vaistai.lt

2000 žmonių tyrimas rodo, ką reikia daryti, norint senatvėje išlaikyti aštrų protą (628/0) 

2000 žmonių tyrimas rodo, ką reikia daryti, norint senatvėje išlaikyti aštrų protą: demencijos rizika sumažėja net 48 %Vidutinis kognityvinių funkcijų susilpnėjimas (MCI) yra dažnai senatvėje pasitaikanti liga. Tai nėra tas pats, kas demencija - nuo MCI kenčiantys žmonės patiria ne tokius stiprius simptomus. Kita vertus, MCI dažnai tampa įžanga į demenciją. Dabar mokslininkai mano suradę kelis būdus sumažinti MCI riziką ar nutolinti šios ligos simptomus.

Vidutinis kognityvinių funkcijų susilpnėjimas (Mild cognitive impairment arba MCI) nuo demencijos skiriasi nedaug. MCI sergantys žmonės sunkiai tvarkosi su sudėtingesnėmis užduotimis ir protiniu darbu. Jiems sunku suvokti informaciją, kuri jiems pateikiama. Tuo tarpu senatvinė demenciją atima galimybes tvarkytis net su paprastomis kasdienėmis užduotimis. Kita vertus, abi šios ligos turi vieną bendrą bruožą - jos yra nepagydomos.

Mokslininkai jau kurį laiką koncentruotomis pastangomis stengiasi surasti efektyviausius būdus sumažinti MCI ir demencijos riziką arba bent jau atitolinti šių ligų pradžią. Sveika mityba ir sportas yra patvirtinti būdai, kaip tai padaryti, tačiau kaip kasdieniame gyvenime galime tiesiogiai stimuliuoti smegenis? Greičiausiai jūs tai jau darote.

Į naują tyrimą buvo įtraukti 2000 dalyvių, kurių vidutinis amžius siekė 78 metu. Šie žmonės dar neturėjo MCI ir demencijos simptomų. Jiems teko užpildyti klausimyną, kuriame reikėjo įrašyti informaciją apie tai, kokias protą stimuliuojančias veiklas šie žmonės mėgo dviem gyvenimo laikotarpiais - nuo 50 iki 65 metų ir po 66-ojo gimtadienio. Tyrimo dalyviai tuomet buvo sekami penkerius metus. 532 susirgo MCI.

Mokslininkai išsiaiškino, kad kompiuterio naudojimas sulaukus vidutinio amžiaus gali būti siejamas su 48 % mažesne MCI rizika. Tik 2 % MCI susirgusių tyrimo dalyvių būdami 50-65 metų amžiaus reguliariai naudojo kompiuterį. Kompiuterio naudojimas vėlesniuose gyvenimo etapuose MCI riziką sumažina 30 %.

Įvairi socialinė veikla, tokia kaip susitikimai su draugais, išėjimai į miestą, žaidimas kortomis, MCI riziką sumažina 20 %. Tuo tarpu įvairūs rankdarbiai (mezgimas, piešimas) vėlesniuose gyvenimo etapuose MCI riziką sumažina net 42 %. Svarbiausia tai, kad kuo daugiau šių veiklų į savo gyvenimą įtraukė žmogus, tuo su mažesne MCI tikimybe jis susidūrė.

Žinoma, reikalingi tolimesni tyrimai, kad būtų galima geriau suprasti priežastinius ryšius. Tačiau panašu, kad protinius gebėjimus stimuliuojanti veikla nutolina MCI pradžią. Gerai ir tai, kad tokį poveikį turi įvairi veikla - tie, kurie mėgsta dirbti kompiuteriu, tai turėtų daryti ir išėję į pensiją. Kiti gali užsiimti mezgimu ar medžio darbais, dalyvauti įvairių klubų veikloje. Kuo daugiau veiklos, tuo mažesnė MCI rizika.

Parengta pagal:
Frequency, number, and timing of mental activity and risk of mild cognitive impairment

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos