vaistai.lt

5-oji Jungtinių Tautų saugaus eismo keliuose savaitė −„Saugok gyvybes #SpeakUp“ (#prabilk) (632/0) 

5-oji Jungtinių Tautų saugaus eismo keliuose savaitė −„Saugok gyvybes #SpeakUp“ (#prabilk)2019 m. gegužės 6–12 dienomis vyks 5-oji Jungtinių Tautų saugaus eismo keliuose savaitė „Saugok gyvybes #SpeakUp“ (#prabilk), kurios tikslas – ryžtingai atstovauti saugumui keliuose visame pasaulyje siekiant įgyvendinti tvaraus vystymosi tikslus ir kitas saugumo keliuose strategijas. Šių metų šūkis „#SpeakUp“ (#prabilk). Tai reiškia, kad kiekvienas iš mūsų gali identifikuoti su kelių saugumu susijusią problemą savo aplinkoje, ja pasidalinti ir taip būti išgirstas. Vienas paprasčiausių būdų – nufotografuoti su kelių saugumu susijusią problemą ir paraginti ją spręsti atitinkamus asmenis. Pvz., gatvėje X nuolat viršijamas greitis, nesaugu vaikams. Būtina įrengti greitį lėtinančias priemones ir pastatyti įspėjamuosius ženklus „Gyvenamoji teritorija“, dažniau patruliuoti policijos ekipažui ir informaciją perduoti atitinkamoms institucijoms, pvz., vietos kelių policijos komisariatui, savivaldybės merui.

Trys paprasti žingsniai, kaip galite dalyvauti „#speakup“ kampanijoje

  • ĮVERTINITE SAVO KELIONĘ
  • UŽFIKSUOKITE SAVO REIKALAVIMUS
  • PARAGINKITE SPRENDIMŲ PRIĖMĖJUS

Priemonių rinkinys. Pasinaudokite Jungtinių Tautų saugaus eismo keliuose savaitės priemonių rinkiniu, kuriame aprašomas kampanijos tikslas, tikslinė auditorija ir rekomendacijos, kaip dalyvauti saugaus eismo keliuose savaitėje.

Peticijos forma. Kad būtum išgirstas, dažnai reikia aplinkinių, kaimynų ar žmonių, kurie susiduria su ta pačia problema, palaikymo. Užpildykite peticiją ir pateikite ją atitinkamiems asmenims.

Per pastaruosius 20 metų Lietuvos keliuose ir gatvėse įvyko beveik 100 tūkst. eismo įvykių, kurių metu beveik 11 tūkst. žmonių žuvo ir daugiau kaip 120 tūkst. eismo dalyvių buvo sužeista. 2018 m. buvo užregistruota 3211 eismo įvykių – 5 proc. daugiau nei 2017-aisiais. Jų metu žuvo 170 asmenų (11 proc. mažiau nei 2017 m.) ir 3783 buvo sužeisti. Daugiau nei 71 proc. eismo įvykių buvo sukelta dėl vairuotojų kaltės. 2018 m. eismo įvykių metu žuvo 61 vairuotojas, 68 pėstieji ir 31 keleivis, buvo sužeista 1398 vairuotojai, 902 pėstieji ir 1124 keleiviai.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) leidinyje „Saugokime gyvybes“ (Save LIVES) pateikti keturi pagrindiniai saugos keliuose sistemos principai:

  • žmonės daro klaidų, dėl kurių kyla eismo įvykiai;
  • fizinės žmogaus galimybės, leidžiančios išvengti sužeidimų avarijos metu, kaip žinoma, yra ribotos;
  • prisiimti atsakomybę ir laikytis kelių eismo taisyklių bei elementaraus atsargumo kelyje privalo kiekvienas eismo dalyvis, tačiau dalį šios atsakomybės turi prisiimti ir tie, kas projektuoja, stato, prižiūri ir naudoja kelius bei transporto priemones;
  • siekiant, kad sistema būtų veiksminga, visi pagrindiniai jos elementai turi būti stiprinami kartu, taip užtikrinant, kad vienam iš jų nesuveikus eismo dalyviai vis tiek būtų apsaugoti.

Pagal PSO, pagrindiniai koncepcijos „Save LIVES“ komponentai yra:

„Save LIVES“

Kiekvienas „Save LIVES“ komponentas yra susijęs su prioritetiniais veiksmais, padėsiančiais sprendimus eismo saugumo srityje priimantiems ir įgyvendinantiems asmenims pasiekti apčiuopiamą ir tvarią pažangą mažinant žuvusiųjų ir sužeistųjų eismo įvykių metu skaičių per ateinančius penkerius metus ir vėliau. „Save LIVES“ komponentai grindžiami pamatiniais Globalaus dešimtmečio veiksmų plano saugaus eismo srityje ir kitų galiojančių dokumentų, tokių kaip Pasaulinė ataskaita apie kelių eismo įvykiuose patiriamų sužalojimų prevenciją, principais.

Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos metu 2011–2020-ieji oficialiai buvo paskelbti Pasaulio Sveikatos Organizacijos Saugaus eismo dekada, kuri formaliai prasidėjo 2011 m. gegužės mėnesį. Lietuvoje šią iniciatyvą įgyvendina Sveikatos apsaugos ministerija, o Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras yra šios iniciatyvos koordinatorius. Dekados vizija yra saugus judėjimas pasaulio keliuose ir kelkraščiuose. 2015 metais vyko trečioji Jungtinių Tautų saugaus eismo keliuose savaitė – „Vaikai ir saugus eismas keliuose“, 2017-aisiais – ketvirtoji Jungtinių Tautų saugaus eismo keliuose savaitė. Jos metu vyko kampanija „Saugok gyvybes #mažink greitį“. Gyventojai buvo skatinami atkreipti dėmesį į saugų greitį ir saugiau elgtis kelyje.

Nesvarbu, kiek dienų per metus būtų pavadinta saugaus eismo dienomis, savaitėmis ar mėnesiais, pagrindinis tikslas – nė vieno nukentėjusio eismo dalyvio keliuose. Saugokime, gerbkime ir rūpinkimės vieni kitais ne tik kartą per metus.

Informaciją parengė
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos specialistas Ignas Keras

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos