vaistai.lt

10 dėmesio vertų mitybos tiesų pagal ajurvedą (2062/0) 

10 dėmesio vertų mitybos tiesų pagal ajurvedąMitybos teorijų egzistuoja tiek, kad jose veikiai pasiklysti ir galiausiai nebesupranti, kuo iš tiesų geriau pasikliauti. Galbūt verta pagalvoti apie senus, laiko patikrintus šaltinius ir iš jų atsirinkti tai, kas tinkamiausia. Ajurveda kaip tik ir yra vienas tokių šaltinių. Štai keletas jos skelbiamų mitybos principų, kurie, be jokios abejonės, aktualiai skamba ir šiandienos pasaulyje.

1. Valgykite tik tada, kai jaučiate fizinį, o ne protinį alkį. Jei valgysite anksčiau nei išalksite, užteršite organizmą.

2. Vidurdienį pasistiprinkite sočiau, nes tuo metu virškinimo ugnis yra kaitriausia. Paskutinį kartą valgykite iki nusileidžiant saulei. Nevalgykite likus 3 valandoms iki miego ir nieko neimkite į burną likus 2 valandoms iki aktyvios fizinės veiklos.

3. Pasirūpinkite tinkama aplinka ir gera kompanija. Valgykite tvarkingoje, malonioje ir ramioje aplinkoje. Pasistenkite sėdėti prie vieno stalo tik su tais žmonėmis, kurie jums patinka.

4. Triukšmas, kimšimas atsistojus, skaitant ar kitur nukreiptas dėmesys trukdo virškinimui, kaip ir įtampa, pyktis ar liūdesys. Atminkite, dvasinė ramybė mūsų virškinimą veikia kur kas geriau nei virškinimą gerinantys vaistai.

5. Valgydami trečdalį skrandžio užpildykite kietuoju maistu, trečdalį – skysčiu, o likusią dalį palikite tuščią.

6. Vienu kartu suvalgykite ne daugiau maisto, nei telpa dviejose suglaustose jūsų saujose.

7. Kai valgote, nusiteikite ramiai ir pagrindinį dėmesį sutelkite į valgomą maistą, jo skonį, kramtymo procesą.

8. Gerai sukramtykite maistą: kiekvieną kąsnį mažiausiai 32 kartus. Gerdami gėrimus, juos taip pat „sukramtykite“. Vadovaukitės šiuo posakiu: „Kietą išgerk (vadinasi, sukramtyk taip, kad jis taptų skystu), o skystą sukramtyk.“

9. Įsivaizduokite, kad valgymas – ne tik būdas numalšinti alkį, bet ir ritualas, kurio metu pasistiprina jūsų kūnas, siela ir protas.

10. Pavalgę pasijuokite, nes juokas gerina virškinimą. Jei yra galimybė, po valgio bent 10 min. pagulėkite ant kairiojo šono.

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos