciją, Trakų tuberkuliozės gydymo ir diagnostikos kabinete, esančiame Trakų gatvėje, 2012-aisiais užregistruoti 992 apsilankymai ir 557 konsultacijos. Trakų ligoninė, uždarius šį kabinetą, neturės galimybių sau pavaldžiose patalpose įrengti kito diagnostikos ir gydymo kabineto, kuriame būtų teikiamos ambulatorinės antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugos sergantiesiems tuberkulioze.

Vos sužinojęs apie šį Trakų rajono savivaldybės sprendimą, Seimo Sveikatos reikalų komitetas raštu kreipėsi į Trakų rajono savivaldybės merą ir Trakų rajono savivaldybės gydytoją, prašydamas informuoti apie priežastis, dėl kurių buvo priimtas toks neatsakingas ir nelogiškas sprendimas. Taip pat komitetas prašė pateikti informaciją, kaip numatoma organizuoti ambulatorinių antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą Trakų rajono ir Elektrėnų savivaldybių gyventojams, sergantiems tuberkulioze, bei informuoti, kodėl nebuvo išsamiai išanalizuota situacija dėl šių paslaugų teikimo, prieš priimant sprendimą nutraukti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą tuberkulioze sergantiems gyventojams. Tačiau itin keistus sprendimus paskutiniu metu priimantys Trakų valdžios postuose sėdintys politikai iki šiol nesiteikė atsakyti į Komiteto prašymus.

Beje, į Trakų rajono savivaldybės merą, prašydamas pateikti informaciją, kaip bus užtikrintas ambulatorinio antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas, kai savivaldybės nuosavybės teise priklausančios patalpos bus perduotos UAB „Trakų vandenims“, kreipėsi ir Vyriausybės atstovas. Jam pasisekė labiau, ir jis atsakymo sulaukė – Trakų rajono savivaldybės meras informavo, kad tarp UAB ,,Trakų vandenys“ ir Trakų ligoninės buvo sudaryta Negyvenamųjų patalpų panaudos sutartis, kuria UAB ,,Trakų vandenys“ perdavė Trakų ligoninei laikinai valdyti ir naudoti jos vykdomai veiklai reikiamus pastatus, tad ambulatorinio antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugos tuberkulioze sergantiems asmenims kaip ir iki šiol esą bus teikiamos minėtose patalpose.

Tačiau nieko panašaus neįvyko – 2013 m. gruodžio 10 d. Trakų ligoninė gavo raštą iš UAB ,,Trakų vandenys“ dėl sutarties pasibaigimo. Jame informuojama, kad sutartis baigiasi ir nebus pratęsiama. Kas bus? Vienas atsakymas – privatizacija. Anokia čia naujiena, Trakuose visada taip buvo. Tik kam tada toks sudėtingas veidmainystės žaidimas prieš visuomenę? Anksčiau ar vėliau tiesa vis tiek išaiškėja.
Matyt, interesai privatizuoti šį patrauklų pastatą buvo tokie stiprūs, kad į viską numota ranka. Tik kur rajono politikų atsakomybė? Sąžiningas atstovavimas rinkėjams?

Taigi, Trakų rajone situacija dėl tuberkuliozės ligos paplitimo ir taip yra sudėtinga, o neatsakingu Trakų valdžios elgesiu ji dar labiau bloginama. Trakų politikų balsavimas dėl tuberkuliozės kabineto panaikinimo rodo neatsakingumą ir nesupratimą, kokia pavojinga ši liga ir kokios gali būti pasekmės. Telieka viltis, kad Sveikatos apsaugos ministeriją ir Trakų rajono savivaldybę valdantys koalicijos partneriai susimąstys ir, įvertinę susidariusią padėtį, pasielgs protingai bei išspręs šią rimtą problemą.

P. S. Pasigirdo svarstymų, kad bus bandoma tokį kabinetą įrengti patalpose, kur yra mirusiųjų laikino laikymo vieta. Kyla klausimas, tai kur tada bus ši paslauga teikiama? Mirusiajam – tai tas pats, o artimiesiems, be širdį draskančio skausmo, dar ir rūpesčiai per politikus padidėja. Nelabai sąžininga. Ne tas žodis.

 

 

Seimo Darbo partijos frakcijos narės, Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės D. Mikutienės pranešimas

Informacija iš:

Lietuvos Respublikos Seimas

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos