vaistai.lt

Tyrimas: įprastos cigaretės išlieka populiariausios tarp rūkančio jaunimo (714/0) 

Tyrimas: įprastos cigaretės išlieka populiariausios tarp rūkančio jaunimoLapkričio-gruodžio mėnesiais atliktas visuomenės nuomonės tyrimas, apklausiant didžiųjų Lietuvos miestų –Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio – 15-30 metų gyventojus parodė, kad Lietuvoje rūko net 43 proc. jaunimo, - teigiama pranešime žiniasklaidai.

Pasak tyrimą užsakiusios asociacijos „InWellSa“ prezidento Andrejaus Rudanovo, nors bendras rūkančio jaunimo procentas išlieka didelis, tyrimas atskleidė ir teigiamų tendencijų – pagrindinė rūkančiųjų grupė formuojasi iš 24-30 metų amžiaus, o ne iš jaunesnių asmenų.

„Džiugu, kad jauniausių respondentų (15-17 metų) tarpe yra 64,5 proc. nerūkančiųjų, kas rodo didelės mūsų jaunosios visuomenės dalies sąmoningumą, supratimą apie tabako keliamą žalą ir sveikos gyvensenos koncepcijos laikymąsi.“ – sako Andrej Rudanov.

Tyrimas atskleidė, kad pagal tabako gaminių paplitimą, pirmoje vietoje išlieka įprastos cigaretės (30 proc.). Jas renkasi 24-30 metų amžiaus respondentai. Po jų seka IQOS (14 proc.), o paskutinėje vietoje pagal populiarumą – skysčiais pildomos elektroninės cigaretės (9 proc.)

„Šis tyrimas dar kartą patvirtino, jog nepriklausomai nuo egzistuojančių reguliacinių draudimų, rinkos kontrolės bei priežiūros mechanizmų, o taip pat – socialinių kompanijų, nukreiptų prieš rūkymą, tabako gaminių vartojimas išlieka viena didžiausių priklausomybių tarp 15-30 metų asmenų, – sako Andrej Rudanov. – Tam, kad pasiektume efektyvesnių rezultatų mažinant šią priklausomybę, būtina tęsti ir plėtoti švietimo programas, stiprinant jaunimo žinias apie sveiką gyvenseną ir ugdant jaunimo sąmoningumą bei atsakomybę už savo sveikatą. Be to, būtina skleisti žalos mažinimo koncepciją tarp rūkančiųjų, taip mažinant cigaretes rūkančių asmenų gretas“.

Tyrimas, kurio metu buvo apklausti 502 didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio – 15-30 metų gyventojai, buvo atliktas tiesioginio interviu būdu, lapkričio 22-25 dienomis.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos