vaistai.lt

Varfarinas geriau nei aspirinas?  (39903/1) 

Varfarinas geriau nei aspirinas?Varfarinas (kitaip – orfarinas) yra pranašesnis už aspiriną, mažinant kardiovaskulinių komplikacijų riziką, ypač pacientams iki 60 metų amžiaus ir sergantiems širdies nepakankamumu su mažesne išmetimo frakcija. Šiems pacientams, vartojant varfariną, tikimybė susirgti insultu ar mirti yra net 37 proc. mažesnė nei tiems, kurie vartoja aspiriną. Beje, be žymesnio kraujavimo rizikos.

Kuris geresnis?
Širdies nepakankamumu sergantys pacientai turi didesnę trombozės, insulto ar staigios mirties riziką. Šių būklių prevencijai paprastai skiriamas aspirinas ar varfarinas – krešumą mažinantys preparatai.  Pastaruoju metu tarp mokslininkų nerimsta diskusijos, kuris šių preparatų yra geresnis.

Nepaisant visų aspirino privalumų, jo taikymas širdies nepakankamumu sergantiems pacientams vertinamas kontraversiškai. Vien todėl, kad trūksta įrodymų dėl aspirino sąveikos su ACE inhibitoriais, plačiai vartojamais širdies nepakankamumui gydyti.

Priemonės lygiavertės?
Neseniai paskelbti tyrimo rezultatai parodė, kad tiek aspirinas, tiek varfarinas kaip profilaktinės priemonės yra lygiavertės. Vartojant aspiriną (325 mg per parą) mirčių, išeminio insulto ar intrakranijinių hemoragijų skaičius siekia 8 proc., o varfariną – 7,5 proc.

Metaanalizės WARCEF tyrimo metu buvo  analizuojami 2305  pacientų, kurių širdies išmetimo frakcija 35 proc. arba mažesnė, duomenys. Pacientams buvo randomizuotai taikomas dvigubai aklas būdas, gydant aspirinu ar varfarinu. Siekiamas INR rodiklis -2,0 – 3,5. 

Analizė parodė, kad vartojant varfariną išeminio, hemoraginio insulto ar bet kokios kilmės mirties rizika yra mažesnė nei vartojant aspiriną. Daug  didesnė jo nauda pažymėtina 60 metų ir jaunesnio amžiaus pacientams.

Nors didelio kraujavimo rizika jaunesniems pacientams vartojant varfariną  buvo šiek tiek didesnė (3,0 vs 2,3) nei vartojant aspiriną, tačiau ji buvo ne tokia didelė, kaip vyresnio amžiaus pacientams.  Čia jos dažnis išaugo 2,73 karto (8,0 vs 3,0).

Susumavus  visus analizės duomenis buvo nustatyta, kad varfarinas 60 metų ir jaunesniems pacientams, sergantiems širdies nepakankamumu, yra efektyvesnis nei aspirinas.

Tačiau mokslininkai mano, kad aspirinas yra ir bus plačiausiai vartojamas  antitrombinis preparatas, sergant širdies nepakankamumu su sinusiniu ritmu mažiausiai penkerius ateinančius metus.

Abu geri ir turi savo vartojimo indikacijas
Gydytoja kardiologė Jūratė Anušauskienė „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino, kad varfarinas – tai netiesioginio veikimo antikoaguliantas. Jo paskirtis – sumažinti kraujo krešumą esant trombozės rizikai ir išvengti trombo išplitimo jai atsiradus. O aspirinas slopina kraujo plokštelių sulipimą ir saugo nuo krešulių (trombų) susidarymo kraujagyslėse.

„Jų veikimo vieta į krešėjimo sistemą skiriasi, todėl skiriasi ir jų indikacijos. Išeminei ligai gydyti ir jos profilaktikai skiriamas aspirinas, esant prieširdžių virpėjimui  – orfarinas. Yra situacijų, kai skiriami abu preparatai. Abu labai vertingi, tik orfarino atveju reikalinga nuolatinė kraujo krešumo kontrolė, o tai yra nepatogu. Dabar jau mūsų arsenale yra du nauji antikoaguliantai: „Xarelto“ ir „Pradaxa“, jų veikimo nereikia monitoruoti, o savo veikimu prilygsta orfarinui. Širdies nepakankamumo atveju, jeigu yra prieširdžių virpėjimas, orfarinas yra nepamainomas, ir tik tais atvejais, kai yra ir išeminė liga, papildomai vartojamas aspirinas. Taigi abu vaistai yra labai geri ir turi savo skyrimo indikacijas“, – pasakojo gydytoja kardiologė.

Ji pabrėžė, kad kardiologai remiasi Europos ir Amerikos kardiologų nuorodomis, kur labai aiškiai yra apibrėžtos šių vaistų vartojimo indikacijos.

„Yra atliekami įvairūs tyrimai, kurie sukelia diskusijas ir nuteikia apmąstymams, tačiau kol to nepatvirtina autoritetingos komisijos, kol neįtraukia į nuorodas, rekomenduojama neskubėti“, – sakė „Vakarų Lietuvos medicinos“ konsultantė. 

Šaltinis
Homma S, et al „Warfarin versus Aspirin in Patients with Reduced Cardiac Ejection Fraction (WARCEF) Trial“ HFSA 2012


Informacija iš:
Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 1)

Bronius
Parašė Svečias 2019-01-03 10:33:10
INR 1,9 Kraujas bus per skystas, ar per tirštas?  
 
Ačiū. 


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos