vaistai.lt

Vėjaraupiai – viena labiausiai paplitusių užkrečiamųjų ligų (4431/0) 

Vėjaraupiai – viena labiausiai paplitusių užkrečiamųjų ligųPanevėžio visuomenės sveikatos centras informuoja, kad šaltuoju metu laikotarpiu, ypač vaikų kolektyvuose, plinta įvairios virusinės ligos, iš kurių labiausiai paplitusi – vėjaraupiai. Panevėžio regione šiais metais sausio – rugsėjo mėn. užregistruota 1,5 karto daugiau (872 atv.) vėjaraupių atvejų nei pernai tuo pačiu metu (550 atv.).

Vėjaraupiai yra ūminė virusinė liga, kurią sukelia Varicella-zoster virusas. Ši liga plinta 3 būdais: oro lašeliniu (kosint, čiaudint, kalbant), taip pat per placentą (jei serga nėščioji) ir tiesioginio kontakto metu, liečiant bėrimus. Vaikystėje vaikai perserga lengvesne vėjaraupių forma, vyresnio amžiaus žmonėms susirgti vėjaraupiais yra pavojingiau dėl sunkesnės ligos eigos ir galimų komplikacijų. Ši liga gali būti mirtina ypač naujagimiams ir nusilpusios imuninės būklės asmenims. Labai pavojinga, kai vėjaraupiais susergama nėštumo metu: galimi vaisiaus pakenkimai, padidėja persileidimo galimybė, kūdikis gali gimti neišnešiotas. Persirgus vėjaraupiais virusas lieka organizme ir susilpnėjus imuninės sistemos funkcijai, labai dažnai vyresnio amžiaus žmonėms sukelia juostinę pūslelinę.

Infekcijos šaltinis yra vėjaraupiais sergantis žmogus. Inkubacinis ligos periodas trunka 11-21 dieną. Likus porai dienų iki ligos pradžios, žmogus jau gali užkrėsti kitus. Ligos pradžia ūmi, pasireiškainti nespecifiniais požymiais - karščiavimu, silpnumu, bloga savijauta. Vėliau išberia veido, plaukuotos galvos dalies, rankų, kojų bei viso kūno odą, kartais net gleivines. Beria bangomis, kas 1-2 dienas. Išbertas vietas labai stipriai niežti. Asmuo, sergantis vėjaraupiais, aplinkiniams pavojingas apie 10 dienų, todėl labai svarbu, kad ligonis laikytųsi gulimo režimo, gertų daug skysčių.

Primename, kad efektyviausia apsauga nuo vėjaraupių yra skiepai. Rekomenduojama paskiepyti visus anksčiau nesirgusius vaikus, (ypač lankančius vaikų ugdymo įstaigas, sergančius lėtinėmis ligomis, su nusilpusia imunine sistema). Taip pat rekomenduojama pasiskiepyti suaugusiems, kurie slaugo ligonius ir nėra sirgę vėjaraupiais, kitus asmenis, turinčius didelę kontakto su šia infekcija riziką bei tiems asmenims, kurių imuninė sistema nusilpusi.

Vėjaraupių vakcina negalima skiepyti nėščiųjų. Taip pat nereikėtų skiepyti ir asmenų, kuriems neseniai buvo perpiltas kraujas ar buvo skiriami imunoglobulinai.

Siekiant išvengti vėjaraupių, svarbu laikytis rankų higienos taisyklių, reguliariai vėdinti patalpas bei valyti jose esančių daiktų paviršius. Asmeniui, kuriam pasireiškė vėjaraupiams būdingi simptomai (odos bėrimas, karščiavimas), nedelsiant rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos