|
Genų inžinerija įveiks nutukimą? (1634/0) |
Specifinio geno pašalinimas apsaugo peles nuo nutukimo – padarė išvadą amerikiečių mokslininkai, dvejus metus vykdę eksperimentus su pelėmis. Prognozuoja perversmą medicinoje Rezultatai buvo akivaizdūs – pelės tapo rezistentiškos nutukimui. Jos neatpažįstamai pasikeitė: tapo santūrios ir ne tik mažiau ėdė, bet buvo aktyvesnės. Dėl pagreitėjusio metabolizmo pelių organizmas nepasisavindavo riebalų, kuriuos gaudavo su maistu, todėl nutukimas joms negrėsė. Pelės tapo sveikesnės, jų riebalinės ląstelės buvo 20 proc. mažesnės nei paprastai, jos neturėjo kepenų suriebėjimo ar uždegiminio atsako požymių, būdingų nutukimui. Tyrimuose buvo nustatyti daug mažesni triglicerigų rodikliai, didesnis jautrumas insulinui. Mokslininkai tikisi, kad panašus efektas bus gautas žmonių populiacijoje, nes genas Plin2 randamas ir žmogaus genome. Tolesniais eksperimentais bus siekiama išsiaiškinti, kaip genetinės modifikacijos veikia fiziologinius mechanizmus ir mitybą, kadangi genas Plin2 dalyvauja ir energetinio balanso kontrolėje. „Tai nereiškia, kad gausiai valgysime bet ką nesibaimindami antsvorio“,- sako ekspertai. Manipuliuojant genu galima bus sumažinti susirgimų cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis riziką, o universali apsauga nuo plintančios nutukimo epidemijos taps tikru perversmu medicinoje. Nutukimo priežastis – cukrus? Jo nuomone, nutukimo priežastis yra paprastas cukrus. „Tiesiog žmogaus organizmas sukurtas gyventi pasaulyje, kur cukraus buvo labai nedaug – šiek tiek laukinio medaus, šiek tiek saldžių vaisių vasarą ir rudenį. O dabar cukraus yra visur ir jis tiesiog apgauna smegenų kontrolės centrus – mes gauname per daug energijos ir ją sėkmingai kaupiame riebalų pavidalu“, – sakė A. Levinger. Šaltinis Image: FreeDigitalPhotos.net
Powered by AkoComment 3.0 vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. Į viršų |
|