vaistai.lt

Varikocelė – liga, dramatiškai pabloginanti vyrų vaisingumą (2648/0) 

Varikocelė – liga, dramatiškai pabloginanti vyrų vaisingumąLietuvoje yra daugiau nei 50 tūkstančių porų, negalinčių susilaukti vaikų, ir šis skaičius kasmet didėja. Apie 30-40 proc. porų negali susilaukti vaikų dėl vyro vaisingumo sutrikimų. Daugybė tyrimų rodo, kad vyrų spermos kokybė išsivysčiusiose regionuose pastaruosius dešimtmečius sparčiai blogėja – per pastaruosius 40 metų vidutinis vyrų spermatozoidų kiekis sumažėjo dvigubai. Vienas iš dažniausių neigiamai spermatogenezę – vyriškųjų lytinių ląstelių susidarymą ir brendimą sėklidėje – veikiančių veiksnių yra varikocelė (kapšelio venų išsiplėtimas).

Varikocelė aptinkama 15-30 proc. vyrų. Svarbu pabrėžti, kad ši patologija aptinkama net 40-50 proc. vyrų, turinčių vaisingumo problemų. Pasak medicinos centro “Northway” gydytojo urologo Mariaus Anglickio, varikocelė yra viena dažniausių vyrų nevaisingumo priežasčių, todėl apie šią patologiją turi žinoti kiekvienas savo sveikata besirūpinantis vyras.

Kas yra varikocelė?

Varikocelė – tai išsiplėtusių venų pluoštelis dažniausiai aptinkamas kairiajame, tačiau galintis būti ir dešiniajame ar abiejuose kapšeliuose. „Tai labai panašu į išsiplėtusias kojų venas, kurias dažnai galite pastebėti. Kaip dėl įvairų priežasčių išsiplečia venos kojose, taip jos išsiplečia ir kapšelyje. Vyrų kūnas sukurtas taip, kad sėklidės kabotų vėsioje aplinkoje. Manoma, kad išsiplėtę veniniai rezginiai padidina sėklidės temperatūrą, dėl to pablogėja spermatozoidų kokybė, sumažėja jų kiekis ir judrumas. Nors yra ir daugiau teorijų kokiu būdu dėl varikocelės pablogėja spermos kokybė, tačiau nenuginčijamas faktas yra tai, kad varikocelė dramatiškai pablogina vyrų vaisingumą“, – aiškina urologas.

Nors varikocelės priežastys nėra iki galo žinomos, tačiau manoma, kad jos atsiradimas greičiausiai susijęs su anatominėmis ypatybėmis. Kairioji spermatinė vena, į kurią suteka daugybinės kapšelio venos, yra viena iš ilgiausių venų mūsų organizme. Aplinkinės struktūros ir anatominės ypatybės skatina spaudimo padidėjimą šioje venoje ir jos šakų išsiplėtimą.

Pasitikrinti, ar neturite varikocelės, labai paprasta – tereikia stovint šiltoje aplinkoje (vonioje, duše) apčiupinėti kapšelį ir įvertinti ar nepastebite venų išsiplėtimo. Kilus net menkiausiam įtarimui rekomenduojama nedelsti ir apsilankyti pas gydytoją urologą, kuris įvertins varikocelės laipsnį ir nuspręs, ar reikalingas chirurginis gydymas. Būtina žinoti, kad delsimas gali padidinti nevaisingumo riziką ar net kainuoti gyvybę. „Liūdna, tačiau kartais jauniems vyrams po ilgo delsimo atvykusiems pasikonsultuoti dėl išsiplėtusių kapšelio venų, diagnozuojamas sėklidės vėžys ar net masyvi pilvo organų sarkoma (retas piktybinis navikas)“, – teigia gydytojas.

Kokie šios ligos simptomai? Kada reikėtų sunerimti ir kreiptis į gydytoją?

Dauguma vyrų, turinčių net trečio laipsnio varikocelę, ilgą laiką nejaučia jokių simptomų ir šios patologijos nepastebi. Jie gyvena su varikocele nuo vaikystės ir mano, kad tai normalu. Visgi, neretai varikocelė pasireiškia kapšelio maudimu, sėklidės atrofija ir sumažėjimu ar nevaisingumu. „Neretai tenka bendrauti su pacientais, kurie, susidūrę su nevaisingumo problema, tikėdamiesi geresnių rezultatų, skuba į užsienio klinikas. Ten išleidžia tūkstančius eurų, kūdikio taip ir nesusilaukia, o atėję pas urologą sužino, kad gydymas turėjo būti pradėtas nuo kelių centimetrų pjūvio ir nesudėtingos varikocelės pašalinimo operacijos“, – dalinasi patirtimi M. Anglickis. Pasak jo, visiems vyrams, kai nenaudojant jokių apsisaugojimo nuo nėštumo priemonių, jų partnerė negali pastoti ilgiau nei vienerius metus, pirmiausia reikėtų kreiptis į gydytoją urologą. Dar geriau – reguliariai profilaktiškai tikrinti sveikatą, nes didelio laipsnio varikocelė gali sąlygoti negrįžtamus sėklidės pakitimus ir atrofiją.

Efektyvus varikocelės gydymo būdas

Vienintelis efektyvus varikocelės gydymo būdas – chirurginė operacija. Varikocelektomija rekomenduojama, varginant nemaloniems simptomams, jaučiant skausmą, sumažėjus sėklidei, esant spermos kokybės sutrikimams, nevaisingumui. „Yra daug varikocelės šalinimo operacijos modifikacijų. Vienos jų labiau efektyvios, kitos – mažiau. Tačiau visų jų tikslas – apriboti kraujo nutekėjimą per išsiplėtusias varikozines kapšelio venas. Varikocelės pašalinimo operacijos metu nutraukiamas išsiplėtusių sėklidės venų vientisumas. Užblokavus išsiplėtusių sėklidžių venas, kraujas nukreipiamas į sveikas venas ir nuteka geriau. Būtina akcentuoti, kad dalis varikocelių sėkmingai atlikus recidyvuoja ir gali tekti kartoti operaciją“, – pasakoja patyręs specialistas. Po operacijos gali būti jaučiamas nestiprus skausmas, kuris gali tęstis kelias dienas, ar savaites.

Esant poreikiui, nemaloniems pojūčiams malšinti tam tikram laikui po operacijos gali būti skiriami receptiniai ar nereceptiniai vaistai nuo skausmo. Pooperaciniu laikotarpiu taip pat skiriami medikamentai, gerinantys sėklidžių veiklą, teigiamai veikiantys spermatozoidų formavimąsi bei mažinantys uždegimą. Į darbą ir įprastą gyvenimo ritmą galima grįžti praėjus 1-2 dienoms po operacijos. Intensyvaus fizinio aktyvumo, tokio kaip sportas ar sunkus fizinis darbas, patariama vengti iki 4 savaičių.

Dažniausiai po šios operacijos spermos parametrai pagerėja, tačiau tam reikia kantrybės. Naujai spermai pasigaminti reikia maždaug 3 mėnesių, tad po tiek laiko galima tikėtis ir teigiamų pokyčių spermos tyrimuose. „Nemažai pacientų, kuriems sėkmingai atlikau varikocelės pašalinimo operaciją, po ilgų nevaisingumo metų pagaliau susilaukė vaikų”, – dalinasi patirtimi gydytojas.

Patarimai, padėsiantys pagerinti spermos kokybę

Kalbant apie gyvenimo būdo įtaką vyrų vaisingumui, specialistai teigia, jog dalis vyrų gali efektyviai pagerinti savo spermos kokybę tiesiog ėmę sveikiau gyventi. Tyrimais įrodyta, kad spermos kokybę labai ženkliai blogina rūkymas, nesveika mityba, viršsvoris, nesaikingas alkoholio vartojimas, stresas ir fizinės veiklos trūkumas. Siekiant pagerinti spermos kokybę, būtina padidinti fizinį aktyvumą, nustoti rūkyti, vartoti alkoholį, pradėti sveikai maitintis ir vartoti pakankamai antioksidantų.

Norint išsaugoti vaisingumą, vyrams taip pat patariama nepiktnaudžiauti pirtimi, nelaikyti kelnių kišenėje mobilaus telefono, nesinaudoti nešiojamuoju kompiuteriu pasidėjus jį ant šlaunų, taip pat rekomenduojama atsakingai rinktis ir kuo saikingiau vartoti buitinės chemijos priemones. „Ir, žinoma, nepamiršti reguliariai tikrintis sveikatą“, – baigdamas pokalbį pabrėžia M. Anglickis.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos