vaistai.lt

Kol kas Europoje registruojamas žemas sergamumo gripu intensyvumas (592/0) 

Kol kas Europoje registruojamas žemas sergamumo gripu intensyvumasUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai informuoja, kad Lietuvoje, kaip ir Europos regione, stebėtas žemas sergamumo gripu intensyvumas.

Pasak Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, šių metų 47-ąja sav. (lapkričio 18-24 d.), palyginus su ankstesne – 46-ąja metų savaite,  Europos regione sergamumo gripu intensyvusmas išliko žemas (žr. 1 pav.). Tuo pačiu laikotarpiu per praėjusį gripo sezoną, sergamumo intensyvumas buvo panašus (žemas).
 
1 pav. Sergamumo gripu intensyvumas Europos regione, 2019 m. 47 savaitė.
1 pav. Sergamumo gripu intensyvumas Europos regione, 2019 m. 47 savaitė.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, š. m. 47-ąja savaitę tam tikrose Europos regiono šalyse nustatyti tiek A, tiek B tipo gripo virusai, tačiau didesnę dalį sudarė  A tipo gripo virusai.  A tipo virusas dominuoja Norvegijoje, Švedijoje, JK, o B tipo virusas – Ispanijoje. Latvijoje vyrauja tiek A, tiek B virusai. (žr. 2 pav.).

Gripo virusai priklauso Orthomyxoviridae šeimai ir klasifikuojami į 4 Influenzavirus tipus – A, B, C ir D. Gripo virusui būdinga dažna genetinė kaita.

Gripo A virusai turi gebėjimą periodiškai keisti jų apvalkalo glikoproteinų antigenine savybes. Gripo A tipo virusai pagal hemagliutinino antigenines savybes skirstomi į 17 potipių (H11-H18), o pagal neuraminidazę – į 11 antigeninių tipų (N1-N11). Žmonių populiacijoje cirkuliuoja 2 gripo A viruso potipiai – H1N1 ir H3N2 bei B tipo virusai.

Gripo B virusai turi mažesnį antigeninių pokyčių polinkį. Šiuo metu cirkuliuojantys B virusai priklauso vienai iš dviejų linijų – Jamagatos arba Viktorijos.

Gripo C virusas sukelia tik pavienes, dažniausiai, lengvos formos respiracines ligas. Paprastai vienas jų vyrauja kasmet ir sukelia didesnius ar mažesnius ligų protrūkius ar epidemijas. Praeitą gripo sezoną Europoje dominavo A tipo gripo virusas.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, skiepai yra veiksmingiausia gripo specifinė profilaktikos priemonė, kuri apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripo virusas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Dažniausios gripo komplikacijos: plaučių uždegimas, sinusitas, miokarditas (širdies raumens uždegimas), gali išsivystyti inkstų uždegimas ar sutrikti smegenų funkcijos. Vyresniems žmonės gali paūmėti lėtinės ligos.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens–žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai, kovai su gripo virusu.

Kokiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną?

  • 65 m. ir vyresniems asmenims;
  • nėščiosioms;
  • asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

2 pav. Gripo virusų cirkuliacija Europos regione, 2019 m. 47 savaitė
2 pav. Gripo virusų cirkuliacija Europos regione, 2019 m. 47 savaitė

Šaltinis:2019 m. 47 savaitė (2019 m. lapkričio 18-24 d.),Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras. https://flunewseurope.org/

 

 

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės




Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos