vaistai.lt

Užkrečiamosios ligos vaikų darželiuose: kaip apsisaugoti? (1552/0) 

Užkrečiamosios ligos vaikų darželiuose: kaip apsisaugoti?Daugelis tėvų žiemos pradžios laukia su nerimu, kadangi šiuo metu sparčiai didėja vaikų sergamumas užkrečiamosiomis ligomis. Pastebima, kad plintanti enteroviruso infekcija neaplenkia vaikų tiek darželiuose, tiek ir mokyklose. Kaip jo išvengti, pataria Centro poliklinikos Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėja, infekcinių ligų gydytoja Virginija Mačionienė.

Koks tai virusas?

Enterovirusas – tai grupė Picornaviridae šeimai priklausančių virusų, galinčių sukelti daugybę infekcinių ligų ne tik kūdikiams ir vaikams. Tai yra labai plati virusų šeima, kurios paplitimas aplinkoje yra gana didelis.

Pasak gydytojos Virginijos Mačionienės, enterovirusai plinta pakankamai greitai ir turi kelis plitimo būdus. „Pirmasis šio viruso plitimo kelias – oro lašeliniu būdu nuo žmogaus, kuris serga šia infekcine liga. Tuo tarpu antrasis plitimo kelias prasideda nuo žmogaus, kuris yra viruso nešiotojas. Jeigu jis pasinaudoja tualetu ir nenusiplauna rankų, yra galimybė perduoti šį virusą fekaliniu-oraliniu keliu“, – teigia V. Mačionienė.

Formos ir komplikacijų pasekmės

Kaip ir kiekviena infekcinė liga, taip ir enterovirusinė, gali būti lengvos, vidutinio sunkumo arba sunkios formos. Pasak gydytojos V. Mačionienės, sergant lengva forma jaučiami nesunkūs peršalimo požymiai, gerklės skausmai, gali vystytis herpetinė angina. Tada, esant gausiam bėrimui, sunku nuryti seiles bei gerti.

Be to, sunkesnė ligos forma gali pasireikšti encefalitu, meningitu, hepatitu ar net ūmiu paralyžiumi. Labai svarbu laiku pastebėti ligą.

Sergant sunkia enteroviruso infekcijos forma yra galimybė, kad ligos komplikacijų, kurios bus išliekamosios. Kaip teigia Centro poliklinikos infekcinių ligų gydytoja, apie 20 procentų ligonių, kurie yra sirgę encefalitu, pasireiškia tam tikri išliekamieji reiškiniai – tai gali būti galvos skausmai, atminties sutrikimai.

Pagrindinė ligos priežastis – tėvelių skubėjimas

Gydytojos teigimu, svarbu atkreipti dėmesį, jog viena pagrindinių priežasčių dėl ko plinta infekcinės ligos vaikų ugdymo įstaigose – tėvelių skubėjimas vaiko ligos metu kuo greičiau nuvesti jį į mokyklą ar darželį.

„Reikia atsiminti, jeigu vaikas susirgo ir jam yra diagnozuota enterovirusinė infekcija, jis į ugdymo įstaigą gali eiti tik pasibaigus inkubaciniam periodui, kuris trunka 14 dienų. Dauguma tėvelių pamiršta, jog užsikrėtus virusu nebūtinai susirgsime kitą dieną – galima susirgti ir po dviejų savaičių“, – pasakoja Centro poliklinikos gydytoja V. Mačionienė.

Prevencija

Pasak infekcinių ligų gydytojos V. Mačionienės, norint išvengti šios virusinės ligos yra būtina kiekvienam laikytis elementarių kasdieninės higienos taisyklių tiek namuose, tiek kolektyvuose, o ypač – plautis rankas pasinaudojus tualetu ir prieš valgį. Be to, jeigu vaikų ugdymo įstaigose buvo sergančių šia infekcija, reikėtų dezinfekuoti žaislus.

„Vaikų darželiuose yra būtinas nuolatinis drėgnas įvairių žaislų valymas. Svarbu atkreipti dėmesį, jog darželiuose neturėtų būti minkštųjų žaislų, nes norint juos dezinfekuoti, reikėtų skalbti aukštoje temperatūroje, o tai padaryti ugdymo įstaigose yra gana sudėtinga.

Jeigu matote, kad šalia jūsų yra sergantis šia liga, tačiau jis nėra pakankamai sąmoningas, kad saugotų ir neužkrėstų kitų, apsisaugokite patys dėvėdami apsauginę kaukę. Tokiu būdu galima išvengti oro lašeliniu būdu plintančio viruso“, – sako gydytoja.

Saugos priemonių turi laikytis  ir darželių bei mokyklų personalas.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos