vaistai.lt

6 dažniausi dalykai, kuriuos sau meluojate. Metas liautis! (1099/0) 

6 dažniausi dalykai, kuriuos sau meluojate. Metas liautis!Dėl tam tikrų dalykų meluojame sau visi: kad vakare tam tikrą valandą išjungsime telefoną, kad mamai tikrai patiko mūsų dovanotas šalikėlis ar kad šiais metais jau tikrai pavyks laikytis sau duotų pažadų.

Begalė tokių melų sau yra visiškai nežalingi arba kartais – ir naudingi. Tačiau visai kita kalba – melas sau, kuriuo aklai tikime, kuris veikia ir koreguoja mūsų elgesį ir toli gražu ne pačiais geriausiais būdais.

„Kalbu apie vieną ar daugiau melų, kurie mums jau yra tokie įprasti, jog net nesuprantame ir nepripažįstame sau, kad iš tiesų tai tėra saviapgaulė. Apgauti save galime greitai ir paprastai, nes šis „nekaltas“ melas žada bent trumpą komforto jausmą. Deja, žvelgiant į tolimesnę perspektyvą – meluodami sau, kartu užkertame kelią ir savo tobulėjimui“, – tikina psichologė ir saviugdos knygų autorė Andrea Bonior.

Portalui „Psychology Today“ ji pateikia 6 dalykus, dėl kurių nuolat sau meluojame, ir skatina pradėti keistis.

„Kai pasikeis aplinkybės, gyvenimas susitvarkys“

Daugelis žmonių mano, kad pasiekus tam tikrą tašką (pakeitus darbą, susiradus naują partnerį, baigus studijas ar pagaliau išsikovojus didesnį atlyginimą) jų gyvenimas iš esmės pasikeis, viskas savaime susitvarkys, ir jie bus kur kas laimingesni. Tačiau iš tiesų toks įsivaizdavimas tėra tikrųjų negalėjimo būti laimingais čia ir dabar priežasčių ignoravimas.

Galbūt dirbate nemėgstamą darbą ar neišeinate iš netenkinančių santykių, nes pernelyg bijote didelių pokyčių?

Galbūt priežastis, kad nesiseka sveikai maitintis ar pradėti sportuoti, yra ta, jog niekaip nepritaikote to prie savo dienotvarkės? Tokiu atveju pasakymai: „Kai tik pakeisiu darbą...“ arba „Kai tik sulieknėsiu, būsiu laimingesnis“ jūsų tikrai niekur nenuves.

Verčiau jau paklauskite savęs, kodėl tie norimi pokyčiai dar neįvyko?

„Aš galiu ją/jį pakeisti, net jeigu jis/ji ir nenori keistis“

Ar žinote, koks yra vienas dažniausių klausimų, kurio susilaukiu konsultacijų metu? Tiek iš vyrų, tiek iš moterų – „Kaip man priversti savo partnerį/draugę ar draugą/giminaitį daryti kažką kitaip?“.

„Jis nenori įsipareigoti, bet juk aš galėčiau kažką padaryti, kad jis savo nuomonę pakeistų?“, „Ką daryti, kad žmona pradėtų labiau rūpintis mūsų vaikais?“, „Kaip priversti vyro mamą būti man malonesne?“ ir panašiai.

Žinoma, mūsų elgesys tikrai gali kitus paveikti, mes galime padėti kitiems tapti geresne jų pačių versija ir paskatinti juos su mumis elgtis geriau. Tačiau jeigu kitas žmogus iš tiesų giliai viduje keistis nenori, to tikėdamiesi iš jo ar jos, tik veltui save apgaudinėsite. O rezultato galiausiai nesulaukę, tik dar blogiau jausitės.

„Rytoj pradėsiu iš naujo, šiandien jau ir stengtis neverta“

Tai ypač dažnas pasiteisinimas sau valgant jau gal penktą keksiuką per dieną ir bandant gyventi sveikiau ar atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Nusprendžiate, kad jau ir taip „susimovėte“, tad nuodėmė jau nebepakenks. Problema yra ta, kad šeštas ir septintas keksiukas jau nebebus toks malonus ir gardus, nes valgydami jį prieš save jausite dar didesnę kaltę ir išsikasite sau tik dar didesnę duobę, iš kurios rytoj reikės išsikapstyti.

Tai klasikinis „viskas arba nieko“ mąstymo būdas, kuomet įtikiname save, jog sėkmingai pradžiai mums reikalinga nauja diena, nauja savaitė ar – nauji metai. Tačiau dabar pagalvokite – kodėl jūs taip manote?

Kodėl progresas 13 val. nėra toks pats, kaip progresas tik nubudus ryte? Naudokitės proga kada tik galite, čia ir dabar, ir nesukite sau galvos, kiek dienos jau praėjo. Nustokite atidėlioti savo laimę, nes kitaip tik labiau ir labiau įniksite į šį blogą įprotį.

„Jis/ji to padaryti nenorėjo“

Pateisinimai, kuriuos galime sugalvoti, norėdami pateisinti savo mylimų žmonių blogą elgesį, išties kartais verčia iš koto. Atleisti jiems galime ir vieną, ir trečią, ir penktą nuodėmę ir dar įsivaizduoti, kad jų motyvai dėl mus skaudinančio elgesio buvo visai geri.

Kai mylimas žmogus mus įskaudina pirmą kartą, atmetame tai kaip nedidelę jo klaidą. Ir tai normalu, juk klaidų darome visi, o gebėjimas už jas atleisti yra būtinas sveikuose santykiuose.

Tačiau, kas tada, jei blogo partnerio elgesio pateisinimai tampa mūsų įpročiu? Jis nuolat jus pertraukinėja pokalbio metu, tik radęs progą, žeria aštrią kritiką, jis nenori, kad siektumėte sėkmės darbe ar nuolat įžeidinėja jus dėl išvaizdos?

Kas tada, jei nuolat sau (ar draugams, ar giminaičiams) sakome, kad šio žmogaus jie ar jūs tiesiog nesuprantate? Kad jis iš tiesų nėra toks žiaurus, piktas ar agresyvus, kaip gali atrodyti iš šalies? Kad jis tiesiog nenorėjo pasielgti taip, kaip pasielgė. Šiuo atveju derėtų paklausti savęs, kodėl gi jo ar jos elgesys turėtų būti tokia priešprieša „tikrajam“ jo ar jos charakteriui? Ganėtinai daug šansų, kad blogas partnerio elgesys yra langas į tai, koks jis iš tiesų yra. Kad ir kaip nenorėtume to matyti.

„Ateityje turėsiu daugiau laiko“

Lygiai taip pat, kaip sulaukę atlyginimo padidinimo automatiškai pasididiname savo kasdienes išlaidas, užuot atsidėję senatvei, taip ir turėdami daugiau laisvo laiko jį praleidžiame tokiais būdais, kurių nesitikime.

Jei norite turėti daugiau laisvo laiko, nesitikėkite, kad jo atsiras savaime, ir nelaukite, kol, tarkime, vaikai užaugs. Verčiau jau realistiškai susiplanuokite savo dieną ir darykite tai kasdien, nereikalaukite iš savęs per daug, nespauskite ir viską suspėsite.

„Man tiesiog reikia išsiugdyti valią“

Taip, disciplina yra išties puiki savybė, ir daugelis sėkmingų žmonių gali tuo pasigirti. Tačiau yra ir tokių žmonių, kurie savo produktyvumą ir laimę susikuria paprasčiausiai pritaikydami sau tam tikras gyvenimo aplinkybes, kurios jiems neleistų daryti blogų įpročių. Norite pagaliau nustoti naudotis ta turima kreditine kortele? Užšaldykite ją tiesiogine prasme – į ledo gabalą.

Norite nustoti tikrintis savo „Facebook'ą“ vairuodami? Ištrinkite šią programėlę iš savo telefono. Nemanykite, kad savo gyvenimą pakeisti galite tik ugdydamiesi valią.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos