vaistai.lt

Vaisių šerbetas ar sorbetas: kas skaniau ir sveikiau? (602/0) 

Vaisių šerbetas ar sorbetas: kas skaniau ir sveikiau?Nors sorbetas ir šerbetas skamba labai panašiai, tačiau iš tikrųjų tai yra du skirtingi šaldyti desertai. Tiesa, turi jie ir nemažai panašumų – abu gaivinantys, gaminami iš vaisių arba jų sulčių ir lengvai paruošiami namuose.

Pranešime žiniasklaidai sakoma, jog žinoma skirtingų gaivinančių desertų rūšių, į kuriuos galime įtraukti mėgstamus sezoninius vaisius. Tai gali būti įvairiausio skonio naminiai ledai, vaisinis sorbetas arba šerbetas. Tik kaip nuspręsti, kurį iš pastarųjų dviejų desertų pasirinkti?

Šerbetas: riebesnių desertų mėgėjams

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, skirtumą tarp sorbeto ir šerbeto nulemia, ar sudėtyje yra pieno produktų. Pavyzdžiui, sorbeto sudėtyje iš viso nėra naudojamų pieno produktų, o gaminant šerbetą, būtina įdėti grietinėlės arba pieno, kad pavyktų išgauti kreminę struktūrą.

„Jeigu palygintume šerbetą su sorbetu, jis skiriasi tuo, kad yra pagamintas ne tik iš vaisių ir vandens, bet ir pieno arba grietinėlės. Tokia sudėtis padeda išgauti kreminę tekstūrą, tačiau šerbetas vis tiek yra lengvesnis už ledus, nes privalo turėti mažiau nei 2 proc. riebalų, o leduose jų kiekis gali siekti iki 10 proc. Gaminant šerbetą galima naudoti įvairiausius vaisius ir uogas – nuo aviečių iki apelsinų“, – sako maisto ekspertė.

Apelsinų šerbetas

Reikės:

2 puodelių šviežiai spaustų apelsinų sulčių
1 v. š. apelsinų žievelių
1 puodelio cukraus
1/2 puodelio pieno
1/2 puodelio grietinėlės

Paruošimas:

Sumaišykite apelsinų sultis, minkštimą ir 2/3 puodelio cukraus. Plaktuvu arba rankiniu mikseriu išplakite grietinėlę ir likusį cukrų, kol pasieksite tirštą kreminę masę. Į apelsinų mišinį įmaišykite pieną, vėliau – kreminę masę. Supilkite viską į sandarų indą ir užšaldykite bent valandai.

Sorbetas: gaivu ir sveika

Skirtingai nuo šerbeto ar ledų, sorbeto sudėtyje nėra nei pieno, nei kiaušinių, nei grietinėlės. Šis užšaldytas skanėstas gaminamas iš vaisių tyrės, sulčių ar vandens ir cukraus. Tai vienas seniausių ir paprasčiausių desertų gaminimo būdų.

„Jei namuose pastebėjote šviežių sezoninių vaisių perteklių – sorbetas yra puikus sprendimas, kaip juos panaudoti. Tam tiks bet kokie jūsų pamėgti vaisiai, galėsite pasigaminti braškių ir persikų, mėtų ir arbūzų ar daugybė kitokių, įvairiausių sorbetų. Viskas priklauso nuo to, ką jūs mėgstate, todėl nebijokite eksperimentuoti“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, toks desertas ypač patinka tiems, kurie renkasi patiekalus be glitimo ir pieno produktų, o jo pagaminimui tereikia vos kelių ingredientų.

Arbūzų sorbetas

Reikės:

1 puodelio cukraus
1 puodelio vandens
8 puodelių kubeliais supjaustyto arbūzo be sėklų
2 šaukštų citrinos sulčių

Paruošimas:

Nedideliame puode užvirkite cukrų ir vandenį. Virdami maišykite, kol cukrus ištirps, o tada palikite atvėsti. Maišytuve arba maisto kombaine apdorokite arbūzą dalimis, kol visai jį susmulkinsite. Supilkite gautą masę į didelį dubenį, įmaišykite atvėsintą cukraus sirupą ir citrinos sultis. Viską supilstykite į formeles ir užšaldykite. Po 8 valandų galite mėgautis arbūzų sorbetu.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos