vaistai.lt

„rescEU“ – Europos pagalbos tarnyba – pasiruošusi teikti pagalbą nelaimės atveju (375/0) 

„rescEU“ – Europos pagalbos tarnyba – pasiruošusi teikti pagalbą nelaimės atvejuNelaimės nepaiso sienų, o Europos solidarumas ir veikimas kartu  gali sumažinti jų mastą. Pasaulyje, kuriame nuolat daugėja įvairių grėsmių, Europos Sąjunga sukūrė apsaugos mechanizmus, kurie ateityje išsaugos daugybę gyvybių.

Kai nelaimė yra didesnė nei šalis gali susitvarkyti, šalis gali prašyti pagalbos iš  2001 metais įkurto ES civilinės saugos mechanizmo.

Visos ES šalys yra ES civilinės saugos mechanizmo  dalis, prie jų taip pat prisijungė Islandija, Juodkalnija, Norvegija, Šiaurės Makedonija, Serbija ir Turkija. Šios šalys gali padėti ištekliais bei ekspertais.

2017 metai Europoje buvo vieni blogiausių istorijoje, kalbant apie miškų gaisrus. Europos Sąjungoje liepsnose žuvo 127 žmonės, išdegė daugiau nei 1,2 milijono hektarų ploto. Vertinama, kad padaryta apie 10 mlrd. EUR ekonominė žala1
Tie metai tapo tikru išbandymu nacionaliniams pajėgumams ir ES civilinės saugos mechanizmui bei parodė, kad reikalingas glaudesnis bendradarbiavimas.

2018 m. Europoje stichinių ar žmogaus sukeltų nelaimių metu žuvo daugiau nei 100 žmonių. Vien nuo miškų gaisrų nukentėjo 22 ES šalys narės. Per pastaruosius kelerius metus padaugėjo miškų gaisrų Viduržemio jūros regione ir šalyse, kuriose tokių gaisrų būdavo nedaug, pvz., Švedijoje, Vokietijoje, Airijoje, Suomijoje ir Latvijoje. Numatoma, kad ateityje dėl klimato kaitos, lemiančios ekstremalias oro sąlygas ir ilgus sausros laikotarpius, šis pavojus didės visoje Europoje.

Todėl Europos Komisija pateikė pasiūlymą sustiprinti ir atnaujinti civilinės saugos mechanizmą. 2019 m., sulaukus Parlamento ir Tarybos pritarimo, „rescEU“ tapo realybe.

„rescEU“ – IKI ŠIOL ATLIKTI DARBAI

Pirmasis gaisrų gesinimo lėktuvų ir sraigtasparnių parkas buvo įkurtas gegužės mėnesį, prieš prasidedant 2019 m. gaisrų sezonui.

Šis rezervas padeda ES užtikrinti greitesnį ir visapusiškesnį atsaką kilus krizėms. Jis veikia kaip apsauginis tinklas, kai nepakanka nacionalinių pajėgumų ir nėra galimybės naudotis Europos civilinės saugos pajėgumų rezervo priemonėmis.
„rescEU“ papildo nacionalines civilinės saugos pastangas. Tai ypač svarbu, kai kelios šalys vienu metu susiduria su to paties pobūdžio nelaime ir negali padėti viena kitai. Civiline sauga ir humanitarine pagalba.

Iki šiol „rescEU“ parkui galimybę naudotis savo įranga, įskaitant gaisrų gesinimo lėktuvus ir sraigtasparnius, yra suteikusios šešios šalys (Kroatija, Prancūzija, Graikija, Italija, Ispanija ir Švedija).

STIPRESNĖ ES CIVILINĖ SAUGA

ES civilinės apsaugos mechanizmo atnaujinimas papildė ir sustiprino visus nelaimių pavojaus valdymo Europos Sąjungoje komponentus.

Naujieji teisės aktai ne tik sukuria „rescEU“, bet ir sustiprina nacionalinius dalyvaujančių šalių prevencijos pajėgumus bei parengtį.

ES taip pat padidino finansinę paramą pajėgumams, registruotiems Europos civilinės saugos rezerve. Šis 2013 m. sukurtas rezervas didina nuspėjamumą Europai reaguojant į nelaimes ir užtikrina, kad dar neištikus nelaimei būtų turima kuo daugiau veiklai parengtų pajėgumų. Finansinę paramą galima naudoti pajėgumams pritaikyti ir atkurti, taip pat šių reagavimo pajėgumų veiklos išlaidoms (ES viduje) bei transportavimo išlaidoms (už ES ribų) padengti, kai jie naudojami pagal ES civilinės saugos mechanizmą.

Naujai sukurtas Europos civilinės saugos žinių tinklas yra platforma, kurioje civilinės saugos ekspertai ir kritinių situacijų valdymo darbuotojai gali dalytis žiniomis, gerąja praktika bei išmoktomis pamokomis. Naudodama šį tinklą ES planuoja sustiprinti Europos nelaimių pavojaus valdymą.

Atnaujintas ES civilinės saugos mechanizmas taip pat supaprastina administracines procedūras ir padidina jų efektyvumą, kad sutrumpėtų laikas, per kurį pagalba pasiekia žmones, kuriems jos reikia.

„rescEU“ ATEITYJE

Pradinis pereinamasis „rescEU“ periodas tęsis iki 2025 m. Bus pridėta daugiau pajėgumų ir išteklių, sukuriant rezervą, kuris reaguos į įvairias nelaimes, įskaitant medicinines ekstremaliąsias situacijas, biologinius, radiologinius, cheminius ir branduolinius incidentus.
„rescEU“ dar labiau sustiprins ES gebėjimą užkirsti kelią nelaimėms, joms pasiruošti ir į jas reaguoti. Solidarumu pagrįstoje Sąjungoje jis užtikrins, kad sunkią akimirką nė viena šalis nebus palikta viena.

Daugiau informacijos galite rasti čia.

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos