vaistai.lt

Kaip vitaminas A susijęs su cukriniu diabetu (2156/0) 

Kaip vitaminas A susijęs su cukriniu diabetuPer dešimtmečius nusistovėjęs įvairių vitaminų naudų supratimas kone nepajudinamas iki šiol. Tačiau inovatyvūs tyrimo metodai (o kartais ir visai atsitiktinės įžvalgos) leidžia rasti dar daugiau tų vitaminų naudų. Ne per seniausiai rašėme apie naujus ir itin sėkmingus tyrimus dėl vitamino D naudos vyrų ir moterų vaisingumui, šį kartą atėjo eilė kitam riebaluose tirpiam vitaminui – vitaminui A.

Vitaminas A (dar dažnai vadinamas retinoliu) sintetinamas kepenyse iš provitamino beta karoteno. Vitaminas A, kaip ir vitaminai C, E, veikia kaip antioksidantas ir apsaugo organizmą bei ląsteles nuo oksidacinio streso bei radikalų. Juos sukelia išoriniai agresoriai, senėjimas. Kaip ir vitaminas D, vitaminas A svarbus reprodukcinei sistemai. Būtinas šis vitaminas ir embriono vystymuisi, normaliam augimui, kaulinio audinio formavimuisi, nervų sistemai ir imunitetui. Turbūt visi esate girdėję ir apie vitamino A svarbą regai. Taip, ši cheminė medžiaga padeda mums skirti spalvas, tamsą nuo šviesos.

Apie kokią naują vitamino A funkciją kalbama pastaruoju metu?

Endokrinologų vertinamame žurnale „Endocrine Journal“ paskelbtas straipsnis apie jungtinį Jungtinės Karalystės (JK) ir Švedijos mokslininkų darbą. Kaip ir priklauso endokrinologų žurnalui, rašoma apie vieną opiausių endokrinologinių ligų – cukrinį diabetą. Diabeto išsivystymo mechanizme svarbūs trys dalykai – kasos beta ląstelės nepagamina pakankamai insulino (reguliuojančio gliukozės koncentraciją kraujyje), kūnas nebepajėgus panaudoti turimą insuliną arba galiausiai imuninė sistema sunaikina beta ląsteles ir insulino produkciją. Pirmu ir antru atveju išsivysto antrojo tipo diabetas (apie 95 proc. visų diabeto atvejų). Trečiu atveju išsivysto pirmojo tipo diabetas (apie 5 proc. visų diabeto atvejų). Kaip matome, visuose mechanizmuose figūruoja kasos beta ląstelės, gaminančios kūnui insuliną.

O koks čia vitamino A vaidmuo? Švedijos ir JK mokslininkai aptiko, kad beta ląstelės ant savo paviršiaus turi ne ką kitką, kaip vitamino A receptorius. Joks elementas organizme nefunkcionuoja šiaip sau, tad mokslininkai buvo tikri, kad šie receptoriai, per kuriuos vitaminas A sąveikauja su beta ląstelėmis, turi savo funkciją. Ir išties, užblokavus šiuos receptorius pelių organizme (tai reiškia neleidžiant vitaminui A sąveikauti su beta ląstelėmis), insulino sekrecija į organizmą patekus cukraus sumažėjo.

Ką naudingo galima sužinoti iš tokių atradimų? Jog vitamino A stoka gali neigiamai paveikti beta ląstelių funkciją ir dėl to išsivystyti diabetas ir kad konstruojant vaistų molekules, kurios sąveikautų su vitamino A receptoriais ant beta ląstelių, galbūt įmanoma išrasti naują cukrinio diabeto gydymo metodą.

Naturalūs vitamino A šaltiniai - žuvų taukai, kepenys, pieno produktai (ypač sviestas, grietinėlė, grietinė, fermentinis sūris), kiaušinio tryniai, morkos, moliūgai, pomidorai, kopūstai, špinatai, brokoliai, salotos, abrikosai.

Audrė Bartasevičiūtė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos