vaistai.lt

Kompleksinės gydymo įstaigų kontrolės tikslas – pacientų sauga (1505/0) 

Kompleksinės gydymo įstaigų kontrolės tikslas – pacientų saugaSiekiant gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę nuo šių metų Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (Akreditavimo tarnyba) prie Sveikatos apsaugos ministerijos pradėjo vykdyti planinius sveikatos priežiūros įstaigų paslaugų kokybės tikrinimus. Akreditavimo tarnyba primena, kad Lietuvoje sveikatos priežiūros paslaugas (diagnostiką, gydymą) gali teikti tik atitinkamą licenciją turintys gydytojai, tik licenciją turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Kilus įtarimui ar klausimams dėl teikiamų paslaugų teisėtumo, rekomenduojama kreiptis į Akreditavimo tarnybą.

Akreditavimo tarnybos Sveikatos paslaugų kokybės priežiūros skyrius vykdo visų nuosavybės formų juridinių ir fizinių asmenų, kurie verčiasi asmens sveikatos priežiūros veikla, teikiamų paslaugų kokybės kontrolę. Kokybės kontrolė – tai Tarnybos atliekamas asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės vertinimas, kurio metu nustatomas juridinių asmenų, besiverčiančių asmens sveikatos priežiūros veikla, atitikimas teisės aktų reikalavimams.

Esant nusiskundimams pacientai gali pranešti ir apie sveikatos priežiūros paslaugas teikiamas ne sveikatos priežiūros įstaigose.

Atlikus sveikatos priežiūros paslaugų kokybės tikrinimus ir nustačius grubius teisės aktų reikalavimų pažeidimus buvo sustabdyta šių įstaigų veikla:

  • UAB „Odontex“ iki 2015-05-17.
  • Švėkšnos specialiojo ugdymo centro pirminė psichikos sveikatos priežiūros teikimo veikla iki 2015-06-09.
  • UAB „Imunoprofilaktikos tarnyba“ iki 2015-05-20.
  • L. Vasiliauskienės firma „Kosmedija“.

Už patikrinimų metu nustatytus teisės aktų reikalavimų pažeidimus atsakingiems asmenims buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai su administraciniu nurodymu.

Kadangi pagrindinis kontrolės tikslas - padėti asmens sveikatos priežiūros įstaigai identifikuoti veiksnius, dėl kurių gali kilti grėsmė pacientų saugai – baudos derinamos su prevencine veikla. Norima ne tik konstatuoti jau įvykusius faktus, atlikti kontroles ir fiksuoti pažeidimus, bet siekiama būti konsultantais, gebančiais padėti negatyviems įvykiams užbėgti už akių.

Griežta pozicija, radus grubius pažeidimus derinama su prevencine veikla arba konsultacijomis, kuriomis siekiama gerinti paslaugų kokybę, šalinti priežastis, dėl kurių gali kilti konfliktai tarp pacientų ir medikų. Todėl Akreditavimo tarnyba 2015 m. pradėjo planines kontroles. Tai jungtiniai tikrinimai, kuriuos vienu metu vykdo keturi Akreditavimo tarnybos skyriai: Sveikatos priežiūros paslaugų kokybės priežiūros, Įstaigų vertinimo, Specialistų licencijavimo ir Medicinos prietaisų rinkos priežiūros skyriai. Tokie tikrinimai leidžia išsamiai, kokybiškai, objektyviai įvertinti įstaigos vykdomą veiklą vieno, o ne keturių atskirų tikrinimų metu. Taip koordinuotai vykdant planinius tikrinimus įstaigos gauna kompleksinę konsultaciją visais veiklos klausimais, susijusiais su asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybe, įstaigų ir specialistų licencijavimu bei medicinos prietaisų priežiūra.

Akreditavimo tarnyba pacientų prašo nepamiršti, kad Lietuvoje sveikatos priežiūros paslaugas (diagnostiką, gydymą) gali teikti tik atitinkamą licenciją turintys gydytojai, tik licenciją turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Žmonės, kreipdamiesi į licencijų neturinčius asmenis, rizikuoja ne tik prarasti pinigus už jiems suteiktas abejotinas paslaugas, bet ir savo sveikata, nes neteisingai diagnozuota liga, netinkamai paskirtas gydymas yra bene dažniausios priežastys, dėl kurių gali atsirasti neigiamų pasekmių.

SAM Ryšių su visuomene skyrius

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos