vaistai.lt

Vakcinos veikia: kartu mes galime apsisaugoti nuo užkrečiamųjų ligų (496/0) 

Vakcinos veikia: kartu mes galime apsisaugoti nuo užkrečiamųjų ligųEuropoje balandžio 24–30 d. minima Europos imunizacijos savaitė, kurios pagrindinis tikslas – skatinti imunizaciją kaip gyvybiškai būtiną norint užkirsti kelią vakcinomis kontroliuojamoms ligoms ir saugoti žmonių gyvybes.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, skiepai kasmet išsaugo milijonus gyvybių ir yra plačiai pripažįstama kaip sėkmingiausia ir ekonomiškai efektyviausia sveikatos intervencija. Tad šiemet imunizacijos savaitė pasitinkama šūkiu „vakcinos veikia" (#VaccinesWork).

Skiepai apsaugo nuo susirgimų, neįgalumo ir mirties nuo vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų, pavyzdžiui, gimdos kaklelio vėžio, tymų, plaučių uždegimo, difterijos, stabligės ir daugelio kitų.

PSO rekomenduoja išlaikyti ne mažesnes kaip 90 proc. vaikų skiepijimo apimtis visoje Lietuvoje ir kiekvienoje savivaldybėje, o nuo tymų ir raudonukės – ne mažesnes kaip 95 proc. Deja, jeigu vaikų paskiepijama mažiau, mūsų nebesaugo kolektyvinis imunitetas.

Pasaulinės imunizacijos savaitės proga rekomenduojame kartu savo šeimos gydytoju įvertinti savo imunizacijos būklę ir persirgtas skiepais valdomas ligas. Taip pat rekomenduojama pasitikslinti, nuo kurių užkrečiamųjų ligų galima pasiskiepyti ligonių kasų apmokamomis vakcinomis bei kada paskutinį kartą skiepijotės.

Nors PSO rekomenduoja skiepus visų amžiaus grupių žmonėms, ypač raginame atkreipti dėmesį į vaikų skiepijimų būklę. Jeigu paaiškės, kad vaikas dar nepaskiepytas nuo visų ligų, nuo kurių priklauso pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, šeimos gydytojas jam sudarys individualų skiepijimų planą ir kartu su tėveliais pasirinktu laiku jį paskiepys. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad kasmet atsiranda naujų galimybių apsaugoti savo vaikus juos paskiepijant nuo užkrečiamųjų ligų.

Pasiskiepykime ne vien tam, kad patys nesirgtume. Skiepais galime apsaugoti ir kitus, kurie dar per jauni skiepams, kurie negali būti paskiepyti, arba tuos, kurių vakcinos neapsaugo.

Daugiau apie Europos imunizacijos savaitę:
http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2019/04/european-immunization-week-2019

Europos imunizacijos savaitės plakatai ir kita vaizdinė medžiaga:
https://www.who-europe-campaigns.org/european-immunization-week/

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos