vaistai.lt

Vitaminas D padidino antidepresantų efektyvumą  (2449/0) 

Vitaminas D padidino antidepresantų efektyvumąTyrimas parodė, jog antidepresantus skiriant kartu su vitaminu D pasiekiami geresni rezultatai.

Skirtumai statistiškai reikšmingi
Mokslininkai į tyrimą įtraukė 42 sunkia depresija sergančius ligonius. Pacientai buvo suskirstyti į dvi grupes, viena grupė gydyta antidepresantu fluoksetinu, kitai skirta fluoksetino ir vitamino D (1500 IU per dieną) kombinacija. Gydymas tęstas 8 savaites. Kas 2 savaites pacientų depresijos simptomai vertinti specialiomis skalėmis ir klausimynais, taip pat matuota vitamino D koncentracija kraujyje.

Tyrimą pabaigė 40 ligonių. Kombinacija gydytų pacientų grupėje rezultatai buvo ženkliai geresni, visi skirtumai buvo statistiškai reikšmingi.

Įtakos galėjo turėti kiti procesai
Tačiau gydytojas psichiatras Aleksandras Slatvickis tokius mažos imties trumpalaikius tyrimus ir jų rezultatus sakė vertinąs gana atsargiai.

„Gauti teigiami rezultatai, be abejo, yra džiuginantys, tačiau tyrimo imtis gana nedidelė, todėl ,kad buvo pasiekti geresni gydymo rezultatai, nereiškia, kad tam įtakos būtinai turėjo vitaminas D. Visiškai įmanomas dalykas, kad įtakos galėjo turėti ir kiti procesai. Juk nežinomi depresijos simptomai, jų laipsnis, pacientų amžius, kelintą kartą jie gydyti – daug faktorių, kurie nulemia gydymo efektyvumą. O kartais būna, kai gaunami džiugūs rezultatai, o po ilgesnio pacientų stebėjimo paaiškėja: jei rezultatai pasiekti greičiau, greičiau įvyksta ir ligos atkrytis“, – sakė psichiatras ir atkreipė dėmesį, kad rimtų endogeninių depresijų gydymas, nors antidepresantų spektras labai platus, visgi gana sudėtingas procesas ir ne visi sergantieji yra greitai pagydomi.

Kaip gydytojas vertina vitaminų vartojimą? „Terapinėmis dozėmis vartojami vitaminai niekam nepakenks.

Tačiau bet kokių medžiagų perdozavimas gali būti kitas lazdos galas ir turėti neigiamą įtaką vidaus organų veiklai, medžiagų apykaitos procesams“, – perspėjo A. Slatvickis.

Šaltinis
Khoraminya N et al. Therapeutic effects of vitamin D as adjunctive therapy to fluoxetine in patients with major depressive disorder. Aust N Z J Psychiatry. 2012 Oct 23. [Epub ahead of print]

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos