vaistai.lt

Tymai nusineša jau mažiau gyvybių (924/0) 

Tymai nusineša jau mažiau gyvybiųPasaulio sveikatos organizacija paskelbė, jog pirmą kartą istorijoje metinis mirties atvejų skaičius nuo tymų pasauliniu mastu sumažėjo ir nesiekia 100 000. O dar 1980-aisiais liga pražudė 2,6 mln. žmonių.

Šis rezultatas yra visuomenės sveikatos triumfas. Juk tymai ilgą laiką buvo viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų dėl nepakankamo skiepijimo. Nors vakcinacija plačiu mastu taikoma nuo 2000-ųjų pradžios, problema iki galo neišsprendžiama: pusė neskiepytų pasaulio vaikų gyvena 6 šalyse – Kongo Respublikoje, Etiopijoje, Indijoje, Indonezijoje, Nigerijoje ir Pakistane.

Tymai yra ūminė, labai užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Iš užsikrėtusiojo tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus apie savaitę (pradedant pirmomis ligos dienomis). O užsikrečia beveik visi imlūs, imuniteto neturintys asmenys, kontaktavę su sergančiuoju. Liga prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po kelių dienų atsiranda bėrimas galvos srityje, vėliau jis „leidžiasi“ žemyn – apima liemenį, galūnes. Bėrimui nykstant, jo vietoje dar kurį laiką išlieka rusva pigmentacija. Liga dažnai komplikuojasi plaučių uždegimu (pasireiškia 1 iš 16 sergančiųjų), rečiau – smegenų uždegimu (1 iš 1500). Deja, specifinio tymų gydymo nėra, tad malšinami simptomai ir kovojama su komplikacijomis. Todėl galima teigti, kad geriausias gydymas – profilaktika.

Tymų vakcina buvo sukurta 1960-taisiais. Lietuvoje skiepijimas pradėtas 1964-taisiais. Pagal nacionalinį skiepų kalendorių yra skiepijami 15 mėn. ir 6-7 metų amžiaus vaikai. Nuo 2000-ųjų pasaulyje suleista net 5,5 mlrd. dozių.

2016 metais pasaulyje užfiksuoti 89 780 mirties nuo tymų atvejai. „Liūdniausia, kad šis nuostabus progresas gali nesulaukti pakankamai dėmesio ne tik besivystančiose, bet ir turtingose šalyse“, – komentuojama metiniame pranešime.

Šiais metais nuo tymų Rumunijoje mirė daugiau nei 30 vaikų, o pastaraisiais mėnesiais susirūpinta dėl protrūkių keliose kitose valstybėse, tad raginta būti pasiskiepijus prieš į jas keliaujant (tymams imlūs yra tiek vaikai, tiek suaugusieji). Kadangi liga itin užkrečiama, vienas vaikas gali užkrėsti tuziną bendraklasių dar nė neišryškėjus tipiniam bėrimui. Tad protrūkiai gali būti suvaldyti tik padidinus vakcinacijos apimtis iki 95 procentų.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos