vaistai.lt

Žadama smegenų ląstelių terapija sergantiesiems Parkinsono liga (1488/0) 

Žadama smegenų ląstelių terapija sergantiesiems Parkinsono ligaMokslininkai tiki atradę naują būdą, kaip gydyti ir galbūt išgydyti Parkinsono ligą, pakeičiant pažeistas ląsteles. Tyrėjų įsitikinimu, sveikas žmogaus smegenų ląsteles galima „įkalbėti“ perimti ligos pažeistųjų darbą ir kompensuoti sutrikusias funkcijas, – rašo bbc.com.

Atlikus bandymus su laboratorinėmis pelėmis, kurioms pasireiškė Parkinsono ligą primenantys simptomai, paaiškėjo, kad bandomasis gydymas pagerino jų būklę. Naujoji studija, kaip itin daug žadanti, buvo publikuota „Nature Biotechnology“ žurnale.

Tiesa, norint pradėti klinikinius bandymus su žmonėmis reikia atlikti pakartotinius tyrimus, kad būtų įsitikinta gydymo saugumu bei paprastų smegenų masę sudarančių ląstelių gebėjimu perimti specializuotų Parkinsono ligos pažeidžiamų ląstelių darbą – produkuoti dopaminą.

Šiuo metu skiriamas gydymas gali sušvelninti ligos simptomus, sulėtinti ligos progresavimą, tačiau jos neišgydo. Mokslininkai vis ieško būdo, kaip pakeisti pažeistas ar išnykusias dopaminą gaminančias nervines ląsteles, pavyzdžiui, suleidžiant naujas. O vienas iš naujausių mėginimų net nereikalauja ląstelių persodinimo: suleidžiamas „molekulių kokteilis“, kuris padeda perprogramuoti savas smegenų ląsteles ir paskatina labai panašių į pažeistąsias susidarymą.

Patikrinus šią idėją su pelėmis gauti džiuginantys rezultatai, autorių teigimu, žadantys naują Parkinsono ligos gydymo erą. Žinoma, šių rezultatų atkartojimas su žmonėmis bus didžiulis iššūkis, tačiau pirmas žingsnis jau žengtas.

Parkinsono liga – progresuojantis neurodegeneracinis susirgimas su dopaminerginių neuronų sumažėjimu. Pirmą kartą liga buvo aprašyta jau 1817 metais. Per metus liga diagnozuojama 4,5-21 iš 100 000 gyventojų. Tikslios statistikos nėra, tačiau, literatūros duomenimis, Lietuvoje Parkinsono liga serga 300 iš 100 tūkst. gyventojų. Vyrai serga 1,5 karto dažniau nei moterys. Tikimybė susirgti priklauso nuo amžiaus, vidutiniškai suserga apie 60-ies metų žmonės, o iki 40 metų liga prasideda itin retai. Parkinsono ligai būdingi simptomai: bradikinezija (judesių sulėtėjimas) – sunku pradėti ir pabaigti veiksmą, rigidiškumas (raumenų sustingimas), ramybės tremoras, pusiausvyros nestabilumas vertikalioje padėtyje. Taip pat sergančiojo veidas tarsi praranda išraišką, pasikeičia eisena. Tiesa, Parkinsono liga paveikia įvairiai ir ne kiekvienas sergantysis patiria visus jos simptomus, o jei ir patiria, tuomet nebūtinai tokiu pačiu intensyvumu.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos