vaistai.lt

Dezodorantai. Kaip išsirinkti? (5368/0) 

Dezodorantai. Kaip išsirinkti?Maloni kūno gaiva – ne tik geros savijautos, bet ir patrauklumo garantas. Svarbiausia, išsirinkti dezodorantą, tinkamiausią jūsų odai ir uoslei.

Ką jie gali?

Šiandien dezodorantų pasiūla tokia įvairi, kad gali patenkinti net reikliausių vartotojų poreikius. Kokybiškas kūno dezodorantas ramina odą, lėtina plaukelių augimą, suvienodina odos atspalvį. Pageidaujančiosioms, kad dezodorantas nenustelbtų mėgstamo aromato, siūlomi nekvapūs dezodorantai arba tos pačios linijos kaip ir kvepalai. Esama ir vadinamųjų nematomųjų dezodorantų, nepaliekančių ant drabužių nė mažiausio pėdsako.

Pažastų plaukelių šalinimas – nelengvas išmėginimas odai, nes dažnai po depiliacijos ji tampa dirgli, kyla uždegimo tikimybė. Apsaugines odos funkcijas sustiprinti padeda dezodorantai, kurių sudėtyje yra raminamųjų ir atkuriamųjų medžiagų. Juose paprastai nebūna aliuminio druskų, parabenų, spirito, dažiklių, kvepiklių, konservantų. Jie nesusiaurina prakaito liaukučių, nesukelia alerginių reakcijų, yra neutralaus pH. Pasaulyje jau sukurta ir tokių dezodorantų, kurie prisiderina prie žmogaus bioritmų. Jų poveikis sustiprėja tuomet, kai kūnui reikalinga papildoma apsauga nuo prakaitavimo ir nemalonaus kūno kvapo. Kiek jie veiksmingi? Tai labai individualu.

Dezodorantas ar antiperspirantas?

Dezodorantai šalina bakterijų, patekusių į prakaitą, sukeliamą nemalonų kūno kvapą. Antiperspirantai susiaurina prakaito liaukas ir lėtina prakaitavimą. Stiprius antiperspirantus patariama naudoti tik tuomet, jei vargina pernelyg gausus prakaitavimas ir išsiaiškinti, dėl ko prakaituojate taip gausiai (plačiau apie tai galite paskaityti čia). Juos tepkite ant sausos, švarios, be jokių žaizdelių odos. Jei pasitepusi antiperspirantu jaučiate, kad peršti ar degina odą, geriau jo atsisakyti. Įdomu tai, kad normalus prakaitavimas yra nepastebimas, o normaliai prakaituojančio visiškai sveiko žmogaus prakaito kvapas beveik nejuntamas. Pirkdama kūno priemonę nuo prakaito, paskaitykite, ar jos sudėtyje nėra triklozano (triklosan), propileno glikolio (propylen glycol), parabenų. Yra dezodorantų – antiperspirantų, apsaugančių kūną nuo prakaitavimo 24, 72 val. ar netgi savaitę. Jie skirti sportuojančioms arba gausiai prakaituojantiems žmonėms. Tačiau jų sudėtyje yra aliuminio druskų arba alkoholio, galinčių sukelti alergines reakcijas ir sudirginti pernelyg jautrią odą. Be to, šios medžiagos prasiskverbia pro odą ir gali turėti nepageidaujamų šalutinių reiškinių. Kokių? Kol kas šie poveikiai nėra pakankamai gerai ištyrinėti.

Patogūs, veiksmingi ir nekenksmingi

Ekologiška ir nekenksminga alternatyva yra mineralinių druskų akmenėliai (mineral salt rock). Jie buvo naudojami netgi antikos laikais. Tiesa, itin gausaus prakaitavimo, jie dažniausiai nesustabdo, bet žmonėms neturintiems šios problemos yra puiki priemonė per vasaros karščius, ir ne tik. Jais patariama trinti drėgną odą, ant kurios lieka nematomas ir nejuntamas apsauginis sluoksnelis, maždaug 48 val. stabdantis nemalonų kvapą sukeliančių bakterijų dauginimąsi prakaite. Akmenėliuose nėra jokių chemikalų, kvepiklių, emulgatorių, alkoholio. Mat šie akmenukai yra natūralus gamtos produktas. Jie nelipnūs, netepa drabužių. Tinkami pažastims ir pėdoms net jei oda jautri ir dirgli. Vieno akmenėlio pakanka metams ar ilgiau ir juo gali naudotis visa šeima.

Drėgnosios servetėlės

Jos greitai vėsina, gaivina ir šalina nemalonų prakaito kvapą per vasaros karščius. Jų pakuotę galite įsidėti į rankinę ne tik eidama į darbą, bet ir vykdama į tolimesnę kelionę. Jos sustiprina dezodorantų poveikį, kai prakaituojate pernelyg gausiai. Drėgnosiomis servetėlėmis patogu nusausinti ne tik pažastis, bet ir kirkšnis, alkūnių linkius ar kitas prakaituojančias vietas. Galite rasti ne tik kvepiančių, bet ir nekvapių.

Jei nemalonus kvapas lydi nuolat

  • Atsisakykite kavos ir vietoj jos kasryt galite išgurkšnoti puodelį šalavijų arbatos. Žolininkai teigia, jog ji veiksmingai mažina prakaitavimą.
  • Gausiai prakaituojančias vietas tepkite skiestomis citrinų sultimis.
  • Nemalonų avalynės kvapą pamėginkite pašalinti perpus su vandeniu atskiestu eteriniu arbatmedžių aliejumi, ištepdama avalynės vidų.
  • Jei prakaituojate itin gausiai, kol neišsiaiškinote šios bėdos priežasties, į priglundančius drabužius verta įsisiūti pažastinukus arba įsigyti specialių medvilninių pažastų įklotų, kuriuos lengva prisiklijuoti prie vidinės aprangos dalies. Mat prakaito kvapas iš kai kurių audinių neišnyksta net skalbiant. Ir nepadeda jokie dezodorantai.

Dėmesio!

Eidama į paplūdimį, atsisakykite dezodorantų, kurių sudėtyje yra alkoholio: kaitinant saulei gali atsirasti pigmentinių dėmių.

Įdomu žinoti

  • Yra pastebėta, jog dezodorantai, dvelkiantys vanile, obuoliais, rožėmis, pačulėmis, levandomis, slopina apetitą.
  • Pasak kvapų ekspertų, citrusinių vaisių kvapais dvelkiančios moterys atrodo jaunatviškesnės.
  • Mėtų, apelsinų ir greipfrutų aromato dezodorantai ramina ir atpalaiduoja.
  • Yra dezodorantų, kurie, užtepti ant odos, suteikia jai perlamutrinį atspalvį, vizualiai paslepiantį odos nelygumą ir tamsumą.

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos