vaistai.lt

Kasmet daugėja besiskiepijančių keliautojų (593/0) 

Kasmet daugėja besiskiepijančių keliautojųUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC)  duomenimis, Lietuvoje daugėja besiskiepijančių keliautojų. Per pastaruosius penkerius (2014–2018) metus padaugėjo besispiejijančių nuo geltonosios karštligės, vidurių šiltinės, hepatito A.

ULAC duomenimis, pastaruosius penkis (2014–2018) metus, nuo geltonosios karštligės buvo paskiepyti 7 638 asmenys, nuo vidurių šiltinės – 8 728, hepatito A – 22 213 asmenys. Didžioji dalis paskiepytų asmenų – suaugusieji.

ULAC specialistai primena, kad nepaisant to, kad Lietuvoje per pastaruosius septynerius metus nėra registruojami poliomielito, geltonosios karštligės, choleros, difterijos atvejai ar registruojami tik pavieniai vidurių šiltinės atvejai, tačiau šios infekcijos vis dar registruojamos kitose Europos regiono ar pasaulio šalyse.

Asmenys, besiruošiantys į kelionę, turėtų pasirūpinti savo sveikata ir nepamiršti pasiskiepyti nuo infekcinių ligų. Pasiskiepyti reikėtų iki kelionės likus 4–6 savaitėms, kad suspėtų susidaryti imunitetas. Taip apsaugomas ne tik kiekvienas žmogus, gyvenantis aktyvų gyvenimą Lietuvoje, bet ir keliaujantis į užsienio šalis.

Gydytojas prieš atlikdamas skiepus keliautojui, pirmiausia įvertina tam tikrus veiksnius:

  • šalį ar šalis, kur asmuo keliauja;
  • kelionės tikslą;
  • kelionės pobūdį;
  • kelionės trukmę;
  • gyvenimo toje šalyje sąlygas;
  • keliaujančio žmogaus sveikatos būklę, amžių;
  • ankstesnius keliautojui atliktus skiepijimus.

Dažniausiai keliautojams rekomenduojami skiepai nuo hepatito A, vidurių šiltinės, choleros, geltonosios karštligės, meningokokinės infekcijos, poliomielito ir kt. infekcijų bei atliekama difterijos stabligės revakcinacija. Jei keliautojas žino, kad kelionėje jam gali tekti kontaktuoti su gyvūnais, rekomenduojama pasiskiepyti nuo pasiutligės.

Kasmet Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rengia rekomendacijas apie skiepijimus vykstant į įvairias pasaulio šalis. Šių rekomendacijų tikslas – apsaugoti keliautojus nuo užkrečiamųjų ligų, vykstant į užsienio šalis, užkirsti kelią ligų plitimui tarp šalių ir suteikti reikiamą informaciją apie privalomus ir/ar rekomenduojamus skiepus keliautojams.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos