vaistai.lt

Ginekologai apie minispiralę: galite pamiršti kasdienius rūpesčius dėl kontracepcijos – tai praeitis (4888/0) 

Ginekologai apie minispiralę: galite pamiršti kasdienius rūpesčius dėl kontracepcijos – tai praeitisStraipsnį parengė Kauno klinikos ,,Bendrosios medicinos praktika“ konsultacijų ir diagnostikos skyriaus gydytojai ginekologai.

Naujas ilgalaikės kontracepcijos metodas, užtikrinantis efektyvią iki trejų metų trunkančią apsaugą nuo nepageidaujamo nėštumo, šių metų pradžioje pasiekė ir Lietuvą. Tai hormoninė minispiralė – ilgalaikė kontracepcijos priemonė, apie kurią nereikia prisiminti kas dieną, kas savaitę arba kas mėnesį.

Tyrimai rodo, kad net 44 proc. nėštumų Europoje yra neplanuoti ir daugiau nei pusė jų pasibaigia abortu. Kai kurioms moterims trumpalaikė kontracepcija (pvz., tabletės) gali būti ne pats tinkamiausias metodas dėl dažno poreikio jį prisiminti ir vartoti kiekvieną dieną. Todėl neretai pasitaiko vartojimo klaidų ir tikroji kontraceptikų teikiama apsauga yra mažesnė nei teorinė.

Hormoninė minispiralė specialistų laikoma vienu iš patikimiausių esamų kontracepcijos metodų, užtikrinančių didesnę negu 99 proc. apsaugą nuo neplanuoto nėštumo visą 3 metų laikotarpį. Naudodama šią priemonę, moteris gali būti tikra, kad nepadarys vartojimo klaidų.

Minispiralė yra maža, lanksti, plastikinė, primena T raidės formą. Ji gerokai mažesnė už įprastą tamponą – vos 28 × 30 mm. Dėl mažo dydžio bei siauresnio įvedimo vamzdelio minispiralę gali naudoti ir jaunos moterys. Merginos, kurioms dėl įvairių priežasčių netinka kontraceptinės tabletės, gali rinktis hormoninę minispiralę, nebereikia laukti, kol pagimdys. 

Sudėtyje – mažiausias hormonų kiekis

Minispiralė išskiria mažiausią hormonų dozę, palyginti su visais kitais hormoniniais kontraceptikais ir daugiausiai veikia vietiškai gimdoje, kitaip nei kitos kontracepcijos priemonės (kontraceptinės tabletės, žiedai, pleistrai ar implantai).

Hormoninė minispiralė per parą išskiria vidutiniškai 6 mikrogramus levonorgestrelio. Palyginimui: vienoje sudėtinėje kontraceptinėje tabletėje šio hormono gali būti nuo 50 iki 150 mikrogramų, be to, tabletėse esantys hormonai patenka į bendrąją kraujotaką.

Minispiralėje esanti veiklioji medžiaga veikia ten, kur ir turi veikti - gimdoje, ir tik labai nedidelis kiekis patenka į sisteminę kraujotaką. Esant poreikiui, priemonė gali būti naudojama ir žindant krūtimi - ji saugi tiek motinai, tiek kūdikiui. Ši priemonė minispiralė išskiria nedideles dozes progestino levonorgestrelio, kuris yra gerai toleruojamas ir jau keletą dešimtmečių plačiai naudojamas kituose kontraceptikuose. Minispiralėje nėra estrogenų, todėl ji gali būti tinkama toms moterims, kurios blogai toleruoja sudėtinius hormoninius kontraceptikus: tabletes, žiedus ar pleistrus. Dėl mažos hormono dozės ir vietinio veikimo, dauguma moterų minispiralę toleruoja gerai.

Minispiralės įvedimas greitas ir paprastas

Hormoninę minispiralę ginekologas įveda į gimdos ertmę įprastinės apžiūros metu. Procedūra trunka keletą minučių ir po jos moteris iš karto gali keliauti namo. Daugeliui moterų tai lengviau pakeliama nei danties rovimas.

Įvedant spiralę į gimdą daugelis moterų skausmo nejaučia, dažniau – maudimą, kuris dienos bėgy paprastai praeina. Labai jautrioms pacientėms, ypač dar neturinčioms patirties su gimdos spiralėmis, gali būti atlikta vietinė nejautra, prieš procedūrą galima išgerti nuskausminamųjų.

Minispiralės nebūtina naudoti visus 3 metus. Nusprendus pastoti, gydytojas bet kuriuo metu gali ją išimti ir moters vaisingumas greitai atsistato iki normalaus lygio.

Kaip veikia priemonė?

Kokiu būdu minispiralė apsaugo nuo nepageidaujamo nėštumo? Ji veikia keliais būdais. Įdėta į gimdą, sutirština gimdos kaklelio gleives ir neleidžia spermatozoidams čia patekti į gimdą ir apvaisinti kiaušialąstę. Taip pat priemonė slopina gimdos gleivinės vešėjimą ir nesudaro palankios terpės kiaušialąstei įsitvirtinti gimdoje. Be to, minispiralė mažina spermatozoidų judrumą ir jų galimybes apvaisinti kiaušinėlį.

Dėl šio trejopo poveikio hormoninė spiralė pasižymi dideliu patikimumu - jį įvertinantis Perlo indeksas yra 0,33. Šis skaičius parodo, koks yra pastojusių moterų skaičius iš 100 moterų per metus. Kitaip tariant, priemonė efektyviai apsaugo nuo nėštumo daugiau nei 99 procentus moterų.

Būtina pasiruošti

Visgi, kaip ir kiekvienas vaistinis preparatas, hormoninė minispiralė gali sukelti nepageidaujamus reiškinius, apie kuriuos būtina žinoti. Šią priemonę turi paskirti ginekologas, išsamiai aptaręs moters sveikatos būklę, jos poreikius ir lūkesčius.

Ginekologas paaiškins moteriai, kad minispiralė gali pakeisti jos mėnesinių pobūdį. Dėl lokalaus hormono poveikio gimdoje, mėnesinės ilgainiui gali tapti trumpesnės ir lengvesnės. Iš karto po priemonės įvedimo, keletą mėnesių gali būti nereguliarių kraujavimų, tepliojimų, kitoms mėnesinės gali apskritai išnykti. Tokiems pokyčiams moteris turėtų būti pasiruošusi ir jų neišsigąsti.
 
Hormoninė minispiralė gali būti jums tinkama, jei:

  • pageidaujate patogaus metodo, kurio nereikia prisiminti kasdien, kas savaitę arba kas mėnesį;
  • norite kontracepcijos, kuri užtikrintų labai efektyvią (daugiau nei 99 proc.) apsaugą nuo neplanuoto nėštumo;
  • norite susilaukti vaikų, tačiau ne per artimiausius 1-3 metus;
  • daugiau vaikų nebeplanuojate;
  • jums buvo atliktas abortas;
  • negalite vartoti kontraceptikų su estrogenais;
  • pageidaujate lengvesnių ir trumpesnių mėnesinių.

..................................................................................................

Kauno klinikos ,,Bendrosios medicinos praktika“ akušeriai-ginekologai teikia visas svarbiausias  medicinines paslaugas:

  • diagnozuoja ir gydo ginekologines ligas: kiaušidžių cistas, mėnesinių sutrikimus, endometriozę, lytiniu keliu plintančias ligas (chlamidiozę, gonorėją, trichomonozę, sifilį ir kt.)
  • konsultuoja kontracepcijos ir nevaisingumo klausimais
  • konsultuoja ir prižiūri nėščias moteris, atlieka vaisiaus vystymosi priežiūrą
  • atlieka diagnostinius tyrimus: ginekologinę echoskopiją, vaisiaus echoskopiją, tepinėlius, pasėlius, onkocitologinius tyrimus, biopsijas ir kt.
  • stacionare atlieka ginekologines operacijas: abrazijas, konizacijas, cistų atvėrimą, nėštumo nutraukimus ir kt.

Pacienčių patogumui klinikoje įprasta arba skubos tvarka atliekami visi ginekologiniai diagnostiniai laboratoriniai tyrimai. 

Daugiau informacijos:
tel. (8-37) 31 36 65, Bendrosios medicinos praktika
,
www.daktaras.lt

Klinikos adresas:
Savanorių pr. 423/421, Kaunas.







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos