vaistai.lt

Žmogaus papilomos virusas susijęs ne tik su gimdos kaklelio vėžiu.Ar skiepyti berniukus? (6018/0) 

Žmogaus papilomos virusas susijęs ne tik su gimdos kaklelio vėžiu. Ar skiepyti berniukus?Manoma, kad apie 15 procentų visų piktybinių navikų sukelia virusai. Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) yra vienas svarbiausių veiksnių, sąlygojančių gimdos kaklelio vėžį, nes nustatomas 90 -100 proc. sergančių moterų ir tik 5-20 proc. sveikų moterų. Nors rizika užsikrėsti ŽPV išlieka visą gyvenimą, 74 proc. atvejų užsikrečiama 15-24 gyvenimo metais.  ŽPV vakcinacija užtikrino pažangą kovoje su gimdos kaklelio vėžiu, tačiau požiūris į ją ir valstybinis finansavimas yra nevienodas.

ŽPV vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio turi būti skiriama berniukams lygiai taip pat,  kaip mergaitėms, – pranešė Kembridžo universiteto ekspertai.

Nuo 2008 metų 12-13 metų amžiaus mergaitėms rutiniškai yra skiriama vakcina nuo ŽPV, apsauganti nuo gimdos kaklelio vėžio. Paaiškėjus, kad ŽPV virusas yra susijęs ir su kitos lokalizacijos vėžiu, ekspertai rekomenduoja vakciną skirti ir berniukams.

PSO duomenimis, ŽPV sukelia daugiau nei 5 proc. onkologinių ligų pasaulyje. Daugelyje pasaulio šalių, kuriose sklandžiai organizuotos gimdos kaklelio vėžio prevencinės programos kartu su vakcinacija, gimdos kaklelio vėžys yra labai gerai kontroliuojamas.

Tačiau rūpestį kelia kitų vėžio formų: išeinamosios angos, tonzilių, liežuvio – skaičiaus augimas. Jų etiologijoje, kaip rodo tyrimai, taip pat didelį vaidmenį vaidina ŽPV. Šių lokalizacijų vėžys yra vėlai diagnozuojamas, prevencinės programos nevykdomos, o vyrai serga dažniau nei moterys.

Neapsaugoti vyrų nuo kai kurių lokalizacijų vėžio, tarp jų – ir minėtųjų, –  būtų neetiška ir socialiai neatsakinga, – teigia mokslininkai. Todėl berniukai, kaip ir mergaitės, turi būti vakcinuojami 12-13 metų amžiaus, t.y. prieš tampant seksualiai aktyviais.

JAV ir Kanada jau pranešė apie abiejų lyčių ankstyvą vakcinaciją prieš ŽPV, jomis pasekė Australija savo nacionalinę imunizacijos programą papildydama berniukų vakcinacija.

Pabrėžiama, kad berniukų vakcinacija turi būti pradėta nedelsiant, nes rezultatai bus stebimi mažiausiai po dešimtmečio.

Priešingos pozicijos laikosi klerikalai. Teigiama, kad vakcinacija jauname amžiuje skatina paleistuvystę, todėl propaguoti ją mokykloje tiesiog neetiška. Prevencija – reikalavimas laikytis krikščioniškų principų, tuoktis savo bendruomenėje ir nepraktikuoti sekso iki vedybų. Praeitą mėnesį buvo pateikti duomenys, jog daugelis mergaičių, besimokančių krikščioniškose mokyklose, vakcinos nuo ŽPV negavo.

Gydytoja akušerė ginekologė Živilė Petrutienė „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė sutinkanti, kad skiepas nuo ŽPV gali turėti pozityvią įtaką ir kitų ligų –  ne vien gimdos kaklelio vėžio – prevencijai, taip pat ir berniukų. Tačiau norint pradėti tai įgyvendinti, reikia aiškiai patvirtintų indikacijų.

„Kol kas dar nėra labai aiškiai žinomi ŽPV tipai, prieš kuriuos gali būti naudinga turima vakcina. Tačiau, pavyzdžiui, jau dabar naudojama vakcina, kuri apsaugo nuo lyties organų karpų, kurias sukelia 6 ir 11 ŽPV tipai, veiksminga ir berniukams“, – sakė „Vakarų Lietuvos medicinos“ konsultantė.

Šaltinis
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2195558/Give-boys-lifesaving-cervical-cancer-jab-says-expert.html#ixzz252AVEeBI


Informacija iš:
Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos