vaistai.lt

Vėžio imuninei terapijai skirta Nobelio medicinos premija (828/0) 

Vėžio imuninei terapijai skirta Nobelio medicinos premijaNobel premija už fiziologijos arba medicinos pasiekimus skirta mokslininkams, atradusiems vėžio gydymą imunoterpija.

Vėžinėse ląstelėse yra mutacijų, tad mūsų imuninė sistema gali jas atpažinti kaip svetimas. Bet paprastai imuninė reakcija prieš vėžį būna labai silpna.

Jamesas Allisonas ir Tasuku Honjo, dirbdami atskirai, atrado baltymus, kurie veikia kaip imuninės sistemos stabdžiai. Vėliau jie išsiaiškino, kad šiuos stabdžius atleidus, imuninė sistema galėtų atakuoti vėžio ląsteles.

Nuo to laiko buvo sukurta daug vaistų, vadinamųjų imuniteto reguliatorių inhibitorių. Imunoterapija vertinama kaip vienas iš perspektyviausių vėžio gydymo sričių.

VĖŽIO IŠGYDYMO SVAJONĖ

Honjo pasirinko vėžio gydymo specializaciją XX amžiau septintajame dešimtmetyje, kai nuo skrandžio vėžio mirė jo klasės draugas. „Vėžio išgydymas tapo mano svajone,” sakė jis New Scientist 2016 metais.

Honjo atrado PD-1 baltymą 1992 metais, ir atrado, kad jį išjungus, pelių imuninė sistema tapdavo hiperaktyvi.  „Imuninei sistemai reikia stabdžių ir akseleratoriaus, ir PD-1 aiškiai buvo stabdžiai,” sakė jis.

Vėliau jis išsiaiškino, kad vėžio ląstelės dažnai gamina kitą baltymą, kuris sąveikauja su PD-1. Taip vėžio ląstelės gali slopinti prieš save nukreiptą imuninę reakciją. Bet pakeitus peles taip, kad PD-1 jos neturėtų, navikai joms nebeaugo.

Iš pradžių Honjo buvo neįtikėtinai sunku įtikinti farmacijos pramonę vadovautis jo atradimais. Dabar tokie PD-1 inhibitoriai kaip nivolumabas ir pembrolizumabas auglius sumažina daug efektyviau nei chemoterapija ir chemoterapija ir pašaliniai jų efektai daug menkesni.

JAV dirbantis Jamesas Allisonas atrado kitą „sargybinį” baltymą, CTLA-4, ir išsiaiškino, kad blokuojant jį antikūnu, suaktyvėja imuninės ląstelės. Šį baltymą veikiantis vaistas, ipilimumabas, tapo pirmuoju imuniteto reguliatorių inhibitoriumi, kurio naudojimą 2011 metais patvirtino JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA).

„Niekada negalvojau, kad mano tyrimas pasiskus tokia linkme,” sakė Allisonas pranšime. Susitikimas su pacientais, kuriems jo darbas padėjo, yra „didelė, jaudinanti privilegija,” pridūrė jis. „Jie yra gyvas bazinio mokslo, siekio sužinoti ir suprasti veikimą, galios pavyzdys.”

Sam Wong
www.newscientist.com

Parengta pagal:
Cancer immune therapy recognised with Nobel Prize for medicine

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos