vaistai.lt

Aspirinas gali apsaugoti nuo trombozės atsinaujinimo  (4729/0) 

Aspirinas gali apsaugoti nuo trombozės atsinaujinimoGiliųjų venų trombozė pati savaime nėra dažna liga, tačiau sykį ja susirgus lieka nemaža rizika, kad liga atsinaujins. Paprastai trombozė gydoma peroraliniais antikoaguliantais – vitamino K antagonistais, kurių fone trombozės rizika ženkliai sumažėja, tačiau tuo pačiu metu padidėja kraujavimo pavojus.

Trombozė atsinaujino 6,6 proc. gydytų aspirinu ligonių
Gydymo trukmė priklauso nuo trombozės vietos, paciento rizikos faktorių, tačiau po pirmosios trombozės gydymas anksčiau ar vėliau nutraukiamas. Vienam iš penkių ligonių trombozė atsinaujina.

Neseniai atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog pabaigus gydymą vitamino K antagonistais galima palaikomajam gydymui skirti aspiriną. Šitaip trombozės rizika sumažėja du kartus, o kraujavimo rizika išlieka nepadidėjusi.

Tyrime dalyvavo 402 ligoniai, kuriems po 6-18 mėnesių nuo trombozės nutrauktas gydymas vitamino K antagonistais ir skirtas placebas arba aspirinas. Tiriamieji stebėti dvejus metus registruojant trombozės recidyvų dažnumą. Aspirinu gydytų ligonių grupėje trombozė atsinaujino 6,6 proc. per metus, placebą gavusių ligonių grupėje – 11,2 proc., kas atitinka 42 proc. rizikos sumažėjimą. Abiejose grupėse stebėtas vienodas kraujavimo komplikacijų dažnis.

Aspirinas: geriau negu nieko
Aspirino efektyvumas veninių trombozių atveju, – sakė gydytoja hematologė Ligita Malciūtė, – yra gana naujas tyrimų objektas, todėl apie klinikinį pritaikymą kalbėti esą anksti. Kadangi trombocitai dalyvauja susidarant krešuliui ne tik arterijose, bet ir venose, o aspirinas būtent ir veikia slopindamas trombocitų sukibimą, jo veikimas veninių trombozių atveju yra galimas.

„Nors tiems pacientams, kurie neturi kontraindikacijų aspirino vartojimui, jo skyrimas tikrai būtų geriau nei nieko“, – pripažino gydytoja.

Problema – gydymo vitamino K antagonistais trukmė
Vitamino K antagonistų skyrimo trukmė po pirmos trombozės yra labai sena ir aktuali problema gydant trombozes. Ilgalaikis jų tęsimas yra susijęs su progresyviai didėjančia kraujavimų rizika.

„Visada, prieš tęsiant šiuos vaistus ilgą laiką, reikia pasverti trombozės pasikartojimo ir kraujavimo rizikos tikimybę. Pats pacientas, gydytojo supažindintas su šia rizika, turėtų dalyvauti šio sprendimo (tęsti gydymą vitamino K antagonistais nuolat ar ne) priėmime. Ne paskutinį vaidmenį vaidina ir kiti ilgalaikio šių vaistų vartojimo sukeliami šalutiniai poveikiai (pvz., kepenų pažeidimas)“, – pasakojo L. Malciūtė.

Kokia trombino inhibitorių vieta?
Trombozė gydoma vitamino K antagonistais, tačiau šiuo metu jau pasirodė ir naujieji antikoaguliantai – trombino inhibitoriai. Kokia jų vieta trombozės gydyme?

„Trombino inhibitoriai yra ganėtinai nauja vaistų grupė. Šiuo metu yra atliekama labai daug tyrimų su šiais medikamentais, taikant juos skirtingoms indikacijoms. Tam, kad vaistas galėtų būti saugiai skiriamas vienai ar kitai trombozės formai, jo efektyvumas turi būti įrodytas randomizuotais multicentriniais tyrimais. Kiek man žinoma, šiuo metu tiesioginiai trombino inhibitoriai yra patvirtinti tik trombozių profilaktikai prieširdžių virpėjimo atveju, o kitos indikacijos dar tikslinamos“, – „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino gydytoja hematologė L. Malciūtė.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos