vaistai.lt

Visiškai iššluoti dezinfekciniai skysčiai Lietuvoje: bet gal degtinė gali būti naudojama vietoje rankų dezinfekcinio skysčio? (1147/0) 

Visiškai iššluoti dezinfekciniai skysčiai Lietuvoje: bet gal degtinė gali būti naudojama vietoje rankų dezinfekcinio skysčio?SARS-CoV-2 virusas plinta labai lengvai, ypač kai jam padeda neatsakingi ir, kaip dabar jau reikėtų sakyti, pavojingai kvaili žmonės. Tačiau gerai tai, kad alkoholis šį virusą pražudo. Žmonės mikliai išpirko dezinfekcinius skysčius, tai gal juos galima pakeisti degtine? Ar velnio vanduo tiktų rankų dezinfekcijai?

Alkoholis pražudo didžiąją dalį bakterijų ir nemažai virusų. Alkoholis išvynioja ir sumaizgo mikroorganizmų baltymus - šis procesas, vadinamas denatūracija, gali būti pasiekiamas ir karščiu. Kai jūs verdate ar kepate kiaušinį, skystas jo baltymas tampa kietu - jis yra denatūruojamas. Kai tai įvyksta mikroorganizmuose, jie žūsta. Štai koronavirusas žūsta 560C temperatūroje.

E. coli bakterijos, sukeliančios labai rimtas per maistą plintančias infekcijas, labai bijo alkoholio. Tai palengvina dezinfekciją. Tuo tarpu kai kurie virusai alkoholio nebijo. Apvalkalą turintys virusai po kontakto su alkoholiu žūsta, o tie, kurių sandaroje apvalkalo nėra, gali ir išgyventi. Vėlgi, gera naujiena ta, kad SARS-CoV-2 virusas turi apvalkalą ir yra pražudomas alkoholiu.

Bet yra ir blogų naujienų. Panikuojantys žmonės perka daugiau dezinfekcinio skysčio nei jiems reikia. To pasekoje nemažai žmonių, kuriems toks skystis iš tikrųjų yra reikalingas, sunkiai jo randa parduotuvių lentynose, todėl ieško alternatyvų. Galbūt tiktų kiti alkoholio produktai, pavyzdžiui, degtinė?

Deja, degtinė nėra gera dezinfekcinė priemonė. Tyrimai rodo, kad efektyvus dezinfekantas turėtų pasižymėti bent 60 % alkoholio koncentracija. Degtinė įprastai yra tik 40 % alkoholio turintis gėrimas. To nepakanka, norint tinkamai dezinfekuoti rankas ar paviršius.

Įdomu tai, kad grynas alkoholis šiuo atžvilgiu irgi nebūtų idealus dezinfekantas, nes jis per greitai išgaruoja, nespėjęs paveikti visų ant paviršiaus esančių mikroorganizmų. Negana to, alkoholis išdžiovintų rankų odą. Tai reiškia, kad žmonės tokį dezinfekantą greičiausiai naudotų rečiau. Būtent dėl to gamintojai į savo rankų dezinfekantus įterpia odą drėkinančių priemonių.

Galiausiai, rankų dezinfekciniai skysčiai ne visada yra būtini. Kruopščiai plaudami rankas su muilu pasieksite geresnių rezultatų. Muilas lygiai taip pat sėkmingai pražudo SARS-CoV-2 virusą, o rankų plovimas kartu ir fiziškai pašalina purvą, kuriame galėtų slėptis kokie nors mikroorganizmai. Dezinfekciniai skysčiai reikalingi tik tuomet, kai nėra galimybės nusiplauti rankų.

Pagrindiniai mūsų ginklai kovoje su COVID-19 infekcija yra higiena ir saviizoliacija. Prisiminkite, kad virusas negali išgyventi be nešiotojo. O ir patekusį į organizmą jį dažniausiai sudoroja imuninė sistema. Taigi, jei nustotume platinti tą nelaimingą SARS-CoV-2, jis netruktų išnykti pats - be mūsų nesąmoningos pagalbos jis negali išlikti.

 

Parengta pagal:
Vodka won’t protect you from coronavirus, and 4 other things to know about hand sanitizer

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos