vaistai.lt

Vankomicino modifikacija – efektyviai kovai su bakterijų rezistentiškumu (1375/0) 

Vankomicino modifikacija – efektyviai kovai su bakterijų rezistentiškumuPraėjusį šimtmetį atrasti antibiotikai ir jų galia apsaugoti gyvybes nuo mirtį sėjančių infekcijų pradeda atsisukti prieš mus pačius. Dėl kone nekontroliuojamo antibiotikų skyrimo ir vartojimo superbakterijos taip įsisiautėjo, kad vis daugiau žmonių kenčia nuo pasikartojančių infekcijų, mirtingumo nuo infekcinių ligų rodikliai taip pat nedžiugina.

Tiesa ir tokia, kad biotechnologai ir farmacininkai nenori imtis naujo antibiotiko kūrimo, nes bakterijos tampa atsparios taip greitai, kad neaišku, kiek tas vaistas gyvuotų rinkoje ir ar pateisintų milžiniškus vaistų kūrimo kaštus.

Tačiau kartais nebūtina išradinėti naujo dviračio. Užtenka tik patobulinti esamas detales. Taip nutiko ir su retai kada linksniuojamu antibiotiku vankomicinu. Tai glikopeptidinis antibiotikas, kuriuo gydomas gramteigiamų mikroorganizmų sukeltos infekcinės ligos. Vaistu dažnai gydomos sunkios širdies vidinio dangalo ar vožtuvų, plaučių, kaulų ar minkštųjų audinių infekcijos. Jau ir seniau vaistas būdavo skiriamas toms infekcijoms, kurios tapdavo atsparios kitiems antibiotikams.

Tačiau originali vaisto forma, visame pasaulyje paskiriama ir naudojama gydymui jau 60 metų, buvo dar šiek tiek modifikuota ir taip pasiektas kone didžiausias antibiotinis efektyvumas, gydant superinfekcijas. Būtent ilga gydymo patirtis šiuo antibiotiku pasufleravo, kad net ir labai pažengusios bakterijos nepajėgia nugalėti šio antibiotiko veikimo mechanizmo. Patobulinus ir taip efektyvią molekulę, rezultatas pranoko visus lūkesčius ir atnešė gana pagrįsto džiaugsmo, - skelbiama pnas.org.

Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad nauja formulė ne tik įgalesnė įveikti bakterijų rezistentiškumą, bet tokios formulės vankomicino prireiktų ir mažesnių kiekių. Žinant, kad kiekvienas vaistas ne tik gydo, bet ir turi šalutinių poveikių, mažesnė dozė reikštų būtent retesnius ar mažesnio masto šalutinius poveikius.

Įdomu ir tai, kad naujasis vankomicinas – pirmasis antibiotikas, turintis tris skirtingus ir nepriklausomus vienas nuo kito bakterijų naikinimo mechanizmus. Net jei bakterija prasilauš pro vieną mechanizmą, kitus du įveikti bus neįmanoma. Tuo įsitikinta su enterokokinėmis bakterijomis. Nauja vankomicino forma ne tik įveikė tradicines enterokokines bakterijas, bet ir tradiciniam vankomicinui atsparią bakterijų rūšį.

Tikėkimės, kad įvairios antibiotikų modifikacijos leis greitai ir efektyviai kovoti su rezistentiškomis bakterijomis.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos