vaistai.lt

SAM iniciatyva Palangoje apskrito stalo diskusijoje svarstytos kurortologijos plėtros galimybės (884/0) 

kurortologijos plėtros galimybėsSveikatos apsaugos ministerija kartu su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentu, siekdama prie apskrito stalo suburti suinteresuotus partnerius, VšĮ Palangos reabilitacijos ligoninėje inicijavo diskusiją kurortologijos plėtros klausimais. Sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė akcentavo, kad Lietuvos kurortai – išskirtinės reikšmės Lietuvos Respublikos teritoriniai vienetai, teikiantys rekreacines paslaugas žmonių sveikatos atstatymui bei poilsiui ir turintys aukštą pridedamąją vertę, formuojantys šalies įvaizdį. Atvykę užsienio turistai skatina naujų ekonominių ryšių atsiradimą, investicijų pritraukimą. Realizuojant specializuotas gydomosios rekreacijos paslaugų programas, atliekamas ne tik žmonių sveikatinimas, bet ir sukuriamos naujos darbo vietos bei didinamas nacionalinis produktas.

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus pažymėjo, kad Palangos miestui kaip kurortui labai svarbu kokybiškų kurortinių paslaugų teikimas ir plėtra, efektyvus gamtinių pajūrio veiksnių panaudojimas, rimtų investuotojų pritraukimas, Palangos įvaizdžio gerinimas ir svečių, tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio šalių pritraukimas.

Šiandien, įsivyravus naujiems gydymo principams, reikalaujantiems teisingos, į ligos fazę nukreiptos terapijos, kurortinio gydymo sistema yra smarkiai pasikeitusi. Kurorto veiklos centre atsirado žmogaus sveikatos stiprinimas, organizmo suaktyvinimas, funkcijų gerinimas arba psichinio stabilizavimo reguliavimas. Palanki kurortų aplinka ir gydymas per atsipalaidavimą sudaro puikias galimybes organizmui stiprinti ir fizinei sveikatai gerinti. Tačiau viceministrė J. Zinkevičiūtė paminėjo, kad kurortinių veiksnių panaudojimas sveikatos stiprinimui ir ligų profilaktikoje, kur paslaugos teikiamos sąlyginai sveikiems žmonėms, dažnai nėra moksliškai pagrįstas, neatitinka deklaruojamo poveikio žmogaus sveikatai,  trūksta vieningų paslaugų teikimo metodikų.

„Kurortologijos tikslas – tirti įvairaus amžiaus sveikų ir sergančių asmenų sveikatą ir jos sąsają su gamtiniais kurortiniais gydomaisiais veiksniais, sukurti mokslu pagrįstas priemones ir metodus sveikatai stiprinti bei atstatyti kurortuose“ teigė UAB Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA Gydyklos vadovas, buvęs VšĮ Lietuvos kurortologijos tyrimų centro direktorius Kęstutis Ramanauskas. Lietuvos kurortų gydomųjų veiksnių veikimo mechanizmų tyrimai, jų naudojimo pagrindimas, metodinės rekomendacijos ir kt. su gydymo paslaugų organizavimu ir teikimu susiję klausimai spręsti daugiausia 1957 – 1992 metais. Šiuo metu mokslinė literatūra kurortologijos klausimais yra labai fragmentiška –pavieniai moksliniai straipsniai sporto medicinos,  funkcinės ir fizinės medicinos žurnaluose, konferencijų medžiagoje. K. Ramanausko teigimu, pagrindinės problemos, stabdančios kurortologijos plėtrą, yra tikslinio finansavimo trūkumas,  menkas kurortinių sveikatinimo ir sveikatingumo paslaugų teikėjų suinteresuotumas, doktorantų ir kitų naujai ruošiamų sveikatos priežiūros specialistų mažas susidomėjimas, menkas dėmesys kurortologijai iš pačių mokslo įstaigų pusės.

Diskusijose dalyvę universitetų atstovai pabrėžė, kad universitetai tikrai turi potencialo vystyti Lietuvos gamtinių sveikatos veiksnių tyrimus, keletas mokslininkų jau apgynė ar dar ruošiasi ginti disertacijas. Lietuvos Respublikos Vyriausybės Ministro Pirmininko patarėjas sveikatai, Lietuvos kurortų asociacijos Kurortologų tarybos pirmininkas Antanas Vinkus pasidžiaugė, kad labai svarbu susitikti ir diskutuoti, kaip bendromis pastangomis gerinti kurortinio gydymo bei sveikatingumo paslaugų teikimą ir jas plėtoti, suvienyti pajėgas vykdyti kurortologinius mokslinius tyrimus.

Diskusijoje taip pat dalyvavo Ūkio ministerijos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, sanatorijų, reabilitacijos centrų atstovai.

Lietuvoje kurorto statusas suteiktas Druskininkams, Palangai, Birštonui ir Neringai,  kurortinės teritorijos statusą turi Anykščiai, Trakai, Zarasai, Ignalinos miesto Strigailiškio ir Palūšės kaimų dalių teritorijos.   Tai – pagrindinės sanatorinio gydymo ir poilsio vietos Lietuvoje.

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos