vaistai.lt

Zika viruso infekcijos protrūkis Prancūzijos Polinezijoje 2013-2014 m. (518/0) 

Zika viruso infekcijos protrūkis Prancūzijos Polinezijoje 2013-2014 m.Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras, š.m. sausio mėn., išplatino pranešimą apie Zika viruso (ZIKV) sukeltą protrūkį.

Nuo 2013 m. spalio pradžios buvo pranešta apie 7 156 įtariamus ZIKV infekcijos atvejus Prancūzijos Polinezijoje. Iš visų laboratorijoje ištirtų mėginių, PGR metodu (angl. RT-PCR) ZIKV infekcija buvo patvirtinta 361. Manoma, kad Prancūzijos Polinezijoje nuo protrūkio pradžios daugiau kaip 26 000 asmenų su į ZIKV infekciją panašiais simptomais kreipėsi medicininės pagalbos. Spėjama, kad faktinis atvejų skaičius yra žymiai didesnis, nes dėl lengvų simptomų ar kitų priežasčių dalis žmonių nesikreipė į medikus. Virusas išplitęs visame archipelage, labiausiai Prancūzijos Polinezijos salose. Epidemija dar vis tęsiasi Livordo ir Australio salose.
 
Nuo 2013 m. lapkričio pradžios registruota 60 atvejų su neurologinio arba autoimuninio pobūdžio komplikacijomis, įskaitant 33 atvejus su Guilano-Barre sindromu (GBS), 10 encefalito arba meningoencefalito (ME) ir 10 atvejų su kitomis neurologinėmis komplikacijomis, pvz., parestezija, veido paralyžius, subduralinė hematoma. Buvo nustatyti septyni autoimuninės ligos atvejai, iš kurių keturi - trombocitopeninės purpuros, du – oftalmologinės ir vienas - širdies komplikacijos. Šių atvejų skaičiaus padidėjimas yra labai neįprastas, nes per du mėnesius registruoti 33 GBS atvejai (Prancūzijos Polinezijoje vidutiniškai registruojami 3 ar 4 atvejai per metus) . Visais atvejais išsivystė neurologiniai simptomai panašūs į ZIKV infekciją. Infekcijų su GBS atvejų tarpe 72 proc. sudarė vyrai, gimę Prancūzijos Polinezijoje. Vienuolika iš šių pacientų hospitalizuoti intensyvios terapijos skyriuose, septyniems – taikytas mechaninis kvėpavimas. Mirčių neregistruota. Yra įtarimas, kad infekcija, kurią gali sukelti keletas ZIKV genotipų, panašių į denge virusą, pasikartos.. Siūloma įgyvendinti Visuomenės sveikatos kontrolės priemones, įskaitant sustiprintą uodų priežiūrą ir profilaktinių priemonių skatinimą nuo jų įkandimo.
 
ZIKV priklauso Flaviviridae šeimai, perduodamas žmonėms per uodų įkandimus. Virusas panašus į kitus patogeninius uodų platinamus virusus: denge, vakarų Nilo ir Japoninio encefalito. ZIKV - infekcinės ligos sukėlėjas gali išplisti į naujas teritorijas, kuriose paplitę Aedes uodai. Yra rizika, kad Ramiojo vandenyno regione viruso sukeliama liga plis toliau. Pavieniais atvejais iš endeminių vietovių liga gali pasiekti ir Europą, todėl keliautojai tūrėtų pasirūpinti profilaktinėmis priemonėmis nuo uodų įkandimų.
 
ZIKV infekcinės ligos eiga yra lengva, nėra žinoma apie šios ligos sukeltas nervų sistemos komplikacijas. Nėra patvirtinta, kad Prancūzijos Polinezijoje registruotas komplikacijas sukėlė ZIKV, tačiau šie atvejai turėjo ryšį su tuo pačiu metu vykusiais ZIKV infekcijos ir denge protrūkiais. Šiuo metu vyksta tyrimai siekiant identifikuoti registruotų neurologinių autoimuninių komplikacijų priežastį, nustatyti jų galimą sąsają su denge virusu (serotipais DENV -1 ir DENV – 3), ZIKV perdavimu bei identifikuoti ZIKV genotipus.
 
Vykdomus tyrimus atlieka Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Ramiojo vandenyno bendrijos sekretoriato ekspertai ir Pastero instituto mokslininkai.
 
Informacija parengta pagal
http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/
communicable-disease-threats-report-18-jan-2014.pdf

Parengė dr. Milda Žygutienė
Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologė

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos