vaistai.lt

Savanoriškas akreditavimo procesas įsibėgėjo (721/0) 

Savanoriškas akreditavimo procesas įsibėgėjoValstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Akreditavimo tarnyba) žengė svarbų žingsnį. Nuo 2016 m. kovo 1 d. pradėjo savanorišką Įstaigų, teikiančių šeimos medicinos paslaugas, akreditavimą. Šis procesas skatina procesų gerinimą įstaigoje, sveikatos sektoriaus darbuotojų profesinį tobulėjimą, gerina įstaigos organizacinę veiklą, palengvina sprendimų priėmimą, užtikrina platesnį įrodymais pagrįstų klinikinių rekomendacijų panaudojimą darbe, todėl sulaukėme nemažo įstaigų susidomėjimo bei pirmųjų paraiškų.

Akreditavimo tarnyba pradėjusi savanorišką Įstaigų, teikiančių šeimos medicinos paslaugas,  akreditavimą sulaukė nemažo įstaigų susidomėjimo, iš jų apie dešimt išreiškė norą akredituotis. Akreditavimo tarnybos specialistai lankėsi VšĮ Švenčionių PSPC, VšĮ Rokiškio PSPC, VšĮ Pabradės poliklinikoje, VšĮ Švenčionėlių poliklinikoje, VšĮ Kauno Kalniečio poliklinikoje, VšĮ Antakalnio poliklinikoje, VšĮ Lazdynų poliklinikoje, UAB Baltupių šeimos medicinos centre bei kitose sveikatos priežiūros įstaigose. Mūsų tarnybos specialistai supažindino su akreditavimo procesu, nurodė pagrindinius akreditavimo principus ir skirtumus tarp tik licenciją turinčios įstaigos ir akredituotos, konsultavo aktualiais šio proceso pasiruošimo klausimais.

Pirmieji paraiškas akredituoti šeimos medicinos paslaugą pateikė VšĮ Antakalnio poliklinika bei VšĮ Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras. Tai puikus pavyzdys, įrodantis, kad tiek viena iš didžiausių sostinės poliklinikų, tiek maža periferijos įstaiga gali pretenduoti tapti akredituota gydymo įstaiga.

Norėdama motyvuoti įstaigas dalyvauti akreditavimo procese, Akreditavimo tarnyba inicijavo susitikimą su Valstybinės ligonių kasos ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais. Šio susitikimo siūlymams Sveikatos apsaugos ministerija pritarė, planuojama nuo ateinančių metų skatinti įstaigas siekti akredituotos šeimos medicinos paslaugas teikiančios įstaigos statuso. Pasiūlyti finansinio skatinimo mechanizmai, kurie motyvuotų įstaigas ne tik išlaikyti pasiektą kokybės lygį, bet ir toliau vykdyti pradėtą veiklą.

„Malonu pastebėti, kad įstaigos supranta akreditavimo teikiamą naudą, ne tik aktyviai domisi šiuo procesu, bet ir žengia realius žingsnius, siekdamos aukščiausios kokybės. Savanoriškas nebaudžiamasis akreditavimo procesas – iššūkis kiekvienai sveikatos priežiūros įstaigai, tačiau tai ir neabejotina nauda, žvelgiant į ateitį. Akredituotis gali bet kuri šeimos medicinos paslaugas teikianti įstaiga, nepriklausomai nuo jos dydžio ar veiklos vietos“, – sako direktorė Nora Ribokienė.

Iki šiol Lietuvoje buvo vykdomas asmens sveikatos priežiūros įstaigų licencijavimas bei sertifikavimas, bet ne akreditavimas. Akreditavimas – savanoriškas nebaudžiamasis išorinės kokybės vertinimas, kurio metu pripažįstama, kad sveikatos priežiūros įstaiga atitinka iš anksto nustatytus ir paskelbtus sveikatos priežiūros paslaugų standartus. Akredituota įstaiga – tai aukštesnio kokybės lygio įstaiga, teikianti ne tik saugias kvalifikuotų specialistų paslaugas, bet ir užtikrinanti malonesnį aptarnavimą, besirūpinanti didesniu pacientų pasitenkinimu teikiamomis paslaugomis, gera pacientų emocine būkle. Pasiruošimas akreditavimui ir akredituotos įstaigos statuso išlaikymas yra sudėtingas ir atsakingas darbas, kuris suteikia galimybę pačiai įstaigai save įsivertinti, išanalizuoti savo veiklą, pamatyti savo stipriąsias ir silpnąsias puses, numatyti, ką reikia pagerinti, kad teikiama sveikatos priežiūros paslauga būtų kokybiškesnė, priimtinesnė pacientams.

Akreditavimo tarnyba kviečia įstaigas, teikiančias šeimos medicinos paslaugas ir norinčias gerinti asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybę bei pacientų saugą, kreiptis į Akreditavimo tarnybą dėl detalesnės konsultacijos, padėsiančios ruoštis akreditavimo procesui. Akreditavimo tarnybos specialistai yra pasirengę geranoriškai padėti įstaigoms, siekiančioms akreditavimo.

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos