vaistai.lt

1-ojo tipo cukrinis diabetas: sergantys vaikai paneigė mitus (2682/0) 

1-ojo tipo cukrinis diabetas: sergantys vaikai paneigė mitusKlaipėdos miesto vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubas „Smalsučiai“ saulėtą sekmadienį rinkosi Girulių miške, sporto aikštelėje, susipažinti, pabendrauti ir pasportuoti. Smagiai laiką leidžiantys „Smalsučiai“ parodė, kad cukrinis diabetas netrukdo šėlti, tik svarbu nuolat stebėti cukraus kiekį kraujyje.

Susergama ne dėl to, kad valgoma daug saldainių

Praeiviams toks susibūrimas sukėlė susidomėjimą, todėl „Smalsučių“ klubo nariai jiems papasakojo apie cukrinio diabeto pirmuosius požymius, ligos kontrolės galimybes, leido patiems pasimatuoti cukraus kiekį kraujyje. Kalbantis su praeiviais paaiškėjo, kad vis dar sklando mitai apie cukrinio diabeto atsiradimo priežastis ir gydymo metodus, todėl klubo nariams teko kantriai aiškinti, kad I tipo cukriniu diabetu susergama ne dėl to, kad valgoma daug saldainių, o pasveikstama tikrai ne nuo topinambų ar ypatingų žolelių arbatos.

Praeiviai stebėjosi, kad I tipo cukriniam diabetui jokios profilaktikos nėra, ši liga nebūtinai yra paveldima, medicina teikia tik prielaidas, kodėl ja susergama.

Cukriniu diabetu sergančių vaikų mamos dalijosi savo prisiminimais, kaip liga užklupo po gripo, po vėjaraupių, po skiepų, po didelių išgyvenimų ar streso. Mamos apgailestavo, kad prieš susergant apie ligą nieko nežinojo, todėl jautė pareigą pakalbinti su vaikais miške vaikščiojančius tėvelius ir juos perspėti, kad vaikui pradėjus skųstis dideliu troškuliu, nuolatiniu alkiu, pastebėjus, kad vaikas tampa vangus, praranda svorio, būtina kuo greičiau kreiptis į medikus, kad liga būtų nustatyta laiku ir vaikui netektų ilgai kentėti.

Efektyvios ligos valdymo priemonės nekompensuojamos

Taip pat teko paneigti mitą, kad cukriniu diabetu sergantys vaikai yra nutukę ar negalintys pasirūpinti savimi. Taip mąstantiems teko paaiškinti, kad tokių vaikų mityba iš tiesų yra pavyzdinė – jie valgo daug daržovių, kruopų, renkasi liesą mėsą, riboja saldumynus.

Susidomėjusiems praeiviams kėlė gailestį žinia, kad cukrinis diabetas kol kas yra nepagydomas, o tik kontroliuojamas nuolatine cukraus kraujyje stebėsena ir dažnomis insulino injekcijomis.

Taip pat daugelis negalėjo patikėti, kad moderniausios ir efektyviausios ligos valdymo priemonės – insulino pompos ir gliukozės sensoriai – ligonių kasų yra nekompensuojami, todėl cukriniu diabetu sergantys vaikai keletą kartų per dieną yra priversti badytis pirštukus, kad iš kraujo galėtų nustatyti cukraus kiekį, o prieš kiekvieną valgymą turi į pilvą susileisti insulino.

Klubo veikla

Klubas „Smalsučiai“ vienija daugiau kaip šimtą cukriniu diabetu sergančių vaikų (3–18 m.) visoje Klaipėdos apskrityje. Per 2016 metus ir 2017 metų pradžią Klaipėdos vaikų ligoninėje cukrinis diabetas nustatytas 12 vaikų nuo 6 iki 15 metų.

Klubo tikslas – su diabetu sergančiais vaikais ir jų šeimos nariais dalintis praktiniais patarimais apie ligos valdymą, psichologiškai juos palaikyti, padėti spręsti su liga susijusias problemas darželiuose ir mokyklose, pagelbėti integruotis visuomenėje.

Klubas organizuoja seminarus mitybos, diabeto kontrolės klausimais, klubo narius ir jų šeimas supažindina su naujausiais medicinos pasiekimais, rengia vasaros stovyklas, kuriose diabetu sergantys vaikai mokomi sveikos gyvensenos principų.

Pagrindiniai klubo pajamų šaltiniai yra simbolinis klubo nario mokestis, juridinių asmenų parama ir fizinių asmenų skirti 2 proc. pajamų mokesčio. „Smalsučių“ klubas tikisi, kad geros valios žmonės, deklaruodami savo pajamas, skirs dalį savo pajamų mokesčio ir vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubui (kodas 142041047). Gautas lėšas klubas panaudos paskaitoms apie sveiką mitybą, diabeto valdymą organizuoti, diabetu sergančių vaikų vasaros stovykloms, ekskursijoms, susitikimams rengti, insulino pompoms ir gliukozės sensoriams įsigyti.

Klubo „Smalsučiai“ informacija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos